Papa către studenți: Continuați să sperați și să lucrați pentru un viitor mai bun
28.09.2024, Bruxelles (Catholica) - În cadrul ultimului eveniment public din a doua zi întreagă a călătoriei sale apostolice în Belgia, sâmbătă, 28 septembrie 2024, Papa Francisc s-a întâlnit cu studenții prestigioasei Universități Catolice din Louvain, care sărbătorește 600 de ani de la înființare. El a fost întâmpinat de membrii Consiliului Rectoral, de rectorul Françoise Smets și, înainte de a intra în auditoriu, a semnat în Cartea de onoare. Studenții i-au prezentat o scrisoare în care își împărtășesc reflecțiile pe tema responsabilității față de mediu, a rolului universităților în încurajarea conștientizării și a schimbării, precum și a necesității unei noi abordări culturale și spirituale pentru a face față crizelor ecologice și sociale actuale.
Scrisoarea este rezultatul unui efort colectiv la care au participat profesori, tineri cercetători și studenți care s-au reunit pentru a discuta enciclica „Laudato si’” privind grija pentru casa noastră comună. Ei se concentrează pe cinci teme: rădăcinile filosofice și teologice ale actualei crize climatice; rolul emoțiilor și al angajamentului; problema inegalității; poziția femeilor în Biserică și societate; și solidaritatea în fața urgenței climatice. În discursul său, Papa Francisc le-a mulțumit călduros studenților pentru împărtășirea preocupărilor lor pentru viitor și a lăudat „pasiunea și speranța” din dorința lor pentru dreptate și căutarea adevărului. El a recunoscut mai multe probleme ridicate în scrisoare, inclusiv războiul, exploatarea fără discernământ a resurselor și a popoarelor din Sudul Global și responsabilitățile Bisericii în legitimarea dominației coloniale din trecut a Europei asupra altor popoare.
Pontiful a condamnat orice utilizare greșită a religiei în scopul dominației ca o denaturare blasfematoare a chipului lui Dumnezeu. În fața acestor rele, el i-a încurajat pe studenți să continue să spere, deoarece „speranța nu dezamăgește niciodată”. Revenind la întrebarea centrală ridicată în scrisoare privind relația dintre creștinism și ecologie, Sfântul Părinte a subliniat trei atitudini care trebuie cultivate. În primul rând, el s-a axat pe recunoștința pentru creația lui Dumnezeu, care a fost încredințată umanității, făcând din noi „nu stăpâni, ci oaspeți și pelerini pe pământ”. A doua atitudine este misiunea, datoria noastră de a proteja și cultiva creația pentru generațiile viitoare. Papa Francisc a deplâns din nou faptul că conservarea mediului continuă să fie împiedicată de prevalența intereselor economice puternice asupra preocupărilor ecologice.
„Suntem oaspeți, nu despoți”, a insistat el, îndemnându-i pe studenți „să ia în considerare cultivarea nu doar a ideilor, ci și a lumii”. Papa Francisc a menționat apoi fidelitatea atât față de Dumnezeu, cât și față de umanitate, îndemnând la un angajament față de dezvoltarea integrală care respectă dimensiunile fizice, morale, culturale și sociale ale vieții umane și „se opune tuturor formelor de opresiune și respingere a celorlalți”. Biserica, a spus el, „denunță aceste abuzuri, angajându-se înainte de toate în convertirea fiecăruia dintre membrii săi, a fiecăruia dintre noi, la dreptate și adevăr”. În acest sens, el a avertizat împotriva „manipulării naturii în locul cultivării ei”, indicând eugenia, organismele cibernetice și inteligența artificială.
Pontiful a continuat să reflecteze asupra unui alt punct abordat în scrisoare: rolul femeilor în Biserică și în societate, care privește, de asemenea, problema violenței de gen și a nedreptății, precum și prejudecățile ideologice. Amintind rolul semnificativ al femeilor în istoria mântuirii, Sfântul Părinte a reflectat asupra naturii esențiale a femeilor în Biserică și societate și a respins orice noțiune de rivalitate între bărbați și femei. În schimb, el a făcut apel la respect reciproc și colaborare, înrădăcinate în demnitate și umanitate comună. „În Biserică, bărbații și femeile au fost chemați de la început să iubească și să fie iubiți”, a remarcat el. „Ceea ce caracterizează femeile, ceea ce este cu adevărat feminin, nu este stipulat prin consens sau ideologii, la fel cum demnitatea însăși este asigurată nu de legi scrise pe hârtie, ci de o lege originară scrisă în inimile noastre.”
Papa a vorbit apoi despre formarea academică a studenților. El i-a încurajat să își urmeze propriul stil individual de studiu, ținând cont în același timp că fac parte dintr-o comunitate, deoarece educația și cultura sunt un efort colectiv. De asemenea, i-a invitat să reflecteze asupra motivațiilor lor și să studieze cu scopul de a trăi o viață mai plină, avertizându-i că munca nu trebuie să fie totul în viață. „Nu trebuie să trăim pentru a munci; în schimb, trebuie să muncim pentru a trăi”. În cele din urmă, Papa Francisc le-a reamintit că nu trebuie să studieze doar pentru câștig personal, ci pentru a sluji binele comun. În încheiere, i-a îndemnat pe studenții Universității Catolice din Louvain să caute și să mărturisească întotdeauna adevărul în studiile lor, deoarece „adevărul ne face liberi”. Fără el, studiul devine „un instrument de putere, o modalitate de a-i controla pe alții; nu mai slujește, ci domină”.