Sexualitatea – limbajul misterios al iubirii
27.01.2011, Bacău (Catholica) - Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, la oratoriul „Maria Bambina” din Bacău s-au întâlnit peste 55 de tineri pentru o zi de formare, în continuitate cu alte teme formative, lunare, despre iubire. Tema acestei zile a fost „Sexualitatea – limbajul misterios al iubirii”, aflăm de pe Ercis.ro. Prin participare activă, dezbatere, discuţii, în grupuri mici şi grup mare din partea tinerilor şi expunere şi prezentare din partea pr. Anton Săboanu, grupul a avut ocazia să aprofundeze o temă de actualitate şi interes pentru toţi cei prezenţi.
Ziua a fost deschisă printr-o activitate de antrenare. Împărţiţi în două grupe, tinerii au căutat să culeagă informaţii despre temă. O parte din ei erau cercetători ce căutau informaţii cât mai multe în „biblioteci”, iar cealaltă parte reprezentau o carte din bibliotecă, ce putea fi răsfoită prin întrebări de tot felul. După cincisprezece minute au fost schimbate rolurile. Fişele cu informaţiile adunate au folosit ca material pentru discuţiile în grupurile mici care au alcătuit o prezentare a temei şi o întrebare care devenea apoi material pentru expunerea şi explicaţia părintelui Anton Săboanu.
Pentru a facilita reflecţia s-a făcut referinţă şi la cuvântul lui Dumnezeu, îndeosebi capitolul 1 din Geneză. Valorile sexualităţii derivă de la persoană şi deci se localizează la nivele diferite: corporalitate (instinct, simţuri, legi biologice, comunicare non verbală), afecţiune (sentimente, emoţii, acţiune), nevoi (supravieţuire, siguranţă, apartenenţă şi iubire, stimă, autorealizare), raţionalitate (gândire, logică, opinie, capacitatea de a face diferenţa între bine şi rău), relaţie (comunicare corporală, afectivo-raţională), scrie sora Silvia Brandiu în corespondenţa amintită.
A urmat o pauză de masă, oferită de surorile „Maria Bambina”. În următoarea etapă s-a trecut la descrierea posibilităţilor practice care ajută la educarea şi maturizarea adolescenţilor şi a tinerilor în a-şi trăi sexualitatea ca pe o valoare în toată sacralitatea sa. „Dinamicele de care avem nevoie în micro-universul nostru pentru această mică dar necesară educaţie ar putea fi: disciplina de sine – Totul la momentul şi la locul potrivit – inimă disciplinată. Sexualitatea e focul la care te poţi încălzi sau te poţi arde; intimitatea cu sine – Intimitatea autentică începe cu conştiinţa de sine. Nu-l putem descoperi pe celălalt dacă nu ne-am descoperit mai întâi pe noi; transcendenţă de sine – A te deschide spre celălalt este un semn al maturităţii psihologice. Cea mai înaltă realizare de sine este viaţa dăruită celorlalţi în slujire şi iubire gratuită.”
Ziua s-a încheiat cu o reflecţie asupra corpului, printr-un joc interactiv. Pe parcursul acestui exerciţiu tinerii au putut să îşi clarifice identitatea sexuală, analizându-se după unele întrebări precum: Cine sunt eu ca fată sau băiat? Ce semnificaţie are pentru mine faptul că aparţin unui anume sex şi nu altuia? Cine sunt eu în comparaţie cu celălalt sex? Tinerii au avut ocazia să aprofundeze în timpul reflecţiei aspectele particulare personale, ce le place cel mai mult la ei înşişi şi ce anume îi irită, ce importanţă are corpul în viaţă, care sunt emoţiile cel mai puternice în faţa unei noi relaţii cu persoane de alt sex sau chiar de acelaşi sex. Sr. Silvia îşi încheie astfel relatarea: „Nu trebuie să ne fie teamă de sexualitatea noastră, ci să ne bucurăm de ea: este spaţiul libertăţii noastre, sfidată de o vertiginoasă propunere de iubire. Nu e o joacă, ci un angajament, nu e improvizare sau consum, ci responsabilitate. Trebuie gestionată cu respect şi adevăr. Sexualitatea e cu adevărat limbajul misterios al iubirii.”
Foarte bine! Minunata lectie pentru tineri si nu numai.
Sa nu-i lasam pe tineri sa se identifice cu necuvantatoarele cum din pacate fac angajatii unor televiziuni publice.