CNMB 2024: Mass-media în Biserică
01.10.2024, Blaj (Catholica) - Pe 26-27 septembrie 2024 s-a desfășurat la Blaj a cincea Conferință Națională de Management a Bisericii Catolice din România (CNMB). Găzduită de Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică din România, conferința din acest an a avut ca temă „Mass-media în Biserică” și s-a desfășurat în mod hibrid. Organizată cu aprobarea Conferinței Episcopilor din România (CER), CNMB a reunit specialiști din domeniul management bisericesc și reprezentanți ai mass-media ecleziale din Eparhiile greco-catolice și Diecezele romano-catolice din țară. Participanții au avut prilejul să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă comunicarea eclezială, o comunicare care se fondează pe comuniune, și să găsească împreună noi căi de colaborare. Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost prezentă la Blaj Mihaela Caba-Madarasi, responsabil al departamentului de comunicare EGCO. Au participat de asemenea, de la distanță, Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei de Oradea, pr. Mihai Vătămănelu – Vicar General, pr. Marius Obreja, diaconul Mihai Miclăuș și Adrian Lonțiș.
Mulțumind tuturor participanților, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, a transmis în numele PF Cardinal Mureșan cuvântul de „Bun venit la Blaj!” la această conferință care a început chiar în ziua în care s-a încheiat la Timișoara (Eparhia de Lugoj) sesiunea ordinară de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România: „Am ales această temă – a comunicării în Biserică – tocmai pentru că o considerăm o prioritate pentru Biserică, pentru modul în care suntem chemați să vorbim astăzi oamenilor despre Isus Cristos, despre misiunea pe care Biserica o are în lume și speranța pe care este chemată să o aducă oamenilor. În acest sens, nu este vorba doar de a-i informa pe oameni despre anumite lucruri, despre ceea ce se întâmplă în Biserică sau despre activitățile noastre. Mass-media bisericești au menirea de a și forma oameni, nu doar de a informa”, a subliniat Preasfinția sa Cristian Crișan, subliniind că într-un context în care suntem în fiecare zi asaltați de informații, uneori chiar depășiți de atât de multe știri care ajung la noi spontan și foarte rapid, din toate colțurile lumii, „specificul nostru bisericesc este acela de a avea un discernământ, de a alege informațiile bune, de a îi face pe cei care ne urmăresc pe ecrane, la radio, pe rețelele de sociale sau în presa scrisă să facă un drum de cunoaștere și de apropiere de valorile pe care încercăm să le transmitem”.
Având exemplul Sfântului Părinte Papa Francisc care este cunoscut ca fiind un foarte bun comunicator, mai ales în modul de a vorbi și de a fi, cu o spontaneitate impresionantă, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș a amintit de vizita Sanctității Sale Papa Francisc în România (31 mai – 2 iunie 2019): „Ne amintim de vizita Sfântului Părinte în țara noastră, iar Conferința aceasta are loc tocmai în contextul celebrării a cinci ani de la vizita Papei Francisc, care a fost prezent chiar aici, în această clădire de la Blaj. Faptul de a fi fost în mijlocul nostru, de a ne vorbi de la inimă la inimă, de a ne vizita, de a ne întâlni, de a mângâia rănile trecutului martiriului Bisericii noastre prin beatificarea Fericiților Episcopi martiri, Papa Francisc a reușit să ne formeze, să ne facă mai atenți la provocările pe care pontificatul său ni le aduce în actualitate și totodată de a învăța din mărturia înaintașilor noștri, de la care avem fiecare dintre noi de învățat.” PS Cristian Crișan a amintit exemplul Fericitului Ioan Suciu care, „prin modul său extrem de jovial și de deschis, comunica cu toți cei pe care îi întâlnea”. De asemenea, este de urmat modelul „Fericitului Vladimir Ghika, cel care s-a folosit foarte bine de metodele contemporane lui de a comunica, iar toți cei care l-au cunoscut și-au schimbat viața. Din mărturia și credința lor încercăm să punem și noi în practică misiunea de forma oameni, de a forma conștiințe, de a transmite credința. Mulțumesc comitetului permanent de organizare al CNMB și dumneavoastră, tuturor, pentru prezență!”, a încheiat Episcopul organizator.
Pr. Francisc Ungureanu, secretar al CER și director al Angelus TV, a vorbit apoi despre tema Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale 2025, „Să comunicăm cu blândețe speranța care este în inimile noastre”, publicată de Sfântul Scaun cu câteva zile înainte de întâlnirea de la Blaj. Inspirată din prima Scrisoare a Apostolului Petru, prin care ni se cere să dăm mărturie despre speranța care este în inima noastră în fața oricui ne-o cere. „Această temă ne aduce aminte cât este foarte important să știm cui ne adresăm ca mass-media în Biserică, având speranța de a duce cuvântul lui Dumnezeu și celor care nu sunt atât de aproape de Biserică”, a subliniat Pr. Fracisc Ungureanu, invitând totodată la reflecție asupra tipului de Biserică pe care dorim să îl comunicăm (cf. Padre José Martínez de Toda SJ). Făcându-se referință la documentul „Inter Mirifica” al Conciliului Vatican II – despre comunicarea socială- s-a reiterat faptul că „deși mass-media sunt mijloace de comunicare în masă, comunicarea ar trebui să depășească această condiție așa-zis «instrumentală» (…) pentru ca Biserica să fie prezentată nu doar ca o instituție formală – ceea ce este -, nu doar ca un model de divulgare a unui mesaj – ceea ce trebuie să facă, să evanghelizeze, să fie apostolică și să transmită mesajul, dar să ajungă să creeze și prin comunicare un model de comuniune”.
Aceasta este exact ceea ce în ultimii ani, Sfântul Părinte Papa Francisc ne transmite în fiecare mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale – să creăm comuniune – indicându-ne cu insistență «inima» – să ascultăm cu inima, să vorbim din inimă, să privim la inima celorlalți atunci când este vorba de comunicare. „În ceea ce privește spațiul nostru românesc”, a opiniat pr. Francisc Ungureanu, „acest pasaj «să comunicăm cu inima» deja se face și se vede mai ales prin faptul că există o foarte frumoasă colaborare în multele instituții media pe care fiecare Eparhie și Dieceză le creează, și prin care dorește să comunice cu propria Biserica, dar și cu lumea întreagă. Din perspectiva proiectului Angelus TV, noi spunem că aceasta este chiar vocația noastră: de a facilita această colaborare și de a pune împreună toate eforturile, în această direcție.” Fiecare dintre intervențiile care au avut loc la această întâlnire și dialogurile suscitate au dorit să contribuie la descoperirea unor noi modalități de a colabora, de a lucra împreună „dovedind noi, cei dintâi, că suntem capabili să comunicăm cu inima și suntem dispuși să dăm mărturie despre speranța noastră”, pentru ca „cei care privesc, care ascultă, care sunt în comuniune cu noi prin mijloacele de comunicare – scrise, audio, video – să poată simți această dimensiune a comunicării noastre!”, a încheiat secretarul CER.
A doua zi a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sf. Treime”, prilej de comuniune fraternă și rugăciune. Prefectul Departamentului pentru Comunicare din Vatican, dr. Paolo Ruffini, a introdus participanții în ceea ce înseamnă și pentru Sfântul Scaun provocarea comunicării astăzi: „în calitate de creștini, suntem chemați să trăim și să proclamăm bucuria Evangheliei, întotdeauna, în orice context, chiar și în contextul comunicativ de astăzi, în această eră digitală care aleargă repede și uneori ne lasă în urmă. În această perioadă de criză, de neînțelegeri, de polarizări, Evanghelia nu ne permite să ne temem, nu ne permite să ne descurajăm, dimpotrivă, ne încurajează, ne cere să fim binele care face Binele să crească”, a subliniat dr. Ruffini, îndemnându-ne „să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume”.
Cum s-a comunicat deja în mediul online, au conferențiat de asemenea: E.S. Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte, care a vorbit despre „Statul și Biserica în România. Colaborare și susținere în 2024. Mass-Media”, Tudor Barbu, coordonator cu atribuții de producător executiv la TVR 3, care în prelegerea „Tehnici de comunicare audio-video. Perspective din partea Televiziunii Române” a opiniat că „viitorul aparține unei televiziuni online și a inteligenței artificiale”, Cristina Grigore, jurnalist corespondent al Agenției SIR și al Agenției Fides, care a vorbit despre comunicarea în presa scrisă accentuând importanța existenței unei strategii de comunicare și a informării corecte pe paginile de socializare, Friedrich Mayrhoffer din Linz, Austria, care a prezentat soluția „crowd-fundingul” ca sursă de finanțare, și Willi Kawohl, coach din Germania, care a prezentat „Metodele de fundraising” ca surse de finanțare și strategii de comunicare. În încheiere, pr. Francisc Ungureanu a prezentat norme și recomandări privind transmiterea Sfintelor Liturghii și ale celebrărilor liturgice în mediul online, cu dotarea minim necesară pentru funcționare.
Conferința Națională de Management a Bisericii Catolic din România 2024 s-a încheiat cu o rugăciune închinată Sfintei Fecioare Maria și binecuvântarea finală a Preasfinției Sale Cristian Crișan, dorindu-se ca roadele acestei întâlniri să contribuie la colaborare și comuniune, pentru o adevărată comunicare în Biserică! (Biroul de presă EGCO)