A trecut la Domnul sora Maria Antonina CMD
16.06.2010, Cluj (Catholica) - În seara zilei de 31 mai 2010, a trecut la Domnul sora Maria Antonina – Elena Valeria Gherghel, din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului (CMD), cunoscută în oraşul Cluj pentru intensa ei activitate catehetică cu copiii chiar şi în perioada comunistă, în care Biserica Greco-Catolică se afla în clandestinitate. Slujba înmormântării a avut loc în 3 iunie, în capela Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca, fiind oficiată de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Mons. Mihai Todea, vicar general, pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii, pr. Anton Crişan, vicar cu preoţii şi persoanele consacrate, mai mulţi preoţi din Cluj-Napoca, aflăm de pe BRU.ro.
Au însoţit-o pe ultimul drum pământesc cele care i-au fost mereu aproape: surorile CMD, Preacuvioasa Maică Benedicta – superioara generală, sora Letiţia – superioara locală, precum şi membri ai familiei sr. Antonina, alături de care au venit să îşi ia un ultim bun rămas credincioşi care au cunoscut-o, mulţi dintre ei fiind iniţiaţi pe calea credinţei de cea care a pregătit prin cateheză şi îndrumare spirituală generaţii întregi de credincioşi greco-catolici. În cadrul ceremoniei religioase, pr. Cristian Langa a dat glas unei mărturii de suflet, ca unul care a cunoscut-o şi a primit de la ea învăţăturile Bisericii. Părintele a depănat câteva amintiri în care sr. Antonina era prezentă în calitate de catehetă care şi-a asumat şi rolul de mamă spirituală.
În cuvântul său, PS Florentin a numit-o pe sr. Antonina „un întreit suflet de apostol al iubirii: mai întâi, apostol al iubirii prin viaţa consacrată Mirelui ceresc, Isus Hristos; în al doilea rând, apostol al iubirii faţă de copii şi tineri prin apostolatul în cateheză pentru educarea moral-religioasă a tinerei generaţii într-o lume ‘fără Dumnezeu’; în al treilea rând, apostol al iubirii la fiecare întâlnire cu Hristos Euharisticul… Chiar şi în timpurile în care barca Bisericii se cutremura de valurile mari ale comunismului, chiar şi atunci când părea că Isus doarme în această barcă, ea a rămas neclintită în barca lui Petru, a Apostolilor lui Isus, în barca Bisericii. Nici valurile, nici vântul potrivnic nu au putut-o întoarce sau opri din drumul ei. Mai mult chiar, în acele vremuri în care crivăţul sufla puternic asupra bărcii Bisericii Greco-Catolice, vrând să o scufunde, cuvioasa sr. Antonina avea curajul să facă ore de cateheză în diferite cartiere din oraşul Cluj şi nu numai. Se spunea că sr. Antonina a catehizat jumătate din Cluj”.
În continuare, pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii Maicii Domnului, a dat citire câtorva date biografice, cu crâmpeie din viaţa sorei Antonina: s-a născut la 5 septembrie 1924 în comuna Brebi, jud. Sălaj, tatăl său fiind preot greco-catolic. În vara anului 1944 a intrat în noviciat în Congregaţia Surorilor Maicii Domnului. A depus primele voturi la Jucu, în 1946. După declanşarea prigoanei comuniste asupra Bisericii Greco-Catolice, în septembrie 1949, împreună cu celelalte surori din comunitatea CMD de la Jucu, a fost deportată în mănăstirea ortodoxă Bistriţa din judeţul Vâlcea, de unde, după o lună, toate surorile au fost trimise în familiile lor. Intrând în serviciu, ca statisticiană, în cadrul Întreprinderii de Construcţii – Căi Ferate din Satu Mare, s-a mutat la Alba Iulia şi mai apoi la Cluj. Începând din 1968 şi-a desfăşurat în mod clandestin la Cluj activitatea catehetică cu copiii, având într-o serie chiar până la 100 de elevi, desfăşurându-şi activitatea în diferite biserici romano-catolice din Cluj, prin bunăvoinţa preoţilor parohi.
Ultima perioadă, între 1983-1989, sr. Antonina se întâlnea cu grupele de copii şi tineri în biserica Piariştilor, având tot sprijinul şi susţinerea pr. Iosif Denderle. Odată cu „ieşirea la lumină” a Bisericii Greco-Catolice, sr. Antonina s-a mutat în Piaţa Unirii, unde Sfânta Liturghie greco-catolică se desfăşura sub cerul liber, aducând în fiecare an zeci de copii la Prima Sfântă Împărtăşanie. Munca sr. Antonina a continuat asiduu, mergând din şcoală în şcoală şi căutând copii greco-catolici pentru a-i chema la ore de religie. A activat o perioadă la „Uniunea Creştină”, iar apoi a fost prezentă în parohia Sfântul Gheorghe, după redeschiderea acestei parohii. În toamna anului 2002, sr. Antonina s-a mutat în comunitatea de la Mănăstirea Maicii Domnului, continuând aceeaşi activitate. În ultimii ani de viaţă a fost un exemplu de seninătate în suferinţă, exemplu de consecvenţă în trăirea vieţii călugăreşti, a vieţii de rugăciune, petrecând multe ore în adoraţie şi rugăciune în faţa Mirelui divin.