Vaticanul interesat de demolări
14.11.2001, Cluj-Napoca (Ziua de Ardeal) - Nunţiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Jean Claude Périsset, a fost primit de către Papa Ioan Paul II, vineri 9 noiembrie, într-o audienţă particulară, în cetatea Vaticanului, după cum precizează Serviciul de Informaţii al Vaticanului (VIS). Cu certitudine, Nunţiul Apostolic a prezentat conducerii Bisericii Catolice şi situaţia alarmantă a vechilor lăcaşuri de cult ale Bisericii Române Unite. O serie de demolări ale vechilor biserici, preluate după 1948 de către Biserica Ortodoxă, dintre care unele cu o mare însemnătate pentru spiritualitatea românilor transilvăneni, este pe cale de a acutiza din nou relaţiile dintre uniţi şi ortodocşi, şi chiar poate la îngheţarea dialogului ecumenic în Transilvania.
Reprezentantul Sfântului Scaun la Bucureşti, se află în aceste zile la Roma şi cu ocazia desfăşurării Simpozionului Internaţional privind aniversarea a 10 ani de la apariţia noului Cod Canonic al Bisericilor Orientale (între 119-23 noiembrie). Traducerea în limba română a Codului de legi după care îşi desfăşoară activitatea Bisericile orientale catolice va fi prezenată cu această ocazie. La acest eveniment participă episcopii uniţi Florentin Crihălmeanu (de la Cluj) şi Virgil Bercea (de la Oradea), alături de câţiva teologi din ţară, specialişti în drept canonic, dintre care îl aminitim pe autorul traducerii, specialist în drept canonic oriental, Pr.doctorand Iuliu Munteanu, de la Oradea.
Menţionăm că diaspora română, cu precădere cea greco-catolică, şi-a exprimat de curând, într-o serie de scrisori trimise ierarhilor greco-catolici, îngrijorarea faţă de situaţia unor vechi biserici unite din Transilvania ameninţate de lamele buldozerelor, totodată anunţând faptul că este pregătită pentru a începe o serie de demonstraţii în faţa reprezentanţelor diplomatice ale României din principalele capitale ale lumii. De asemenea, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, prin coordonatorul serviciului de presă, Mircea Marţian, a declarat că dacă acţiunea de demolare continuă, se va vedea nevoită, în ultimă instanţă, să apeleze la vocea credincioşilor din diaspora pentru desfăşurarea unor manifestaţii de protest care să fie concertate cu altele organizate în ţară.
În vizita făcută, în urmă cu câteva luni, în Eparhia unită de la Cluj , Arhiepiscopul Jean Claude Périsset, menţiona că este foarte îngrijorat cu situaţia unor biserici greco-catolice, precum cea de la Băişoara, deja demolată, ori cea de la mănăstirea Nicula, care este sub pericol de a fi demolată. Reprezentantul Vaticanului s-a arătat interesat şi faţă de tot ce se scrie în presa din România în legătură cu acest subiect. (Daniel SÂRBU)