Precizări privind Anul pastoral dedicat Familiei şi Căsătoriei
18.11.2010, Iaşi (Catholica) - tru o mai bună şi eficientă desfăşurare a noului program pastoral din Dieceza de Iaşi, PS Petru Gherghel a transmis un mesaj tuturor preoţilor, lucrătorilor pastorali, precum şi tuturor structurilor diecezane şi întregului popor creştin, mesaj apărut pe Ercis.ro. Pentru început, Episcopul aminteşte că Anul pastoral dedicat Familiei şi Căsătoriei creştine are ca moto „Familie, devino ceea ce eşti!” şi se va desfăşura pe parcursul a trei ani, începând cu prima duminică din Advent 2010 (28 noiembrie) şi se va termina cu solemnitatea Cristos, Regele Universului 2013.
Fiecare parohie din Dieceza de Iaşi va organiza deschiderea solemnă a acestui an pastoral în cadrul Sfintei Liturghii din prima duminică a Adventului. Cu această ocazie, va fi aşezată într-un loc vizibil, în prezbiter sau mai aproape de altar, icoana Sfintei Familii. Cât priveşte obiectivul, PS Petru explică „în aceşti trei ani (dorim) o apropiere reciprocă între Biserică şi familiile noastre creştine, cu scopul unei reînnoiri a imaginii, a trăirii şi a pastoraţiei familiei creştine în Biserică şi în societate”. Ca instrumente sunt recomandate: misiunile populare, care trebuie organizate în fiecare comunitate, după un program stabilit de comun acord între episcopie şi parohie; catehezele despre familie, care se vor ţine în timpurile forte ale anului liturgic (Advent şi Postul Mare), dar şi în fiecare lună, potrivit programului şi tematicii elaborate de Comisie; omiliile duminicale, în cadrul cărora se va vorbi despre familie; celebrările liturgice speciale pentru familii, mai ales cu ocazia aniversării căsătoriei; rugăciunile în şi pentru familie; întâlnirile formative; cursurile de pregătire la căsătorie; publicaţii de cărţi, reviste, pliante, postere; răspândirea temelor despre familie în mass-media (radio, tv, internet, presa locală şi naţională); organizarea Zilei Familiei, a Zilei Vieţii etc.
Prin toate aceste acţiuni, scrie PS Petru, se va avea în vedere şi constituirea unei mişcări diecezane „profamilia”, cu baza în fiecare parohie şi comunitate catolică, precum şi organizarea unui congres diecezan şi a unui larg congres naţional dedicat familiei în colaborare cu celelalte Dieceze şi Eparhii din ţară. „Principalul rezultat ce se speră a se obţine este o imagine reînnoită a familiilor din Biserica noastră locală, după modelul Preasfintei Treimi şi a Sfintei Familii din Nazaret. În concret, aceasta ar însemna: o mai bună comunicare şi o adevărată solidaritate între Biserică