Catolicii maroniţi din Liban au un nou Patriarh
16.03.2011, Bkerke (Catholica) - Biserica Catolică Maronită din Liban l-a ales pe Episcopul Bechara Rai, un călugăr în vârstă de 71 de ani, ca nou Patriarh. „Purtăm Libanul în rugăciunile noastre, pentru a-şi recâştiga rolul în aceste zile dificile pe care le trăieşte Răsăritul”, a declarat noul Patriarh după alegerea lui, referindu-se la instabilitatea răspândită din Orientul Mijlociu. „Ne rugăm pentru Liban în special pentru ca să iasă din această criză”, a spus el, exprimându-şi speranţa că ţara va reuşi în curând să îşi formeze un nou guvern. Fostul Episcop de Jbeil a devenit al 77-lea lider al maroniţilor, cu titlul oficial de Patriarh al Antiohiei şi al întregului Răsărit al Maroniţilor. Predecesorul lui, Cardinalul Nasrallah Pierre Sfeir, s-a retras în 26 februarie la vârsta de 90 de ani.
Un purtător de cuvânt al Sinodului Episcopilor Maroniţi, Mons. Youssef Tawk, a anunţat vestea mulţimilor adunate în preajma sediului Bisericii Maronite din Bkerke, lângă Beirut. De când au început deliberările în 9 martie, credincioşii au aşteptat cu nerăbdare alegerea unui nou lider al acestei străvechi Biserici. „Bucuria noastră nu are limite”, a spus Mons. Boulos Nasrallah, un preot din fosta Dieceză a noului Patriarh, urmărind anunţul alegerii. El l-a descris pe noul lider maronit ca „o persoană extraordinară din punct de vedere spiritual”, care este de mult timp „unul dintre stâlpii Bisericii noastre… Îi ascultă pe toţi, şi îi salută pe toţi la fel, indiferent de provenienţa lor”.
Deşi 59% dintre libanezi sunt musulmani, creştinii au şi ei o prezenţă puternică. Catolicii maroniţi constituie cel mai mare grup creştin al ţării, reprezentând 21% din totalul populaţiei. Sistemul neobişnuit de împărţire a puterii din Liban rezervă funcţii politice unor candidaţi ce provin din diferite grupări religioase, astfel încât preşedintele este întotdeauna un catolic maronit, primul ministru un musulman sunnit şi preşedintele parlamentului un musulman şiit. Îndelungatele tensiuni politice l-au forţat pe primul ministru Saad al-Hariri să îşi dea demisia în ianuarie 2011, şi nu a fost format încă un nou guvern. Noul Patriarh Rai este cunoscut ca moderat din punct de vedere politic, în contrast cu opoziţia deschisă a predecesorului săi faţă de influenţa Siriei şi a grupului islamic militant politic Hezbollah. Patriarhul ales a intrat în viaţa de mănăstire ca membru al Ordinului Maronit Mariamit. Maronites vorbesc chiar limba lui Isus, aramaica, şi au o tradiţie liturgică proprie, avându-şi originile în Imperiul Bizantin.