Catolicii şi ortodocşii sunt aliaţi
24.05.2010, Roma (Catholica) - Catolicii şi ortodocşii înţeleg tot mai mult faptul că nu sunt în competiţie ci sunt aliaţi, a afirmat Arhiepiscopul Hilarion Alfeyev de Volokolamsk, preşedintele departamentului pentru relaţiile externe al Patriarhiei Moscovei. Afirmaţia a fost făcută de acesta miercurea trecută, la o conferinţă de presă de la sediul Consiliului Pontifical pentru Cultură. Acest Consiliu, alături de cel pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Patriarhia Moscovei, a organizat joi Ziua Culturii şi Spiritualităţii Ruse la Vatican.
Arhiepiscopul Hilarion, el însuşi compozitor, a subliniat faptul că cultura, arta şi muzica au devenit indispensabile în dialogul catolico-ortodox. Prin acest limbaj „putem să spunem ceea ce nu putem exprima prin cuvinte diplomatice şi politice”, a susţinut el. „Este posibil să trăim acest dialog la mai multe niveluri, dar şi ca persoane simple.” Ca parte a evenimentului cultural a fost organizat joi un concert în onoarea Papei Benedict, organizat de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Sanctitatea Sa Kiril I. Arhiepiscopul Hilarion a explicat apoi că în Biserica Catolică şi cea Ortodoxă „conştiinţa faptului că suntem aliaţi şi nu în competiţie a crescut”. Rivalităţile trecutului „trebuie să rămână acolo, adică în trecut”. A subliniat apoi că provocările culturale, în special „decreştinarea ţărilor noastre”, cheamă la „o mai mare colaborare”. „Astăzi există numeroase căsătorii mixte. Găsim adesea o persoană ortodoxă lângă una catolică.”
Prelatul ortodox a mai afirmat că pentru numeroşi ortodocşi „alegerea Papei Benedict al XVI-lea a fost percepută pozitiv”, în special datorită „poziţiei sale în probleme de morală”. „Există un angajament (între ortodocşi) de observare şi promovare a valorilor tradiţionale”, a mai susţinut el. Privitor la dialogul teologic dintre ortodocşi şi catolici, Arhiepiscopul a spus că va mai dura mulţi ani. „Fiecare etapă a dialogului se încheie cu un text unde catolicii şi ortodocşii spun ceva împreună. Ce este important e că aceste texte sunt primite nu doar de teologi ci şi de credincioşi.” La conferinţa de presă a luat cuvântul şi Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. El a spus că „trista şi îndelunga separare dintre Răsărit şi Apus nu a fost provocată doar de diferenţe teologice şi conflicte politice, ci în special de o distanţare şi înstrăinare culturală”. Această distanţă trebuie depăşită, nu prin uniformizare „ci prin îmbogăţire reciprocă”.
Nu mai este mult timp.