Germania recunoaşte unele drepturi legale uniunilor homosexuale
01.12.2000, Berlin (ZENIT) - Camera superioară a Parlamentului german, Bundesrat, a aprobat o formă limitată a aşa-numitei căsătorii homosexuale. Între timp, în Finlanda se aşteaptă ca oficialii să legalizeze uniunile homosexuale după exemplul celorlalte ţări nordice. Parlamentul german, care are drept de veto pentru toată legislaţia privind probleme de taxe şi financiare, a respins unele secţiuni din noua lege a uniunilor homosexuale.
Legea germană va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar prima ceremonie oficială se aşteaptă să aibă loc doar în iunie. Membrii Uniunii Social Creştine consideră noile reglementări ca un atac asupra instituţiei căsătoriei, informează BBC. În regiuni conservatoare, precum Bavaria, autorităţile au sugerat cuplurilor homosexuale să îşi înregistreze uniunea la birourile consiliilor orăşeneşti, care se ocupă şi de înregistrările vehiculelor.
După noile legi, membrii cuplurilor pot să poarte acelaşi nume de familie, să aibă asigurările casnice împreună, precum şi să fie consideraţi ca cel mai apropiat membru al familiei în cazuri de decizie medicală. Relaţiile vor avea recunoaştere egală, iar regulile se vor extinde şi pentru străini, informează BBC. Dar dreptul de a adopta copii a fost respins.
Bundesrat a respins de asemenea dispoziţiile financiare care ar fi pus capăt discriminării pe baza sexualităţii asupra legilor privind veniturile şi moştenirea, a spus BBC. În Helsinki, guvernul finlandez a acceptat propunerea făcută miercuri de ministerul de justiţie privind acordarea de drepturi legale relaţiilor homosexuale, discuţia în Parlament urmând a începe în luna decembrie, informează agenţia Reuter. Unele partide se aşteaptă să fie divizate de această problemă, atunci când anul viitor va avea loc votarea. O lege similară a fost respinsă cu greu de Parlament în 1996.
Legea va da uniunilor homosexuale multe din drepturile şi responsabilităţile legale existente deja pentru căsătoriile heterosexuale, dar nu vor fi recunoscute ca şi căsătorii, şi nici nu vor avea dreptul de a adopta copii, informează Reuter. Dacă legea va fi aprobată, această ţară cu cinci milioane de locuitori va urma drumul luat de Norvegia, Suedia, Danemarca şi Islanda, care au legalizat deja relaţiile homosexuale. Olanda şi statul Vermont din SUA au aprobat deja legi care dau statut legal uniunilor homosexuale. Canada dezbate o propunere similară.