Acum nu e timpul pentru deportarea haitienilor
09.02.2011, Washington (Catholica) - Menţionând un raport despre un deportat ce a murit de holeră la întoarcerea în Haiti, Episcopii americani cer guvernului ţării lor să înceteze deportările pe insulă. „Acum nu este timpul pentru a relua deportările în Haiti, nici nu ar fi moral sau politic potrivit să se facă aşa ceva în viitorul apropiat”, afirmă Episcopii într-o scrisoare trimisă luni secretarului Departamentului SUA pentru Securitate Naţională, Janet Napolitano. Scrisoarea este semnată de Arhiepiscopul coadjutor Jose Gomez de Los Angeles, preşedinte al Comitetului pentru Migraţie, şi de Episcopul Gerald Kicanas de Tucson, Arizona, preşedintele Serviciilor Catolice de Ajutorare.
Conferinţa Episcopilor Catolici din SUA (USCCB) şi-a exprimat opoziţia faţă de reluarea deportărilor în Haiti imediat ce a aflat că anul de suspendare a fost ridicat. Luna trecută au fost 27 de deportări, unul dintre ei murind acasă de holeră. Episcopii au recunoscut invocarea de către Departamentul SUA a „grijii pentru siguranţa publică”, precum şi faptul că „cei aleşi pentru deportare au fost condamnaţi ce au îndeplinit sentinţe pentru acte criminale grave”. Dar Arhiepiscopul Gomez şi Episcopul Kicanas subliniază un alt aspect: „Dintre cei 27 deja deportaţi şi cei 300 ce îşi aşteaptă deportarea, mulţi au fost condamnaţi pentru infracţiuni uşoare, neviolente, unii fiind deja eliberaţi şi trăind în comunităţi de ani de zile fără incidente. Alţii au situaţii umanitare speciale, cerând îngrijiri medicale, sau au dosare de imigrare.”
Sunt în plan 700 de deportări până la sfârşitul anului, plan deplâns de prelaţi în contextul celor peste 3.600 de victime ale holerei în Haiti, pe lângă cei 40.000 infectaţi; al ritmului încet de reconstrucţie, cu sute de mii de victime ale cutremurului trăind încă în corturi; al disputelor din noiembrie privitoare la alegerile prezidenţiale. „Se adaugă la acestea închisorile din Haiti, în care guvernul ţine deportaţii cu tratamente devenite notorii pentru inumanitate, ce acum sunt pline de holeră. […] Aşa după cum ştiţi, un deportat, Wildrick Guerrier, a murit după ce s-a îmbolnăvit de holeră într-o închisoare din Haiti, iar altul este grav bolnav. A continua deportările în aceste condiţii ar fi o conştientă sfidare a vieţii şi demnităţii haitienilor programaţi pentru deportare.”