A fost pusă la cale demolarea bisericii de piatră a mănăstirii Nicula
01.11.2001, Bucureşti (România Liberă) - Un fapt exploziv, de proportii mult mai mari si cu reverberatii imprevizibile asupra imaginii Romaniei in lume este pe cale sa se petreaca la Manastirea Nicula (judetul Cluj), cel mai mare centru de pelerinaj greco-catolic din intreaga Transilvanie. La sarbatoarea Sfintei Marii de anul acesta, Manastirea Nicula a fost vizitata de premierul Adrian Nastase si de Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor (insotiti de un grup de lideri politici). Cu acest prilej, Adrian Nastase a anuntat proiectul finantarii de catre Guvern a unei catedrale ortodoxe si a unui Centru de cercetari patristice si ecumenice, care se vor ridica exact pe locul bisericii greco-catolice de piatra a Manastirii Nicula, dupa ce va fi demolata!
Scenariul este identic, suta la suta, cu cel experimentat la Vadu Izei si in alte localitati transilvane, unde au avut loc demolari recente: o expertiza tehnica va constata ca lacasul greco-catolic de piatra de la Nicula este irecuperabil. Ca sa nu se naruie pe credinciosi, premierul Adrian Nastase si Arhiepiscopul Clujului vor avea generozitatea sa-l demoleze si exact pe locul monumentului greco-catolic se va construi noua catedrala ortodoxa, mult mai incapatoare si mai frumoasa, desigur, pe masura vremurilor marete pe care le traim. Elemente din vechiul monument de patrimoniu din sec. al XIX-lea vor fi „demontate” si incluse in noua constructie ortodoxa. Dupa demolarea vechiului lacas greco-catolic, din respect fata de istoria nationala, vezi Doamne, va fi pusa o placa comemorativa!
Noul proiect de demolare, de data aceasta patronat de insusi premierul Nastase, ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu (cel care a protestat, parca, demult, impotriva demolarilor ceausiste!), si Guvernul Romaniei atesta fara nici un dubiu existenta unei strategii nascute din colaborarea nefasta intre patriarhul Teoctist si Ion Iliescu, inca din 1990, de stergere a 300 de ani de civilizatie greco-catolica din Transilvania. Campania de demolari a bisericilor, inceputa de Ceausescu inainte de 1989, care a starnit uriase proteste in intreaga lume civilizata, continua acum, in deplina libertate, sub regimul Iliescu-Teoctist-Nastase, cu urmari incalculabile pentru imaginea si viitorul Romaniei.
Pentru a impiedica noua barbarie care se pune la cale, de data aceasta in mod oficial, sub girul Guvernului Nastase, IPS George Gutiu, Arhiepiscop „ad personam”, eparh greco-catolic de Cluj-Gherla, i-a trimis Arhiepiscopului ortodox al Vadului, Feleacului si Clujului, IPS Bartolomeu Anania, o cutremuratoare scrisoare, pe care o publicam in cele ce urmeaza.
Arhiepiscopul George Gutiu protesteaza cu vehementa impotriva proiectului noii demolari de la Nicula
„Inalt Prea Sfintia Voastra, ne aflam inca sub inraurirea inaltatoarei atmosfere care ne-a cuprins la praznuirea marii si adanc inradacinatei Sarbatori a Adormirii Maicii Domnului, atmosfera dureros si profund tulburata de aflarea initiativei pe care ati luat-o, de a demola biserica de zid a Manastirii «Nicula», ridicata intre anii 1875-1879 de veneratii Episcopi romani uniti cu Roma, greco-catolici.
Atestarile istorice si memoria vie a poporului credincios din Transilvania constituie dovezile irefutabile ca aceasta ctitorie a fost inaltata si sfintita de Episcopii romani uniti cu Roma, proprietarii ei de drept, si ca din evlavia lor s-a intretinut forta de iradiere a spiritualitatii revarsate generos pe intreg cuprinsul Transilvaniei. Este un adevar pe care nici noi si nici urmasii nostri nu-l vom uita si nici abandona.
Aceasta este biserica in care a fost adapostita si venerata Icoana facatoare de minuni a Maicii noastre Pururea Fecioara Maria, de aici s-a nascut evlavia care a intretinut si a dat renume cinstirii Icoanei facatoare de minuni. Reafirmam astazi vointa Arhipastorului nostru de venerata pomenire, Cardinalul Dr. Iuliu Hossu, care, incepand din anul 1935, a incredintat Manastirea «Nicula» calugarilor Ordinului Sf. Vasile cel Mare, spre «administrare si pioasa chivernisire», lucrare pe care au savarsit-o cu toata vrednicia, pana la arestarea lor in 1948-1949. Aceasta a fost primul si singurul asezamant monahal de la ridicarea bisericii de lemn (1700-1712) si pana la suprimarea abuziva a vietii manastiresti a Bisericii Romane Unite (1948). Din acest sfant lacas de jertfa a fost arestat si pus in lanturi, pentru statornicie in credinta, primul egumen al manastirii, Ieromonahul Leon Man, apoi depus la inchisoarea Gherla, de unde a trecut in vesnica odihna de marturisitor al credintei.
Acestei manastiri, ca semn de pretuire si de intarire, Sfantul Parinte Papa Pius al IX-lea de fericita memorie i-a acordat o speciala binecuvantare prin decretul pontifical «Prot. Nr. 2700-1928» dat in Roma din Curtile Sfintei Congregatiuni «Pentru Biserica Rasariteana», in ziua de 19 octombrie 1928. In aceasta manastire s-a construit cripta menita ca loc de asteptare a obstestii invieri pentru Episcopul de Gherla Dr. Vasile Hossu, de vesnic binecuvantata pomenire, dar ale carui oseminte se afla in Catedrala de dansul ctitorita la Gherla, cu hramul «Intrarea in Biserica a Maicii Preacurate».
Minunatul iconostas al bisericii preconizate a fi demolata a fost realizat sub indrumarea si atenta ingrijire a IPS Episcop Cardinal Dr. Iuliu Hossu, erou al unitatii nationale si mort pentru credinta in timpul persecutiei ateo-comuniste.
Prin rasunetul international pe care l-au avut pelerinajele de la Nicula, acesta s-a inscris cu prestigiu, alaturi de celelalte mari sanctuare mariane catolice ale Europei ca: Fatima, Lourdes, Loretto, Altotting, Czecstochowa, Maria Pocs, Cacica, Maria Radna si Sumuleu.
Este o consecinta logica si o cerinta morala ca noi, in calitate de continuatori legitimi ai operei inaintasilor nostri in aceasta manastire, sa protestam cu toata indreptatirea, precum si cu o demna fermitate impotriva incercarii de a profana prin demolare si a ingropa sub ruine traditia acestei manastiri, pentru a trece in uitare trecutul ei si legitimitatea perpetuarii sale.
De aceea, va cerem cu toata staruinta abandonarea ideii de demolare a bisericii de zid de la Manastirea «Nicula», ctitorita de episcopii romani uniti, si conservarea ei intacta ca simbol al preconizatului Centru de cercetari patristice si ecumenice. Mai mult decat atat, aceasta laudabila initiativa de infiintare a mentionatului centru ar putea avea ca prima si inatacabila temelie spirituala tocmai conservarea acestei biserici, decizie ce ar oferi o generoasa dovada a dorintei de rezidire a relatiilor dintre Bisericile noastre. Inalt Prea Sfintia Voastra, legitimitatea neumbrita a celor insirate mai sus ne intareste speranta ca in spiritul ecumeniei si al relatiilor de iubire bazate pe adevar si dreptate, veti considera solicitarea noastra ferma cu intelepciune si in spirit constructiv.
Incredintandu-ne cu nadejde statornica, mijlocirii si grijii Prea Curatei Fecioare Maria, in Isus Hristos, Arhiepiscop «ad personam», IPS George Gutiu, Eparh de Cluj-Gherla”. (Ion Zubascu)