Încheierea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Catedrala Sf. Iosif
26.01.2011, Bucureşti (Catholica) - ava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor de anul acesta s-a încheiat, ca de obicei, în ziua de 25 ianuarie în sărbătoarea Convertirea Sf. Apostol Paul, în Catedrala romano-catolică „Sf. Iosif” din Bucureşti, la ora 17. Ora de rugăciune a fost condusă de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, însoţit de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti şi preoţi din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.
Mergând după modelul primei comunităţi de creştini din Ierusalim, „stăruitori în învăţătura apostolilor şi în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii şi în rugăciune” (Fap 2,42), reprezentanţii Bisericilor creştine din Bucureşti s-au unit în rugăciune comună pentru a implora de Dumnezeu Tatăl ceea ce însuşi Fiul său, Isus Cristos, Mântuitorul nostru, a cerut: „ca toţi să fie una, după cum tu, Tată, eşti în mine şi eu în tine, ca şi ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis” (In 17,21). Astfel s-au rugat împreună reprezentanţii Bisericilor Romano-Catolică, Greco-Catolică, Ortodoxă, Armenească, Evanghelică Luterană Germană, Evanghelică Luterană Maghiară, Reformată Calvină, Anglicană şi Ortodoxă Coptă, aflăm de pe ARCB.ro. Împreună au plecat frunţile pentru a recunoaşte momentele de slăbiciune şi greşelile împotriva unităţii creştinilor, dar au şi cerut în rugăciune de la Dumnezeu darul unităţii.
După procesiunea spre altarul Catedralei şi după ritul începutului şi rugăciunea penitenţială a urmat apoi citirea Cuvântului lui Dumnezeu: din Cartea Genezei (33,1-4), din Scrisoarea a II-a a Sf. Apostol Paul către Corinteni (5,17-21) şi din Sf. Evanghelie după Sf. Matei (5,20-26). Pornind de la aceste texte din Sf. Scriptură PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, a ţinut un cuvânt de învăţătură sufletească în care a subliniat necesitatea împăcării dintre creştini. „Toate textele scripturistice din seara aceasta pot fi considerate ca un jăratec aprins peste capetele noastre care nu ne va îngădui să uităm prea curând dorinţa pe care am exprimat-o seară de seară vreme de opt zile”. Însă Preasfinţitul a atras atenţia că de multe ori riscăm să uităm ceea ce ne-am rugat timp de opt zile în celelalte zile din an: „Aceste lecturi din seara aceasta evidenţiază faptul că, de cele mai multe ori, ceea ce facem noi vreme de opt zile la începutul fiecărui an se estompează foarte rapid în zilele care urmează, continuând ca la o lună sau două după această Octavă să uităm de-a binelea până la începutul anului următor că ne-am rugat împreună ca Dumnezeu să ne ajute să refacem unitatea dintre noi”.
La sfârşitul celebrării, nu înainte de recitarea rugăciunii Tatăl nostru, IPS Ioan Robu a mulţumit tuturor pentru participare şi pentru angajarea în vederea împăcării şi realizării unităţii. În cuvântul său final Arhiepiscopul a subliniat că tot ceea ce fiecare Biserică lucrează pentru unitate „e greu de arătat ca rod, ca fruct; ceea ce se zideşte în lumea invizibilă, sufletească, e greu de măsurat”. „Rodul întâlnirilor noastre”, a continuat IPS Ioan, „e greu de cuantificat, de măsurat, dar ceva, ceva, se zideşte, ceva creşte, prin meditarea cuvântului lui Dumnezeu, prin întâlnirile acestea”. Această Octavă de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor „este un timp privilegiat care are menirea să ne trezească încă şi încă o dată ca să nu uităm că avem această datorie ca să împlinim ceva din cuvântul lui Cristos ca toţi să fie una, ca să facem fiecare ceva în acest sens”.