Cursuri de formare voluntari organizate de Caritas
10.03.2011, Iaşi (Catholica) - În zilele de 26 februarie şi 5 martie 2011, au avut loc primele două cursuri de formare voluntari în comunitate din cadrul proiectului „Caritate prin misiune şi implicare socială”, iniţiat de Centrul Diecezan Caritas Iaşi, ca urmare a necesităţii conştientizării oamenilor de a se implica social şi a marcării Anului European al Voluntariatului, an ce promovează cetăţenia activă şi voluntariatul. Proiectul „Caritate prin misiune şi implicare socială” se va desfăşura în toate decanatele Diecezei de Iaşi pe parcursul a cinci luni, în perioada februarie-iunie 2011, şi are ca scop formarea de voluntari Caritas, care să se implice prin oferirea de ajutor şi iniţiative în sprijinul comunităţii din care fac parte, aflăm de pe Ercis.ro.
Până în prezent, cursul s-a desfăşurat deja în Decanatul de Valea Siretului, în localitatea Butea, jud. Iaşi, unde au participat 32 de persoane, şi în Decanatul de Roman, în localitatea Săbăoani, jud. Neamţ, unde au participat 36 de persoane dornice a se implica în calitate de voluntari în comunitate. Cursul a început cu prezentarea participanţilor, apoi prin metode interactive de implicare a acestora, voluntarii au avut ocazia să înveţe ce înseamnă voluntariatul şi ce implică acest lucru, au descoperit împreună care sunt calităţile voluntarilor, care sunt efectele voluntariatului, au învăţat ce înseamnă să lucrezi în echipă şi care sunt avantajele acestui lucru, au pus în practică etapele elaborării unei strategii de rezolvare a problemelor din comunitate, şi au căpătat abilităţi necesare pentru a se implica în comunitate.
S-a evidenţiat faptul că voluntariatul este activitatea desfăşurată din proprie iniţiativă, prin care o persoană îşi oferă timpul, talentele şi energia în sprijinul altora fără o recompensă de natură financiară. Unele dintre efectele voluntariatului, şi recompensele dobândite de aceştia în timp, sunt îmbunătăţirea comunicării, valorificarea cunoştinţelor, crearea de noi legături cu oamenii, şi nu în ultimul rând dezvoltarea personală prin dobândirea de experienţe, deprinderi, abilităţi şi informaţii. S-au implicat până acum în realizarea acestor cursuri: pr. decan paroh Petru Blaj din Butea, pr. decan paroh Toma Encuţă din Săbăoani, sr. Elisabeta Barolo, superioara comunităţii de la Butea a Congregaţiei „Misionarele Patimii lui Isus”, surorile din Congregaţia „Notre Dame de Sion”.