Patria cerească, ţinta ultimă a peregrinării noastre pământeşti
02.11.2003, Vatican (Catholica) - Astăzi, în ziua în care Biserica îi pomeneşte pe toţi credincioşii răposaţi, Papa Ioan Paul al II-lea, în mesajul pe care l-a adresat credincioşilor şi pelerinilor aflaţi în Piaţa Sfântul Petru pentru a se ruga împreună rugăciunea mariană `Angelus`, a amintit că misterul morţii este trecerea spre viaţa veşnică şi nu ultimul cuvânt al destinului omului.
Iubiţi fraţi şi surori!
-
După ce am celebrat ieri Solemnitatea Tuturor Sfinţilor, astăzi, 2 noiembrie, privirea noastră rugătoare se îndreaptă spre aceia care au părăsit această lume şi aşteaptă să ajungă în Cetatea cerească. Dintotdeauna Biserica a îndemnat să se înalţe rugăciuni pentru cei răposaţi. Ea îi invită pe credincioşi să privească misterul morţii nu ca pe ultimul cuvânt al destinului omului, ci ca pe o trecere în viaţa veşnică. „În timp ce se distruge lăcaşul acestui exil pământesc – citim în prefaţa de astăzi -, este pregătită o locuinţă veşnică în Ceruri”.
-
Este important şi necesar să ne rugăm pentru cei răposaţi, întrucât chiar dacă au murit în har şi în prietenie cu Dumnezeu, poate că au încă nevoie de o ultimă purificare pentru a intra în bucuria Cerului (cf. Catehismul Bisericii Catolice, nr. 1030). Pomenirea lor se exprimă în diferite moduri, printre care şi prin vizita la cimitire. Oprirea în aceste locuri sacre constituie o ocazie potrivită pentru a reflecta asupra sensului vieţii pământeşti şi pentru a alimenta, în acelaşi timp, speranţa în veşnicia fericită a Paradisului.
Maria, Poarta cerului, să ne ajute să nu uităm şi să nu pierdem niciodată din vedere Patria cerească, ţintă ultimă a peregrinării noastre aici pe Pământ.