Sfântul Scaun cere statului israelit şi celui palestinian să convieţuiască în pace
12.12.2002, Vatican (ZENIT) - Pacea în Ţara Sfântă se va obţine prin colaborarea dintre cele două state, Israel şi Palestina, au asigurat joi Papa Ioan Paul al II-lea şi colaboratorii săi, primindu-l pe preşedintele Israelului, Moshe Katsav.
După prima audienţă acordată în Vatican de către Papa unui preşedinte al Israelului, audienţă care a durat aproximativ cincisprezece minute, Katsav s-a întâlnit cu Cardinalul Angelo Sodano, Secretarul de Stat al Vaticanului, şi cu monseniorul Pietro Parolin, noul subsecretar al Vaticanului pentru Relaţiile cu Statele.
După cum a arătat Joaquín Navarro-Valls, şeful Biroului de Presă al Sfântului Scaun într-un comunicat de presă, în cadrul acestor întâlniri, abordând „situaţia dramatică existentă în Ţara Sfântă”, „fiecare din părţi şi-a expus punctul de vedere”.
În particular, a subliniat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, „i s-a ilustrat din nou ilustrului oaspete poziţia Sfântului Scaun, favorabil existenţei şi colaborării dintre cele două state, Israel şi Palestina, cu necesitatea de a ajunge la o rapidă încheiere a conflictului aflat în curs”. Navarro-Valls a arătat totodată că Papa şi colaboratorii săi au adresat un apel preşedintelui Israelului ca să permită „accesul liber în Bethleem cu ocazia celebrărilor apropiatelor sărbători de Crăciun”.
Deşi Katsav, al optulea preşedinte al Israelului, a fost primit în Vatican pentru întâia oară în această calitate, el l-a mai vizitat pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1998, perioadă în care a fost Ministru al Turismului şi conducea pregătirile celebrărilor Marelui Jubileu al anului 2000. Când Papa a vizitat Ţara Sfântă în luna martie a acestui an, Katsav nu era încă preşedintele Israelului. A fost ales de Kneset (Parlamentul israelian) la 31 iulie, învingându-l pe Shimon Peres cu numai 6 voturi.
Papa Ioan Paul al II-lea a primit, însă, pe mulţi şefi de guvern şi miniştri israelieni chiar şi înainte de a se stabili relaţii diplomatice între Sfântul Scaun şi statul Israel prin acordul din 30 decembrie 1993. De fapt, în timpul întâlnirilor, au fost analizate relaţiile dintre Israel şi Sfântul Scaun în lumina acestui acord, acordând o atenţie deosebită „oportunităţii de a intensifica colaborarea în sectorul cultural”, a arătat Navarro-Valls.
Katsav aparţine generaţiei de evrei din diaspora – s-a născut în Iran în 1945 – obligată să se transfere în Israel după formarea statului, unde a venit împreună cu familia sa pe când avea 6 ani. Militant în Partidul naţionalist Likud, a fost ales mai întâi deputat în 1977. A avut diferite funcţii importante în cadrul Kneset şi în guvern (vice-ministru al Construcţiilor, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministrul Transporturilor, al Turismului şi pentru minoritatea arabo-israeliană). Conform Radio Vatican, ca preşedinte al Israelului, s-a evidenţiat prin „deschiderea arătată faţă de minorităţile etnice şi religioase”.