Teologul american Edward Sri a conferențiat la Cluj pe teme legate de Biblie și de familie

18.03.2025, Cluj (Catholica) - În zilele de 16 și 17 martie 2025, a avut loc la Cluj-Napoca vizita dr. Edward Sri, cunoscut teolog și biblist american, autor al mai multor cărți de succes, dintre care unele traduse și în limba română. Organizată de Asociația SUSținem Familia, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, vizita sa a inclus o întâlnire informală cu tineri și două conferințe: una dedicată Bibliei, iar cealaltă dedicată vieții în cuplu. Astfel, în seara zilei de duminică, 16 martie, la Centrul pastoral al parohiei greco-catolice din cartierul Andrei Mureșanu, de pe bld. Constantin Brâncuși nr. 44, Edward Sri s-a întâlnit cu un număr de peste 30 de tineri, reprezentanți ai unor grupuri și asociații din Biserică, pentru o cină la care fiecare participant și parohia gazdă au contribuit cu mâncăruri tradiționale, urmată de un dialog între invitat și tineri. Întrebările tinerilor, care l-au impresionat pe Edward Sri prin profunzimea lor, au vizat de la teme de viață spirituală la teme legate de prietenie, relații și căsătorie.
Luni, 17 martie, de la ora 11, în Aula Iuliu Hossu a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor secolului XX, din Piața Cipariu, dr. Edward Sri le-a vorbit celor aproximativ 300 de participanți – preoți, studenți seminariști, persoane consacrate, credincioși laici de toate vârstele – pe tema „Biblia – busola vieții noastre. Cum ne călăuzește și ne transformă Dumnezeu prin Cuvânt”. Printre participanți s-au aflat și PS Claudiu Pop, Episcop de Cluj-Gherla, și PS Ioan Bot, Episcop de Lugoj. În deschiderea evenimentului, Teodora Fernea, din partea Asociației SUSținem Familia, a exprimat bucuria pentru faptul că tânăra asociație a ajuns acum la a organiza cea de-a treia și a patra sa conferință de o asemenea amploare, cu un invitat din străinătate atât de celebru și important, după ce în primăvara anului trecut l-a avut ca oaspete la Cluj, împreună cu familia sa, pe scriitorul și apologetul catolic Matt Fradd, gazda cunoscutului podcast „Pints with Aquinas”, autor și vorbitor pe teme ce cuprind relația de cuplu, creșterea copiilor și impactul negativ al pornografiei în rândul adolescenților și adulților.
Prezentând pe scurt misiunea asociației, aceea de a susține familiile pe drumul lor, în orice stadiu se găsesc ele, prin conținut util, evenimente și acțiuni care să scoată la suprafață valorile și să ajute la redescoperirea bucuriei vieții de zi cu zi în familie, Teodora Fernea a prezentat și diferitele proiecte în desfășurare ale asociației: podcastul „Casă pe piatră” ajuns la aproape 100 de episoade; consiliere spirituală și psihoterapeutică; clubul de carte „Metanoia” pentru mame; programul pentru cupluri „A treia opțiune”. Mulțumind echipei de voluntari care a lucrat cu dedicare pentru organizarea acestei vizite, celor care au susținut-o financiar și au făcut posibilă desfășurarea ei și asigurarea accesului gratuit la cele două conferințe, l-a invitat pe scenă pe Edward Sri. Pornind de la tabloul „Chemarea Sfântului Matei”, de Caravaggio, explicând modul în care artistul a reprezentat momentul în care Isus Cristos îl cheamă pe vameșul Matei să îl urmeze, el a arătat că Dumnezeu are o chemare pentru fiecare dintre noi și ne vorbește în mod special prin cuvintele Bibliei.
Amintind principiile care trebuie să călăuzească citirea Bibliei, ținând cont de unitatea întregii Scripturi, de Tradiția vie a Bisericii și de întregul tezaur al adevărurilor de credință, biblistul a subliniat în mod special necesitatea citirii unui verset ținând cont de pasajul biblic în care se află, de contextul lui mai amplu și de conexiunile cu Vechiul Testament. El a exemplificat aceasta cu pasajul cu minunea de la nunta din Cana, arătând cum cuvintele altfel stranii ale lui Isus către Mama Sa: „Ce ne privește pe Mine și pe tine, femeie? Încă nu a venit ceasul Meu” pot fi înțelese și luminate de întreaga scenă pe care evanghelistul Ioan o construiește în primele 2 capitole ale Evangheliei sale, de trimiterile la relatarea cu crearea lumii și la prima femeie, Eva, „mama tuturor celor vii” în ordinea naturală.
Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri, moderată de Oana Capan, din partea Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză al Episcopiei de Cluj-Gherla, invitatul a răspuns apoi la întrebări venite din partea publicului prezent în aulă, pe subiecte precum: ce trebuie să facă un credincios pentru a fi mai bine echipat să înțeleagă Vechiului Testament, având în vedere importanța acestuia dar și complexitatea și dificultatea unor pagini ale lui; sfaturi pentru o lectură transformatoare a Bibliei, pentru laicii căsătoriți, pentru familiile cu copii mici, pentru grupurile de tineri sau de adulți din parohii; relația noastră cu Dumnezeu – discernerea voinței Lui pentru noi, iubirea lui Dumnezeu și dorința Lui de a fi aproape de noi, iertarea pe care ne-o acordă chiar dacă păcătuim iar și iar. La final a luat cuvântul PS Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, care a apreciat modul înflăcărat în care oaspetele a vorbit și a transmis iubirea pentru Sfânta Scriptură, mulțumindu-i acestuia și organizatorilor ce au făcut posibil evenimentul.
Seara, de la ora 19, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, str. Kogălniceanu 5, a avut loc cea de-a doua conferință a zilei, „Cuplul în ritmul vieții moderne. Cum gestionăm bucuriile și provocările vieții în doi”. Cu mult umor și într-un mod dinamic, dar și profund, vorbitorul a împărtășit din experiența personală și din înțelepciunea Bisericii principii și sfaturi pentru o căsătorie fericită. A arătat cum, în ciuda ratei tot mai mari a divorțurilor și a faptului că și dintre cuplurile care rămân împreună, un procent mic se declară cu adevărat fericite și împlinite, viața în căsătorie poate fi o sursă de mari bucurii, de creștere personală și în cuplu. Iubirea matură, mult mai frumoasă și mai de durată decât iubirea-sentiment de la începutul căsniciei, se poate dezvolta atunci când cei doi învață să recunoască în diferitele provocări ale vieții în familie mici „tabernacole” ale prezenței lui Dumnezeu, în care El îi invită să iubească tot mai mult asemenea lui Cristos.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri de la această conferință a fost moderată de Mircea Fernea, din partea Asociației SUSținem Familia, întrebările participanților mergând de la sfaturi pentru alegerea unui soț sau a unei soții la comunicarea și iertarea în familie, la viața spirituală personală și în cuplu a celor doi soți. La ambele conferințe, participanții au putut achiziționa cărțile dr. Edward Sri traduse în limba română și apărute la Editura Viața Creștină, între care cea mai recentă, tradusă special cu ocazia vizitei lui în țara noastră, este „Partea bună, partea haotică și partea frumoasă. Bucuriile și încercările unei căsnicii adevărate” – coautoare fiind soția lui, Beth. Cei care au dorit au putut obține de la invitat autografe pe aceste cărți, ocazie și pentru un mic dialog personal cu el. Traducerea simultană în limba română a ambelor evenimente a fost făcută de pr. Titus Sas, prin intermediul aplicației Zoom la care s-au putut conecta participanții.