Papa la Liturghia din Timorul de Est: Copiii ne arată importanța la a ne face „mici”
10.09.2024, Taci Tolu (Catholica) - Marți, Papa Francisc a celebrat o Liturghie în aer liber în Taci Tolu, o câmpie de coastă din Timorul de Est. Potrivit autorităților locale, aproximativ 600.000 de persoane – sau aproape jumătate din populația țării – au fost prezente. Un dans tradițional timorez a deschis celebrarea Sfintei Liturghii. Apoi, la lăsarea serii, Sfântul Părinte a rostit o omilie în spaniolă, făcând o pauză pentru a permite unui preot local să traducă cuvintele sale, secțiune cu secțiune, în tetum, una dintre limbile oficiale ale țării.
Pontiful și-a început predica reflectând asupra cuvintelor profetului Isaia din prima lectură: „Un copil s-a născut nouă, un fiu ne-a fost dat”. Aceste cuvinte, a spus el, au fost adresate locuitorilor Ierusalimului și au venit într-o „perioadă prosperă pentru acest oraș”, dar caracterizată și de o „mare decadență morală”. În ciuda marii bogății a orașului, săracii erau abandonați și flămânzi, infidelitatea era răspândită, iar practica religioasă „din ce în ce mai redusă la un simplu formalism”. Din acest motiv, a spus Papa, profetul Isaia a venit să proclame „un nou orizont” deschis de Dumnezeu. Cu toate acestea, Dumnezeu nu îi va salva „cu puterea armatelor, a armelor și a bogățiilor”, ci mai degrabă „prin darul unui fiu”.
„În fiecare parte a lumii”, a continuat Suveranul Pontif, nașterea unui copil este un „moment strălucit de bucurie și sărbătoare”, insuflând „dorința de bine, … o întoarcere la puritate și simplitate”. „Cât de minunat”, a continuat el, „că aici, în Timorul de Est, există atât de mulți copii: sunteți o țară tânără și putem vedea fiecare colț al țării voastre plin de viață”. Acest lucru, a subliniat Sfântul Părinte, este un mare dar, însă și un semn, un memento al importanței la „a face loc copiilor, celor mici, a-i primi, a avea grijă de ei”.
Nașterea unui copil este, de asemenea, o lecție, a spus Papa, despre importanța de la a ne face „mici”. „Să nu ne fie frică”, a îndemnat el, „să ne facem mici în fața lui Dumnezeu și a celorlalți, să nu ne fie frică… să ne dăruim timpul, să ne revizuim planurile sacrificând ceva pentru ca un frate sau o soră să se facă bine și să fie fericit”. „Să nu ne fie teamă”, a continuat, „să ne redimensionăm proiectele atunci când este necesar – nu pentru a le diminua, ci pentru a le face și mai frumoase prin darul nostru și prin primirea celorlalți.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Papa Francisc a subliniat din nou importanța îngrijirii copiilor, ținând un discurs scurt liber. A vorbit despre un sat timorez prin care a trecut în timpul șederii sale în țară, spunând că cel mai bun lucru a fost „zâmbetul copiilor săi”. „O localitate care îi învață pe acești copii să zâmbească”, a spus Papa, „este o localitate cu viitor”. Cu toate acestea, a lansat și un avertisment, îndemnându-și ascultătorii să se ferească de „crocodilii” care „vor să vă schimbe cultura, vor să vă schimbe istoria”. „Sper că veți continua să aveți mulți copii”, a conchis Sfântul Părinte. „Aveți grijă de copiii voștri, dar aveți grijă și de bătrânii voștri, care sunt memoria acestui pământ.”