Vaticanul doreşte relaţii diplomatice cu Beijingul

1 răspuns

 1. Armand spune:

  Initiativa Sfantului Scaun de ameliorare a relatiei cu Beijingul este importanta pentru definirea unui pontificat fascinant prin dinamismul promovarii valorilor Bisericii.
  Fara indoiala, ca in atatea cazuri similare, se va invoca „amenintarea„ prozelitismului. Va fi considerata compensare a impasului in relatia cu Biserica Ortodoxa Rusa. Speculatiile privind „pretul„ acestei „apropieri„ nu vor intarzia.
  Este insa suficient a privi actuala situatie a crestinismului in China. O Biserica „oficiala„ este contrapusa Bisericii „catacombelor„. Crestinismul este privit ca factor perturbator, fapt putin surprinzator, si tocmai de aceea religia este , ca in toate regimurile dictatoriale, asumabila sub supravegherea statului, existand tendinta transformarii acesteia in instrument politic.
  Afirmam ca initiativa marcheaza dinamismul actualului pontificat si aceasta deoarece, dincolo de intentii, se impun reusitele. Crearea Cardinalului Zen a constituit raspunsul Vaticanului la obstructia Beijingului fata de initiativele „Bisericii Tacerii„. A marcat un impuls in acceptarea „semnelor timpului„, a continuat actiunea Cardinalilor Ignatius Pin-Mei Kung si John Wu, a oferit Chinei o recunoastere a importantei spirituale, mai importanta, in buna masura, decat cea strategica si economico- militara.
  Initiativa Sfantului Scaun este consecinta a compasiunii, asumare si continuare a misiunii Papei Ioan Paul al II-lea si semn al deschiderii nu deosebit de uzuale in zilele noastre.
  Un corolar al acestui pas spre dialog mi se pare a fi apelul, incununat de succes, al eliberarii lui Abdul Rahman.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *