Colegiul Pio Romeno în Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor (II)
29.01.2011, Roma (Catholica) - Luni, 24 ianuarie, zi cu importanţă istorică pentru România, a fost ziua de întâlnire între Bisericile Româneşti de pe teritoriul Romei. Evenimentul a avut loc la parohia ortodoxă Înălţarea Sfintei Cruci ce se găseşte în incinta Mănăstirii Surorilor Învierii (Le suore dell’Assunzione) din Roma, zona Tuscolana. Aici s-a celebrat Vecernia Sfântului Grigore Teologul de către un sobor de preoţi ortodocşi, în frunte cu PS Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe a Italiei. Au reprezentat Biserica Romano-Catolică din România pr. Isidor Iacovici şi pr. Marius Bîlha, iar Biserica Greco-Catolică pr. Claudiu Lucian Pop, pr. Cristian Dumitru Crişan şi pr. Anton Vasile Cioba de la Colegiul Pio Romeno. A fost prezent şi Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, împreuna cu soţia sa, iar din partea ambasadei României pe lângă Statul Italian, domnul consilier George Bologan.
La finalul Vecerniei, Preasfinţia Sa Siluan a mulţumit tuturor pentru prezenţă, arătându-se doritor ca astfel de evenimente să continue pe viitor. Pentru a putea merge împreună pe un drum trebuie să ne cunoaştem reciproc, iar pentru a ne cunoaşte trebuie să ne întâlnim, fapt pentru care PS Siluan a propus ca în fiecare an această rugăciune să fie celebrată într-o comunitate românească diferită. Au luat apoi cuvântul Excelenţa Sa, domnul ambasador Bogdan Tătaru-Cazaban care, printre altele, a subliniat importanţa teologiei Sfântului Grigore Teologul pentru creştini, după care a vorbit domnul consilier George Bologan, în numele Ambasadorului României pe lângă Statul Italian, care nu a putut fi prezent. Domnul Bologan relevat importanţa evenimentului unirii Principatelor Române, sărbătorit în această zi, precum şi a legăturilor dintre cei care au înfăptuit unirea acestora cu cei care au înfăptuit unificarea Italiei. A urmat apoi pr. Isidor care a vorbit despre tema propusă în acest an pentru octava de rugăciune pentru unitatea creştinilor: Uniţi în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni, (Fap. 2,42), iar apoi pr. Claudiu Lucian Pop, care a vorbit despre purificarea memoriei ca şi condiţie pentru ca Bisericile să poată merge împreună spre unitate.
În ziua de 25 ianuarie, ultima din Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, pr. Cristian Dumitru Crişan a răspuns invitaţiei Mons. Luigi Storto, paroh în parohia Sf. Pius al V-lea din Roma, celebrând Sfânta Liturghie bizantină în parohia sa, Liturghie la care au dat răspunsurile seminariştii de la Colegiul Pio Romeno. Tot în această zi, pr. Anton Vasile Cioba a răspuns cu bucurie invitaţiei pr. Marius Bîlha de la Colegiul Seraficum din Roma de a concelebra Slujba Vecerniei în ritul latin în comunitatea acestui Colegiu. În cuvântarea pe care a ţinut-o, pr. Anton a vorbit amintit de vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti din anul 1999, când oamenii care erau prezenţi la Liturghie au strigat „unitate”. Este vorba de aceeaşi unitate pe care a cerut-o în rugăciune Mântuitorul Isus Hristos, iar dacă noi suntem propovăduitori ai Cuvântului, să permitem ca acest Cuvânt ce s-a semănat în sufletul nostru să încolţească şi să crească şi să aducă roade, iar unul din aceste roade este unitatea. A fost prezent de asemenea şi pr. Augustin Gheorghiu, consilier al Episcopiei Ortodoxe a Italiei, care a împărtăşit câteva gânduri despre unitatea creştinilor. (corespondenţa pr. Anton-Vasile Cioba pentru BRU.ro)