Luigi Accattoli: Tatăl nostru şi dorul de a fi fii
01.03.2008, Târgu Lăpuş (Catholica) - Luigi Accattoli (al cărui blog poate fi citit la LuigiAccattoli.it) este cunoscut cititorilor români mai ales datorită cărţii „Karol Wojtyla, omul sfârşitului de mileniu”, publicată la Editura Viaţa Creştină. Acum o altă editură ni-l propune pe acest jurnalist italian, dar nu cu o carte biografică ci cu una de natură spirituală: „Tatăl nostru şi dorul de a fi fii”, lucrare tradusă de pr. Mihai Frăţilă (acum Episcop greco-catolic în Bucureşti) şi apărută la Editura Galaxia Gutenberg.
Volumul de format mic şi 120 de pagini ne spune despre autor că s-a „născut în 1943. Ziarist, publicist şi scriitor italian, colaborator la Corriere della sera, Reppublica, Il Regno. Creştin practicant, a publicat mai multe cărţi despre Ioan Paul al II-lea (cartea amintită deja a fost tradusă în nouă limbi). Alte opere: Când Papa cere iertare (1997); Eu nu mă ruşinez de Evanghelie. Zece provocări ale creştinului obişnuit pentru viaţa de zi cu zi (1999); Spune-mi regula ta de viaţă. Cinci scheme ale aventurii creştine din oraşul mondial (2002).” Traducătorul, PS Mihai Frăţilă, ne spune în prefaţă: „Volumul lui Luigi Accattoli ne descoperă originalitatea harului în unicatul sufletului. Este mărturia aparent banală a unui om convins de viaţa prezenţei lui Dumnezeu. De aceea rândurile sale, meditând în concret `Tatăl nostru`, ne învăluie în emoţie.”
„Accattoli dă glas trăirilor noastre şi ale acelor creştini din anonimat care au învăţat să guste prin rugăciune adevărul de a fi fii ai Tatălui. Nu se jenează să îşi afirme opţiunile atunci când cei pe care îi întâlneşte sau cei cărora le cunoaşte opera se dezic de lumina Domnului. Mai mult, ne face confidenţa că firul istoriei trece întotdeauna prin mâinile sale vindecătoare. Ale Tatălui. Şi asta este până la urmă nota eleganţei credinţei pe care scriitorul o descoperă în rândurile sale drept temelia unirii cu Dumnezeu de la banal şi până la solemn. Meditaţia de faţă asupra rugăciunii `Tatăl nostru şi dorul de a fi fii` este un poem al vieţii omului orientat de şi în Dumnezeu. Pentru cultura bunului simţ, cultură adevărată a cultului, traducerea în româneşte a lui Luigi Accattoli este o onoare şi o bucurie. Bucuria că nimic nu e prea mult ca să surâzi chiar şi atunci când înfruntările lovesc corabia, când poezia crucii nu se mai rezumă la dolorism, ci la speranţa că viaţa şi lumina înving până la urmă. Chiar dacă sunt părţi: învingători şi învinşi. Aceştia sunt şi vor rămâne fii.”