La Oradea diferendul patrimonial a fost depăşit amiabil
20.11.2005, Oradea (Catholica) - La importantul eveniment de astăzi de la Oradea a luat parte şi Adrian Lemeni, secretar de stat pentru culte. „Luăm parte împreună la un moment mult aşteptat de comunitatea română unită cu Roma, greco-catolică, din Oradea, şi anume re-intrarea în Catedrala Sfântul Nicolae”, a spus Lemeni. „Acest moment este plin de semnificaţii întrucât se întâmplă în preajma unei sărbători importante din calendarul bisericesc, `Intrarea în Biserică a Maicii Domnului`, şi mai ales că ne aflăm în postul Crăciunului, prilej de a ne manifesta cu prisosinţă dragostea faţă de aproapele.” Amintim că la 2 iunie a.c. Patriarhul Teoctist anunţa retrocedarea Catedralelor din Oradea şi Gherla şi a bisericii din Bucureşti, din strada Polonă.
În discursul său, secretarul pentru culte a mai spus: „Această Catedrală a cărei construcţie a început în timpul păstoririi episcopului greco-catolic Igantie Darabant, şi a fost terminată în timpul episcopului Samuil Vulcan în anul 1810, a fost locul în care şi-au rostit predicile apărătorii drepturilor românilor asupriţi, dintre care amintim pe episcopii Mihai Pavel, Demetriu Radu, Valeriu Traian Frenţiu. Datorită vitregiilor care au marcat istoria poporului român în secolul XX, Biserica Română Unită cu Roma, trecut prin grele încercări care au dus până la desfiinţarea ei şi aruncarea în închisoare a ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor care-şi mărturiseau deschis credinţa în Cristos.”
„Prin medierea şi strădaniile Guvernului României şi a conducerii Ministerului Culturii şi Cultelor şi datorită înţelegerii şi bunăvoinţei PSS Episcop Ioan şi PSS Arhiereu-vicar Petroniu, Catedrala Sfântul Nicolae a fost retrocedată comunităţii greco-catolice. Sperăm ca aceste moment să se constituie într-un exemplu de rezolvare pe cale amiabilă prin dialog şi bună înţelegere în spirit creştin a diferendului patrimonial dintre cele două Biserici, diferend care ne-a fost lăsat moştenire de regimul comunist, pe lângă multe alte racile ale unui sistem ateu prigonitor al credinţei. Ne exprimăm speranţa că raţiunea şi dragostea creştină vor prevala şi ierarhii şi credincioşii celor două Biserici, cu sprijinul autorităţii Statului, vor găsi cele mai bune soluţii pentru rezolvarea acestui diferend.”