Papa Francisc la Liturghia de încheiere a Sinodului Episcopilor
27.10.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a încheiat duminică adunarea finală a Sinodului global privind sinodalitatea cu un apel pentru o Biserică ce „aude strigătul lumii” fără să fie „oarbă” la problemele urgente cu care se confruntă timpul nostru. La Liturghia de încheiere a Sinodului din Bazilica San Pietro, Sfântul Părinte a spus că o Biserică sinodală trebuie să fie „în mișcare”, urmându-l pe Cristos în slujirea celor aflați în nevoie. „Nu avem nevoie de o Biserică sedentară și defetistă, ci de o Biserică ce aude strigătul lumii … și își murdărește mâinile în slujirea Domnului”, a spus Pontiful în omilia sa din 27 octombrie.
Papa Francisc a subliniat că Biserica nu poate rămâne inertă în fața „întrebărilor ridicate de femeile și bărbații de astăzi, a provocărilor timpului nostru, a urgenței evanghelizării și a numeroaselor răni care afectează omenirea”. „Frați și surori, nu o Biserică sedentară, ci o Biserică în picioare. Nu o Biserică tăcută, ci o Biserică ce îmbrățișează strigătul umanității. Nu o Biserică oarbă, ci o Biserică, luminată de Cristos, care aduce lumina Evangheliei altora. Nu o Biserică statică, ci o Biserică misionară ce merge cu Domnul ei pe străzile lumii”, a spus el. Liturghia a marcat încheierea celei de-a doua adunări a celei de-a 16-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, care a început pe 2 octombrie și s-a axat pe tema „Pentru o Biserică Sinodală: Comuniune, participare și misiune”.
Adunarea a reprezentat o etapă semnificativă în procesul sinodal global al Bisericii, inițiat în urmă cu trei ani. În ultima lună, delegații sinodali au elaborat un document final de 52 de pagini în care sunt prezentate recomandări pentru reînnoirea Bisericii, inclusiv propuneri pentru extinderea rolurilor de conducere ale femeilor, o mai mare participare a laicilor la luarea deciziilor și reforme structurale semnificative. Într-o abatere notabilă de la tradiție, Papa Francisc a anunțat că va renunța la emiterea unei exortații apostolice post-sinodale. În schimb, a optat să ratifice documentul final al Sinodului, punând în aplicare în mod direct concluziile adunării. În timp ce adunarea sinodală s-a încheiat, 10 grupuri sinodale de studiu vor continua să examineze problema femeilor diaconi și alte subiecte-cheie până în iunie 2025.
În omilia sa, Papa Francisc a reflectat asupra relatării din Evanghelia după Marcu despre vindecarea de către Isus a unui orb pe nume Bartimeu. A spus că „orbul Bartimeu … reprezintă acea orbire interioară care ne limitează, ne ține blocați într-un loc, ne ține departe de dinamismul vieții și ne distruge speranța”. „Atât de multe lucruri de-a lungul drumului ne pot face orbi, incapabili să percepem prezența Domnului, nepregătiți să facem față provocărilor realității, uneori incapabili să oferim răspunsuri adecvate la întrebările atâtor oameni care strigă către noi”, a spus Sfântul Părinte. „O Biserică sedentară, care se retrage involuntar din viață și se limitează la marginile realității, este o Biserică ce riscă să rămână oarbă și să devină confortabilă cu propriul ei disconfort”, a spus el. „Dacă rămânem blocați în orbirea noastră, vom eșua continuu să înțelegem urgența la a da un răspuns pastoral la numeroasele probleme ale lumii noastre.”
Papa Francisc, îmbrăcat în ornate verzi pentru cea de-a 30-a duminică din timpul de peste an, și-a rostit omilia lent, făcând adesea pauze pentru a vorbi liber. A descris imaginea unei „Biserici sinodale” ca fiind una în care „Domnul ne cheamă, ne ridică atunci când suntem așezați sau căzuți, ne redă vederea astfel încât să putem percepe angoasele și suferințele lumii în lumina Evangheliei”. „Să ne amintim să nu mergem niciodată singuri sau după criterii lumești”, a adăugat el, ci să călătorim „urmându-l pe Isus de-a lungul drumului”. La altar, Cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului, a fost celebrantul principal. Peste 300 de preoți și Episcopi, 70 de Cardinali și nouă Patriarhi au concelebrat Liturghia de încheiere a Sinodului sub baldachinul recent restaurat de deasupra altarului central.
Complexul baldachin din bronz, vechi de 400 de ani, proiectat de Gian Lorenzo Bernini, a fost dezvăluit la Liturghie pentru prima dată de la restaurare, coloanele sale răsucite strălucind cu îngeri baroci, heruvimi, albine și ramuri de laur aurii, decorate atent. „În timp ce admirăm maiestuosul baldachin al lui Bernini, mai sublim ca niciodată, putem redescoperi că acesta încadrează adevăratul punct focal al întregii Bazilici, și anume gloria Duhului Sfânt”, a spus Pontiful. „Aceasta este Biserica sinodală: o comunitate al cărei primat constă în darul Duhului, care ne face pe toți frați și surori în Cristos și ne înalță la El.”
La finalul Liturghiei, Papa Francisc, din scaunul său cu rotile, a condus credincioșii în venerarea unei relicve a scaunului Sfântului Petru – un tron de lemn care simbolizează primatul papal. Se așteaptă ca această relicvă să rămână expusă în Bazilica San Pietro pentru venerare publică până la 8 decembrie. „Astăzi, când îi mulțumim Domnului pentru călătoria pe care am făcut-o împreună, vom putea vedea și venera relicva vechiului scaun al Sfântului Petru, restaurat cu grijă”, a spus Sfântul Părinte. „În timp ce îl contemplăm cu uimirea credinței, să ne amintim că acesta este scaunul iubirii, scaunul unității și scaunul milostivirii.”