Papa s-a întâlnit cu victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici în Belgia
27.09.2024, Bruxelles (Catholica) - La sfârșitul primei zile pline a vizitei sale apostolice în Belgia, Papa Francisc s-a întâlnit cu 17 victime ale abuzurilor săvârșite de membri ai clerului din Belgia. O declarație emisă de biroul de presă al Sfântului Scaun prin Telegram vineri seara a precizat că întâlnirea a avut loc după întoarcerea sa la Nunțiatura Apostolică unde este cazat la Bruxelles. „Întâlnirea, care a durat peste două ore, a oferit victimelor ocazia de a-și împărtăși poveștile personale și suferințele cu Sfântul Părinte, precum și de a-și exprima speranțele pentru eforturile continue ale Bisericii în combaterea flagelului abuzurilor”, se arată în comunicat.
Biroul de presă al Sfântului Scaun a mai spus că „Papa Francisc a ascultat cu atenție experiențele lor, oferindu-și apropierea față de durerea lor”. „Și-a exprimat recunoștința profundă pentru curajul lor și și-a exprimat sentimentul profund de rușine pentru abuzurile pe care le-au îndurat în copilărie din partea preoților care ar fi trebuit să îi protejeze”, a adăugat comunicatul. În încheiere, se arată că „Sfântul Părinte a luat notă, de asemenea, de solicitările pe care le-au prezentat pentru a fi studiate în continuare”. Reuniunea s-a încheiat cu puțin timp înainte de ora locală 21:00.
Abuzul sexual asupra copiilor este „rușinea și umilința noastră”, a declarat anterior în aceeași zi Papa Francisc, la întâlnirea cu liderii civili, insistând că Biserica „trebuie să îi fie rușine și să încerce să rezolve situația cu smerenie creștină și să depună toate eforturile pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”. Vorbind înaintea Sfântului Părinte, regele Filip al Belgiei a abordat, de asemenea, criza abuzurilor, menționând condamnarea de către Pontif, „în termenii cei mai fermi posibili”, a „tragediei de nedescris a abuzurilor sexuale din cadrul Bisericii”. Victimele abuzurilor, precum și victimele adopțiilor forțate, „au fost marcate pe viață”, a spus regele, adăugând: „A durat mult prea mult până când strigătele lor au fost auzite și recunoscute; a durat mult prea mult până când s-a început căutarea unor modalități de a «repara» ireparabilul”.
Premierul belgian Alexander De Croo a abordat, de asemenea, criza abuzurilor sexuale comise de clerici și istoria adopțiilor forțate, afirmând că ambele au „subminat” încrederea în Biserica Catolică și în societatea civilă. În ciuda angajamentului Papei Francisc „pentru o abordare justă și echitabilă”, „mai este un drum lung de parcurs”, a spus De Croo. „Slujitorii Bisericii lucrează cu convingere și caritate, dar dacă ceva nu merge bine, mușamalizarea nu poate fi acceptată”, a spus el, deoarece „dăunează muncii valoroase făcute de toată lumea”. Acesta, a spus el, „este motivul pentru care astăzi cuvintele nu sunt suficiente. Trebuie luate măsuri concrete.”