Mongolia, exemplu de libertate religioasă
29.05.2009, Vatican (Catholica) - În scrisoarea înmânată astăzi ambasadorului Danzannorov Boldbaatar, Papa Benedict al XVI-lea a numit Mongolia exemplu de libertate religioasă. Pontiful l-a primit astăzi pe acesta şi pe alţi şapte noi ambasadori, adresându-li-se în grup, dar înmânând fiecăruia câte o scrisoare despre ţara reprezentată. În textul pentru Boldbaatar, Sfântul Părinte aminteşte că constituţia Mongoliei, intrată în vigoare în 1992, recunoaşte libertatea religioasă ca un „drept fundamental”.
„Acest drept uman fundamental, înscris în constituţia Mongoliei şi susţinut de cetăţenii ţării ca determinant pentru dezvoltarea deplină a persoanei umane, le permite locuitorilor să caute adevărul, să intre în dialog şi să îşi îndeplinească îndatorirea de a da cult lui Dumnezeu, liberi de orice constrângere”, a scris Pontiful. „Oamenii care practică toleranţa religioasă au obligaţia de a împărtăşi înţelepciunea acestei viziuni cu întreaga familie umană, pentru ca toţi oamenii să înţeleagă frumuseţea unei convieţuiri liniştite şi să aibă curajul de a construi o societate ce respectă demnitatea umană.” După ce comunismul a căzut la începutul anilor 1990, primii misionari catolici – un belgian şi doi filipinezi – au sosit în Mongolia, unde puţini oameni auziseră de Isus Cristos. Sfântul Scaun a stabilit relaţii diplomatice cu această ţară în 1992. Astăzi Biserica din Mongolia are o prefectură apostolică la Ulan Baton. De regulă prefecturile apostolice reprezintă pasul anterior înfiinţării unei Dieceze. Episcopul Wenceslao Padilla al Congregaţiei Neprihănitei Inimi a Mariei, conduce prefectura, ce înregistrează aproximativ 100 de botezuri pe an.
Papa mai scrie despre comunitatea catolică: „deşi încă mică în Mongolia (ea) este dornică să asiste în încurajarea dialogului interreligios, în promovarea dezvoltării, în extinderea oportunităţilor educaţionale şi în încurajarea scopurilor nobile ce întăresc solidaritatea familiei umane şi care îndreaptă privirea spre acţiunea divinului în lume.” Budismul tibetan este cea mai răspândită practică religioasă din această ţară. Patruzeci la sută din populaţia Mongoliei se declară atee.