Liderul Consiliului Mondial al Bisericilor doreşte să strângă relaţiile cu Vaticanul
05.09.2003, Geneva (Catholica) - Printre priorităţile noului secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor se numără întărirea unităţii dintre Biserici şi a conştiinţei ecumenice, dialogul interreligios şi spiritualitatea, precum şi întărirea relaţiilor cu Sfântul Scaun. Pastorul metodist Samuel Kobia a fost ales săptămâna trecută la conducerea Consiliului.
Consiliul Mondial al Bisericilor este o comunitate de 341 de Biserici din peste 100 de ţări de pe cele cinci continente. Biserica Catolică nu este membru al acestui Consiliu, dar menţine relaţii de cooperare cu acest organism eclezial, mai ales prin Comitetul Credinţă şi Constituţie. În Vatican, vestea alegerii Dr. Kobia a fost primită în mod foarte pozitiv: „Sunt cunoscute marile sale calităţi, printre care se distinge o profundă spiritualitate şi pregătire teologică”, a declarat Episcopul Brian Farrell, L.C., secretar al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor.
Dr. Kobia a declarat marţea trecută la Radio Vatican că doreşte să întărească relaţiile cu Vaticanul. „După cum se ştie – a amintit Dr. Kobia -, cooperăm în diferite sectoare distincte, de exemplu în grupurile de lucru cu Consiliul Pontifical pentru Dreptate şi Pace şi în sectorul misionar”. Printre priorităţile programului pastorului metodist, dialogul interreligios ocupă un loc distinct, întrucât este „un mijloc important pentru a depăşi violenţa şi a promova reconcilierea şi democraţia”.
Noul secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor a subliniat şi importanţa spiritualităţii în lumea actuală: „Lumea de astăzi este traversată de probleme care consider că sunt mai mult de natură spirituală decât politică sau economică, deoarece se pune la îndoială sensul vieţii şi pierderea securităţii. Deşi par a fi chestiuni politice, sunt în schimb chestiuni profunde spirituale şi morale”.