Pelerinaje la Maria Radna cu prilejul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului
10.09.2024, Timișoara (Catholica) - Înainte de sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, pe rețelele de socializare, pe paginile diferitelor parohii, asociații și grupuri au apărut postări și video-uri scurte despre cum pornesc pe jos grupuri de pelerini, din parohiile alcătuite în mare parte de credincioși de etnie bulgară sau croată, către Sanctuarul marian de la Radna, postări si video-uri distribuite ulterior de pagina Facebook a Episcopiei romano-catolice de Timișoara. Pelerinii erau precedați de crucile împodobite cu flori și de steagurile bisericești. Cei care au publicat aceste postări pe rețelele de socializare cel mai probabil nu doreau să facă o „reclamă” ostentativă pelerinajului lor. În schimb au dat mărturie despre acel sentiment profund care îi dă unui creștin forța sufletească și trupească să pornească pe jos la un drum de mai multe zeci de kilometri și să și reziste în temperaturi quasi-tropicale până la țelul dorit: un loc de pelerinaj sau un sanctuar unde se poate întâlni în rugăciune cu Sfânta Fecioară Maria.
Datorită unor persoane dedicate, toate Sfintele Liturghii care s-au celebrat în Bazilica Maria Radna cu prilejul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului au putut fi urmărite prin transmisiuni, în direct. Astfel, conform programului, începând cu ziua de 6 septembrie, în Bazilică au sosit pelerini din comunitățile bulgare Vinga, Breștea, Dudeștii Vechi, după care în 7 și 8 septembrie a urmat pelerinajul croaților (carașovenilor), maghiarilor, românilor și germanilor. Sfintele Liturghii au fost celebrate și concelebrate de pr. Sebastian Mirciov, paroh de Dudeștii Vechi; pr. Piry Radulov, paroh de Vinga; pr. Salman Demeter, paroh de Nădlac; pr. Novița Drăghia, paroh de Breștea; pr. Ionuc Hojda, paroh de Moldova Nouă; pr. Gheorghe Augustinov, paroh al parohiei personale bulgare din Timișoara; pr. Branko Duma, capelan la parohia Timișoara IV Iosefin. Pelerinii au sosit din Diecezele de Becicherecul Mare, de Oradea (de rit latin), de Szeged-Csanád, din Arhidieceza de Alba Iulia, din Dieceza de Iași, din Eparhia de Lugoj, de Oradea (de rit bizantin) și din Dieceza de Timișoara.
Duminică, 8 septembrie, Sfânta Liturghie pontificală de la ora 11 a fost celebrată de către Excelența Sa Mirko Štefkovič, Episcop de Becicherecul Mare / Zrenjanin. A concelebrat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, și un grup de preoți din Diecezele de Timișoara și Oradea. Animator muzical a fost corul Bazilicii, iar la orgă a cântat Andreea Bodroghi. La începutul Sfintei Liturghii, Păstorul Diecezei de Becicherecul Mare a fost salutat de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara: „Dragi credincioși, astăzi am venit la o zi de naștere. Darurile pe care le putem oferi Sfintei Fecioare Maria sunt acele fapte bune, ceea ce le-am făcut semenilor noștri, dar sunt și păcatele noastre pe care le-am regretat.“
În omilia sa rostită în limbile maghiară și germană, tradusă și în limba română, Excelența Sa Mirko Štefkovič, Episcop de Zrenjanin, a menționat: „Exemplul Fecioarei Maria poate fi experimentat și în zilele noastre: devotamentul ei, resimțit mai ales în sanctuarele celebre, precum și aici, la Maria Radna, dar nu numai aici, ci și în viața noastră de zi cu zi, liniștită și ascunsă, ne încurajează să îl arătăm pe Cristos aproapelui nostru prin acțiunile noastre. Să cultivăm în familiile noastre și la locurile noastre de muncă acea iubire care îi unește pe oameni, care deschide perspective în situații dificile, care aduce pacea în care putem merge înainte și să facem progrese în a deveni oameni, dar și în cultură și în îmbunătățirea situației sociale. Fie ca bucuria Sfintei Fecioare, înrădăcinată în Dumnezeu, să ne dea puterea de a spera, de a crede, de a acționa și, într-o zi, de a intra în Împărăția Cerurilor.“
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Episcopul Diecezan de Timișoara i-a oferit înaltului oaspete din Dieceza soră Medalia Sf. Gerhard, care până la martiriul său a fost primul Episcop al Diecezei de Cenad, ale cărei succesoare sunt acum Dieceza de Timișoara în România, Dieceza de Zrenjanin în Serbia și Dieceza de Szeged-Csanád în Ungaria. „Sf. Gerhard să ne ajute și să ne țină în continuare în unitate!”, a spus Păstorul Diecezei noastre. După binecuvântarea finală, mulți credincioși au pornit către dealul din spatele Bazilicii, ca să participe la devoțiunea Calea Sfintei Cruci. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)