Festivitate de absolvire a teologilor din Blaj
08.06.2010, Blaj (Catholica) - Sâmbătă, 5 iunie 2010, a avut loc festivitatea de absolvire a unsprezece studenţi de la nivelul licenţă şi alţi paisprezece de la nivelul masterat din Departamentul Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Festivitatea a început cu Sfânta Liturghie arhierească din Catedrala Sfânta Treime, pontificată de Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, asistat de preoţii profesori ai Facultăţii şi alţi preoţi ai Arhieparhiei, aflăm de pe BRU.ro.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Lucian a vorbit despre solemnitatea momentului, făcând referinţă la tradiţia educaţiei în Biserica Greco-Catolică plecând de la şcolile corifeilor blăjeni: „Se continuă… bogata şi preţioasa tradiţie începută providenţial de Episcopii de pie amintire Inochetie Micu Klein, ctitorul Blajului, şi Petru Pavel Aron, ctitorul şcolilor, cultivată de-a lungul a peste 250 de ani în spiritul fidelităţii noastre faţă de Domnul nostru Isus Hristos, credinţa catolică şi neamul românesc. Învăţământul teologic universitar blăjean a fost mereu vârful piramidei şcolilor greco-catolice din întreaga Biserică Greco-Catolică, iar meritele sale în dezvoltarea pastoraţiei, a spiritualităţii, a culturii româneşti şi a idealului naţional sunt o realitate incontestabilă”.
Adresându-se absolvenţilor, Înaltul Ierarh a făcut referinţă la măreţia Preoţiei, căreia i-a fost dedicat anul sacramental ce se va încheia în curând, şi a subliniat importanţa lucrării Spiritului Sfânt prin preoţi în Biserică şi în lume: „Dragi absolvenţi, aţi înţeles până acum, în spiritul Sfintei Scripturi şi al Sfinţilor Părinţi, că Preoţia este înainte de toate darul lui Dumnezeu, făcut nu atât pentru persoana care o primeşte, cât mai cu seamă pentru comunitatea care îi este încredinţată pentru a o sluji. Preoţia reprezintă talantul ce nu poate fi ascuns, comoara ce tinde să se dăruiască şi altora; este poarta mântuirii, mijlocul prin care puterea lui Dumnezeu lucrează în lume şi în suflete. Preotul este ambasadorul cerului, dar şi al omenirii păcătoase: el dezvăluie şi aminteşte oamenilor voinţa şi legea lui Dumnezeu, dar, în acelaşi timp, îi prezintă lui Isus Hristos cererile cele spre mântuire ale credincioşilor”.
Preafericitul Lucian şi-a încheiat cuvântarea cu câteva îndemnuri, sfaturi şi urări transmise celor care au parcurs aceste etape din formarea lor teologică: „Este necesar ca fiecare să alegeţi cu sinceritate şi responsabilitate deplină, consultându-vă întotdeauna şi duhovnicul, calea pe care credeţi că vă cheamă Dumnezeu, dar nu trebuie să uitaţi că Dumnezeu vă vrea apostoli sfinţi, prin care să lucreze mântuitor în societatea noastră… Fiţi aşadar la înălţimea chemării şi a darurilor primite! Fiţi vrednici pescari de oameni, sarea pământului şi lumina lumii! Iubiţii mei, teologia, înţeleasă ca trăire şi cunoaştere profundă a Tainelor lui Dumnezeu, este necesară nu doar viitorilor preoţi, ci şi tuturor acelora care vor să se apropie mai mult de El şi să slujească Sfânta Biserică. În acest sens, luând ca reper Universităţile Pontificale Romane, am oferit posibilitatea de a studia în Facultatea de Teologie din Blaj atât persoanelor consacrate, cât şi bunilor noştri laici… Sunt alături de dumneavoastră, toţi, cu tot sufletul meu! Vă încredinţez ocrotirii Preasfintei Fecioare Maria, Mama Mântuitorului şi a Bisericii, şi vă dăruiesc tuturor şi fiecăruia în parte arhiereasca binecuvântare”.
În continuarea Sfintei Liturghii, Întâistătătorul BRU a celebrat împreună cu preoţii prezenţi o slujbă de pomenire a Cardinalului Alexandru Todea, de la a cărui naştere s-au împlinit 98 de ani. Festivitatea de absolvire a continuat în Aula Mare a Facultăţii. Pentru început, pr. dr. Ioan Mitrofan, profesorul de teologie morală al absolvenţilor, a prezentat celor prezenţi o „Lectio brevis”, în care a vorbit despre ce înseamnă, ce implică şi ce aduce căutarea Adevărului în această lume pestriţă, şi pe care a conchis-o astfel: „Trăiţi în adevăr şi adevărul vă va face liberi! Succes în viaţă, în dragoste şi în chemarea la sfinţenie! Să ne mai întâlnim, chiar dacă la mine nu veţi găsi lauda, ci doar speranţa şi încrederea în omul din voi, chip şi asemănarea Celui ce cu adevărat ne iubeşte pe toţi şi s-a dăruit din fire morţii ca să ne facă într-adevăr liberi!”
Activitatea absolvenţilor pe parcursul anilor de studii a fost apreciată laudativ atât de pr. dr. Cristian Barta, directorul Departamentului Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, cât şi de pr. dr. Călin Paţulea, rector al Seminarului Teologic Major din Blaj. Absolvenţii, prin reprezentanţii lor, au mulţumit tuturor celor care au fost, în felurite moduri, parte a vieţii şi formării lor umane şi spirituale din ultimii ani. În încheiere, s-a desfăşurat ceremonia de acordare a diplomelor pentru fiecare dintre absolvenţi, după care s-a făcut predarea oficială tradiţională a Crucii şi Icoanei către studenţii ce vor termina anul viitor studiile superioare de teologie. Festivitatea de absolvire s-a încheiat cu intonarea cântecului „Gaudeamus igitur” şi cu o agapă fraternă oferită de absolvenţi în curtea Institutului Teologic.
Foarte frumos. Sunt sora unuia dintre teologi. Ma bucur foarte mult vazand asa ceva pe net.