Papa Francisc: Trebuie să ne recunoaștem păcatele și să cerem iertare pentru a deveni o Biserică misionară
02.10.2024, Vatican (Catholica) - În ajunul celei de-a doua sesiuni a Sinodului privind sinodalitatea, Papa Francisc a declarat marți, 1 octombrie 2024, că Biserica Catolică trebuie mai întâi să își recunoască păcatele și să își ceară iertare înainte de a putea fi credibilă în îndeplinirea misiunii pe care Isus Cristos a încredințat-o Bisericii Sale. „Păcatul este întotdeauna o rană în relații; relația noastră cu Dumnezeu, relațiile noastre cu frații și surorile noastre”, a spus Sfântul Părinte în timpul unei Liturghii penitențiale desfășurate în Bazilica San Pietro. Peste 500 de persoane au fost prezente. „Cum am putea fi credibili în misiune dacă nu ne recunoaștem greșelile și nu ne aplecăm să vindecăm rănile pe care le-am provocat prin păcatele noastre?”, a întrebat Pontiful. În timpul celebrării penitențiale de seară, Episcopii, persoanele consacrate și laicii care au fost afectați de păcate comise împotriva minorilor, migranților, victimelor războiului și sărăciei, mediului, populației indigene, femeilor și sinodalității au împărtășit diverse confesiuni și mărturii. După fiecare dintre cele 10 confesiuni și mărturii citite cu voce tare în timpul liturgiei a urmat o rugăciune de cerere colectivă de iertare.
„Îi cer iertare lui Dumnezeu Tatăl, simțindu-mă rușinat pentru lipsa de curaj necesară pentru a căuta pacea între popoare și națiuni în recunoașterea fiecărei vieți umane în toate fazele sale”, a împărtășit Cardinalul Oswald Gracias din Bombay, India. „Pentru a face pace, este nevoie de curaj”, a continuat Mons. Gracias. „Spuneți ‘da’ întâlnirii și ‘nu’ ciocnirii; ‘da’ acordurilor și ‘nu’ provocărilor”. Sora Dima Fayad a împărtășit, de asemenea, mărturia ei despre păcatele împotriva păcii la care a asistat în țara sa natală, Siria. „Într-adevăr, războiul reușește adesea să scoată la iveală partea cea mai rea din noi. El scoate la lumină egoismul, violența și lăcomia”, a spus ea. „Cu toate acestea, poate scoate la iveală și ce este mai bun în noi – capacitatea de a rezista, de a ne uni în solidaritate și de a nu ceda în fața urii.”
Laurence, un laic sud-african care a suferit abuzuri sexuale în copilărie, a declarat că lipsa de transparență și de responsabilitate din partea autorităților Bisericii a distrus încrederea supraviețuitorilor și a îngreunat drumul său și al lor spre vindecare. „Timp de decenii, acuzațiile au fost ignorate, mușamalizate sau tratate intern, în loc să fie raportate autorităților”, a spus el. „Această lipsă de responsabilitate nu numai că a permis abuzatorilor să își continue comportamentul, dar a erodat și încrederea pe care atât de mulți au acordat-o cândva acestei instituții.” Cardinalul Sean O’Malley din Boston, fost cap al Comisiei Pontificale pentru Protecția Minorilor, a cerut iertare pentru cei care „s-au folosit de starea de ministru hirotonit sau de viață consacrată” pentru a comite păcate împotriva copiilor. „Câtă rușine și durere simt când iau în considerare abuzurile sexuale asupra minorilor și a persoanelor vulnerabile”, a spus el. „Abuzuri care au furat inocența și au profanat sacralitatea celor care sunt slabi și neajutorați.”
Sara Vatteroni, care lucrează cu La Fondazione Migrantes din Toscana, Italia, a stat alături de Solange, o migrantă din Coasta de Fildeș, în timp ce aceasta și-a împărtășit mărturia în fața Papei în Bazilica San Pietro. „Mediterana este considerată cea mai periculoasă rută de migrație din lume, deoarece în medie șase persoane își pierd viața în fiecare zi”, a spus ea. „Totul pare un joc brutal al sorții la care suntem cu toții spectatori, pentru că tot ce putem face este să îi așteptăm pe mal pe cei care supraviețuiesc.” Cardinalul Michael Czerny, prefect al Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, a cerut iertare pentru păcatele împotriva mediului și a populațiilor indigene. „Îmi cer iertare și simt rușine pentru ceea ce am făcut și noi, credincioșii, pentru a transforma creația dintr-o grădină într-un deșert”, a afirmat el. „Îmi cer iertare și simt rușine pentru când nu am recunoscut dreptul și demnitatea fiecărei persoane umane, discriminând-o și exploatând-o”, a continuat. „Mă gândesc în special la popoarele indigene și pentru când am fost complici la sistemele care au favorizat sclavia și colonialismul.”
Cardinalul Kevin Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a cerut iertare de la Dumnezeu în numele tuturor oamenilor din Biserică ce nu au reușit să recunoască sau să apere demnitatea femeilor care au fost exploatate și lăsate „mute sau aservite”. De asemenea, Mons. Farrell a cerut iertare în numele Bisericii pentru momentele în care a judecat și condamnat „fragilitățile și rănile familiei” și „a furat speranța și dragostea generațiilor tinere” prin faptul că nu le-a sprijinit creșterea și talentele. Cardinalul Cristóbal López Romero, Arhiepiscop de Rabat, Maroc, și-a exprimat rușinea pentru momentele în care membrii Bisericii s-au îndepărtat de cei săraci, în special clericii care „ne împodobim la altar cu valori vinovate care fură pâinea celor flămânzi”. „Îmi cer iertare, simțind rușine pentru inerția care ne împiedică să acceptăm chemarea de a fi o Biserică săracă a săracilor”, a spus el.
„Cer iertare, simțindu-mă rușinat pentru toate momentele în care am dat justificare doctrinară unui tratament inuman”, a mărturisit Cardinalul Víctor Manuel Fernández, prefectul Dicasterului pentru Doctrina Credinței. Potrivit Mons. Fernández, mulți păstori „cărora li s-a încredințat sarcina de a-i întări în credință pe frați și surori nu au fost capabili să păzească și să propună Evanghelia ca sursă vie de noutate eternă”. În lumina marii diversități întâlnite în Biserica Catolică, Cardinalul Christoph Schönborn de Viena, Austria, a deplâns obstacolele care împiedică „construirea unei Biserici cu adevărat sinodale și simfonice”. „Îmi cer iertare, simțind rușine pentru când am transformat autoritatea în putere, sufocând pluralitatea, neascultând poporul, făcând dificilă participarea fraților și surorilor la misiunea Bisericii”, a spus el. A doua și ultima sesiune a fazei de discernământ global a Sinodului Sinodalității va începe miercuri dimineață, 2 octombrie, cu celebrarea Liturghiei cu Papa Francisc.
Ne cerem iertare Sfantului Parinte Francisc! El sangereaza de bunavoie, intelegand iubirea care asa cum ne incununa ea ne si crucifica.
Va pastram in suflet toate gesturile si curajul de a conduce corabia.