Papa aminteşte Italiei identitatea ei catolică
17.03.2011, Vatican (Catholica) - În ziua în care italienii şi-au celebrat unitatea naţională, Papa Benedict al XVI-lea le-a amintit de rădăcinile catolice. Sfântul Părinte a oferit această reflecţie într-o scrisoare adresată preşedintelui ţării, Giorgio Napolitano, cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a unităţii politice a Italiei, numită „Il Risorgimento”, printre altele spunând că „creştinismul a contribuit în mod fundamental la construirea identităţii italiene”.
Caracterul naţiunii a fost dat „prin munca Bisericii, prin instituţiile ei educative şi caritabile, fixând modele de comportament, configuraţii instituţionale, relaţii sociale, dar şi printr-o foarte bogată activitate artistică în literatură, pictură, sculptură, arhitectură şi muzică”. Pontiful i-a amintit pe câţiva dintre marii artişti creştini care „şi-au adus o contribuţie fundamentală la formarea identităţii italiene”, şi anume pe Dante, Giotto, Petrarch, Michelangelo, Raphael, Pierluigi de Palestrina, Caravaggio, Scarlatti, Bernini şi Borromini. „Dar şi experienţele de sfinţenie, cu care numeroase persoane au marcat istoria Italiei, au contribuit puternic la construirea acestei identităţi, nu doar sub profilul specific al realizării mesajului evanghelic, care a caracterizat în timp experienţa religioasă şi spiritualitatea italienilor, ci şi din perspectiva culturală şi chiar politică.”
Papa Benedict a amintit că Sfântul Francisc a ajutat la făurirea limbii naţionale, iar Sf. Ecaterina de Siena „a oferit un stimul formidabil elaborării gândirii politice şi juridice italiene”. „Contribuţia Bisericii şi a credincioşilor în formarea şi consolidarea identităţii naţionale a continuat în epoca modernă şi contemporană”, a mai susţinut el. „Unitatea Italiei, realizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a putut să aibă loc nu ca o construcţie politică artificială de identităţi diferite, ci ca o consecinţă politică naturală a unei identităţi naţionale puternice, ce avea rădăcini şi exista de ceva timp.” A explicat apoi că „Il Risorgimento” s-a zidit pe „identitatea naţională pre-existentă, la a cărei modelare creştinismul şi Biserica au avut o contribuţie fundamentală”. „Fără a nega rolul diferitelor tradiţii de gândire, unele marcate de tente jurisdicţionale sau seculare, nu se poate omite contribuţia – şi uneori şi acţiunea – catolicilor în formarea statului unitar”, a mai afirmat Pontiful.
Sfântul Părinte a amintit câţiva mari politicieni catolici, precum „Antonio Rosmini, a căror influenţă a fost vizibilă în timp”. A amintit şi figuri din literatură, care „au contribuit atât de mult la ‘a-i face pe italieni’, dându-se sentimentul apartenenţei la o nouă comunitate politică modelată de Il Risorgimento”. În fine, a amintit mulţi sfinţi italieni, în special pe Sf. Ioan Bosco, care „a fost condus de grija sa pedagogică la compunerea de manuale de istorie a ţării, prin care au fost formaţi membrii institutului fondat de el după o paradigmă consecventă unei viziuni liberale sănătoase: ‘Cetăţean în faţa statului, credincios în faţa Bisericii’.”