Statuetele fluorescente reprezentându-l pe Isus au avut succes în Cuba

2 răspunsuri

  1. Toma Radu spune:

    In Cuba se produce un adevarat miracol. Unde pana mai ieri era periculos sa fi mers ocazional la biserica sau chiar sa te fi rugat in familie, acum, iata, Dumnezeu a dat din belsug Lumina Sa. Faptul ca autoritatile nu s-au opus distribuirii acelor statuete arata mai mult decat s-ar putea crede intr-o tara in care partidul comunist este la putere. Tocmai de aceea trebuie sa credem cu tarie ca, intr-adevar, la Dumnezeu orice este cu putinta!

  2. Armand spune:

    Fara a contesta virtutile acestei initiative ma indoiesc ca forma pentru care s-a optat a fost cea mai fericita. Nu era mai potrivita raspandirea unui numar insemnat de Biblii si Catehisme? Reproducerile unor icoane cu certe calitati estetice nu ar fi avut acelasi rezultat sau ( de ce nu? ) unul mai bun?
    Reactia mea porneste de la mult prea frecventa proliferare a kitschului in lacasurile de cult. Argumentele justificative sunt numeroase dar prea putin convingatoare. Si aceasta din simplul motiv al afirmarii „esteticului popular„, a surprinderii „ naturalului„ sau al culturii de masa.
    Se intampla frecvent, in varii situatii, ca forma sa conteze mai mult decat fondul. Ca imaginile dulcege ale sfintei Tereza a Pruncului Isus si a Sfintei Fete sa indeparteze de lectura „Istoriei unui suflet„, statuia sau icoana trezind pietatea instinctuala care pare a nu mai avea nevoie de minima informare. S-ar putea invoca faptul ca succesul Bisericii in Cuba nu poate fi umbrit de amanunte. Se ignora faptul ca libertatea religioasa la Havana se desfasoara in alti parametri fata de ce cunoasteam inaintea vizitei papale. Cuba nu este, totusi, Coreea de Nord si nici China. Cat despre statueta de plastic fluorescent este un inceput, specularea devotiunii fata de Prunc in America Latina fiind argument major, probabil, optiunii. Totusi, la secole dupa Contrareforma, se mai poate considera ca forma salveaza intotdeauna, fondul?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *