Papa către clerul belgian: Bucuria și milostivirea trebuie să vă umple slujirea
28.09.2024, Bruxelles (Catholica) - În cea de-a treia zi a călătoriei sale apostolice în Belgia, Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă, 28 septembrie, cu Episcopii, preoții, persoanele consacrate și lucrătorii pastorali din țară la Bazilica Inimii Sacre din Koelkelberg. În discursul său, Sfântul Părinte s-a axat pe misiunea Bisericii de a proclama Evanghelia în fiecare sector al societății. A vorbit mai întâi despre calea evanghelizării, afirmând că Occidentul se confruntă cu o criză a credinței. În loc să fie prinsă pe picior greșit, a spus el, Biserica trebuie să întâmpine această criză ca pe o oportunitate de a ne trezi și de a redescoperi „căile Duhului”.
Aceasta „demonstrează că am trecut de la un creștinism situat într-un cadru social primitor la un creștinism «minoritar» sau, mai bine spus, la un creștinism al mărturiei”, a spus el. Suveranul Pontif i-a îndemnat pe preoții belgieni să îl iubească pe Isus și să meargă aproape de poporul sfânt al lui Dumnezeu, căutând armonia în diversitate. A subliniat în continuare atitudinea evanghelică a bucuriei, care depășește amuzamentul trecător și se pătrundă adânc în suflet pentru a susține viața noastră de creștini, chiar și în momente de întuneric sau durere. „Bucuria inimii este aprinsă de Evanghelie”, a spus el. „Este cunoașterea faptului că nu suntem singuri pe drumul nostru și că, chiar și în situații de sărăcie, păcat și suferință, Dumnezeu este aproape.”
În momentele în care fidelitatea pare dificilă, a spus Papa Francisc, slujitorii pastorali ai Bisericii trebuie să își amintească unde duce calea noastră creștină și să își tragă puterea din Cristos. A continuat să sublinieze importanța milostivirii, deoarece Dumnezeu este întotdeauna milostiv. Dumnezeu Tatăl, a spus el, „nu își retrage niciodată iubirea de la noi”, chiar și atunci când am comis un păcat grav. Privită în termeni lumești, milostivirea expansivă a lui Dumnezeu pare „nedreaptă”, dar, a spus el, dreptatea lui Dumnezeu merge mai departe și îi cheamă pe toți „să își îndrepte greșelile”. Sfântul Părinte a remarcat că criza abuzurilor sexuale ale clericilor a provocat „suferințe atroce și răni adânci și a subminat chiar și calea credinței”. „Este nevoie de multă milostivire pentru a ne împiedica să ne împietrim inimile în fața suferinței victimelor”, a spus el, „astfel încât să le putem ajuta să simtă apropierea noastră și să le oferim tot ajutorul posibil”. Pontiful a încheiat mulțumind clerului și persoanelor consacrate din Belgia pentru că oferă întotdeauna milostivirea lui Dumnezeu și permit luminii credinței să strălucească în cele mai întunecate momente. „Fără Duhul Sfânt, nimic creștin nu poate avea loc.”