IPS Andrei: „Lui Dumnezeu, cred, ca ii este scarba de noi”
12.03.2002, Cluj-Napoca (Transilvania Jurnal) - Incidentele ivite la sfarsitul saptamanii trecute la Ocna Mures, ca urmare a neintelegerilor dintre credinciosii ortodocsi si greco-catolici ce isi disputa biserica „Sf. Nicolae”, nu au lasat indiferenta Arhiepiscopia Ortodoxa din Alba Iulia. Intr-un comunicat de presa IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia adopta o atitudine foarte dura fata de Biserica Greco-Catolica, protestand impotriva pozitiei luate de Mitropolitul Blajului, Lucian, care se afirmase saptamana trecuta ca Biserica Ortodoxa are o atitudine nejustificata in cazul bisericii din Ocna Mures.
Citandu-l pe Atanasie Anghel, intaiul mitropolit greco-catolic, IPS Andrei arata ca „motivul pentru care Biserica Greo-catolica a intrat in istorie nu a fost unul religios ci unul de natura pamanteasca”. Arhiepiscopul de Alba continua acuzele la adresa greco-catolicilor afirmand ca buna intelegere cu ortodocsi, din perioada interbelica a fost una „idilica”, in conditiile in care „timp de 300 de ani prezenta Bisericii Greco-Catolice a fost pentru crestinii din Transilvania prilej de discordie, dezbinari si amaraciune”. In acelasi ton dur, IPS Andrei isi exprima dezamagirea fata de rezultatul celor sase intalniri ale Comisiei mixte de dialog ortodoxo-greco-catolic, in urma carora se nadajduia ca se va ajunge la o intelegere. „Si astazi, pe primul plan pentru ei sunt «privileghionurile». Problemele de natura spirituala si filantropica pe care am vrut sa le derulam impreuna nu-i intereseaza”. Considerand ca se lupta numai pentru dobandirea unor privilegii, ca nu tin cont de Legea Cultelor, care prevede ca, in cazul trecerii credinciosilor de la un cult la altul, bunurile ii urmeaza pe acestia, inaltul reprezentant al Bisericii Ortodoxe acuza de „sforarii juridice la care se pricep foarte bine fratii nostri greco-catolici”, afirmand ca, datorita acestor practici, capata uneori castig de cauza. Acest gen de „rezolvari” practicate de greco-catolici starnesc in opinia IPS Andrei, o atmosfera de Iad. In comunicat se mai arata ca opinia publica ar fi informata tendentios si de aceea da dovada de pasivitate, in timp ce credinciosii ortodocsi majoritari sunt hartuiti si dati afara din biserici, asa cum s-a intamplat la Ocna Mures. Profund indignat, IPS Andrei incheie spunand ca atitudinea dura pe care o seama de comunitati greco-catolice din Transilvania o manifesta fata de Biserica Ortodoxa, este necrestineasca fiind nefolositoare intentiilor de integrare europeana ale poporului roman. El mai apreaciaza ca „Lui Dumnezeu, cred, ca ii este scarba de noi”.
Alba, pe un butoi cu pulbere
Razboiul fratricid este departe de a se incheia, chiar daca, pentru moment, tensiunea dintre ortodocsii si greco-catolicii din judetul Alba se rezuma doar la declaratii, mai mult sau mai putin dure, chiar si spiritele de la Ocna Mures potolindu-se, probabil, in asteptarea deciziei Tribunaului Judetean Alba, care se va pronunta in 14 martie, in recursul inaintat de greco-catolici. Mai mult, daca la Ocna Mures, fortele de ordine s-au imputinat si credinciosii ambelor culte au renuntat la pichetarea bisericii si la baricade, scandalul de la Mihalt pare a se reaprinde, preotul greco-catolic Petre Stanea aflandu-se din nou la Bucuresti impreuna cu 10 credinciosi ai bisericii sale, pentru a protesta si a-si cere drepturile la Parlament si Guvern, protestul fiind autorizat, conform declaratiei preotului, de catre Primaria Capitalei si urmand sa se desfasoare pe parcursul intregii saptamani. Transilvania Jurnal a incercat sa il contacteze pe IPS Lucian, Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice din Blaj pentru a afla care este pozitia oficiala a institutiei pe care o conduce, dar acesta nu a putut fi gasit, nici un alt preot nefiind autorizat sa exprime un punct de vedere oficial. (Aurica Giura)