Cultura digitală, loc de întâlnire pentru evanghelizare
19.03.2011, Vatican (Catholica) - ă cum a anunţat Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicaţii Sociale, în timpul recentei adunări plenare a dicasterului, imediat după Paşte va fi lansat noul portal web al Sfântului Scaun, în italiană, în engleză şi în franceză. „Va mai trebui aşteptat încă puţin”, a explicat prelatul, „pentru ca să fie operativ şi în celelalte limbi, inclusiv chineză. De altfel, am dorit ca proiectul să se realizeze în manieră progresivă, pentru a aduce modificările care ar deveni în mod evident necesare pe parcurs”. Adunarea plenară nu s-a ocupat însă numai de noul portal, după cum a precizat Arhiepiscopul într-un interviu acordat pentru L’Osservatore Romano, apărut în traducere pe Ercis.ro.
„Adunarea plenară din acest an a avut o semnificaţie şi o dezvoltare deosebite, pentru că a fost inaugurată de întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea. Cuvintele lui au fost iluminante tocmai pentru a ne face să înţelegem care trebuie să fie punctul principal: să înţelegem că Biserica este chemată să dialogheze cu oamenii de astăzi, tot mai impregnaţi de o cultură digitală. În substanţă, este vorba de a lărgi orizonturile diaconiei culturii. Este ceea ce cere Papa atunci când recomandă să se cunoască, să se înţeleagă noile limbaje prin care omul contemporan se exprimă, comunică ceea ce el este, ceea ce el percepe… Biserica trebuie desigur să înveţe să îl vestească pe Cristos după limbajul mai uşor şi mai direct comprehensibil de omul căruia i se adresează. Astăzi este vorba de omul din era digitală, din cultura digitală”.
„Papa a orientat reflecţia noastră în acest sens, amintindu-ne că ‘trebuie avut curajul de a regândi în mod mai profund, cum s-a întâmplat în alte epoci, raportul dintre credinţă, viaţa Bisericii şi schimbările pe care omul le trăieşte’ şi cerându-ne o angajare reînnoită în a-i ajuta ‘pe cei care au responsabilitate în Biserică pentru a fi în măsură să înţeleagă, să interpreteze şi să vorbească noul limbaj al mass-media în funcţie pastorală’. Ne-a cerut să gândim ce provocări aduce aşa-numita gândire digitală credinţei şi teologiei, şi care sunt întrebările şi cererile care derivă din aceasta”. În cadrul Adunării plenare, „Accentul a fost pus înainte de toate pe atenţia pastorală care trebuie dedicată lucrătorilor din lumea comunicaţiei… Apoi, strâns legată este problema formării viitorilor preoţi, cateheţi şi laici angajaţi, capabili să exercite misiunea lor în lumea digitală… Se poate vorbi despre o ‘reţea’ de formare vastă şi articulată, la care Consiliul Pontifical încearcă, în multe moduri, să îşi aducă propria contribuţie”.
Într-un interviu de anul trecut dumneavoastră, Arhiepiscopul a spus că preotul trebuie să rămână punctul de sprijin al răspândirii mesajului evanghelic. „Nu s-a schimbat nimic”, a completat el acum, „pentru că nu poate să se schimbe nimic. Şi aceasta este o altă realitate care a reieşit în timpul adunării noastre plenare. În comunicaţie, dincolo de orice progres tehnologic, nu va dispare niciodată exigenţa constitutivă a mesajului. Revin la ceea ce ne-a spus Papa la începutul lucrărilor noastre: ‘Credinţa mereu pătrunde, îmbogăţeşte, exaltă şi dă viaţă culturii, şi aceasta, la rândul ei, devine vehicul al credinţei, căreia îi oferă limbajul pentru a se gândi şi a se exprima. Deci este necesar să devenim ascultători atenţi ai limbajelor oamenilor din timpul nostru, pentru a fi atenţi la lucrarea lui Dumnezeu în lume’…Preotul, în acest sens, are marele privilegiu al unui mesaj care, pentru el, s-a făcut şi a devenit viaţă. Misiunea lui este şi aceea de a comunica – adică de a-i face părtaşi pe toţi – această bucurie a sa”.
„Adevărul ştie mereu să îşi croiască drum în lumea mass-media, chiar dacă este atât de variată şi uneori dificilă. Preotului nu se cere să fie un profesionist al comunicării, ci un slujitor fidel şi pasionat al Cuvântului lui Dumnezeu. Aş spune mai mult: eficacitatea comunicării va depinde tocmai de fidelitatea şi de iubirea pe care el le va revela în raporturile cu credincioşii”. Ca puncte de acţiune în viitor, a precizat preşedintele CPCS, „Vom încerca înainte de toate să dăm un sens nou întâlnirilor cu Episcopii în vizitele ad limina. Însă vom puncta mai ales pe formarea la nivel internaţional. În această optică, organizăm la Rio de Janeiro un seminar despre comunicare pentru Episcopii brazilieni, o întâlnire în Orientul Mijlociu şi alta în Africa. În partea a doua a anului vom avea una şi în Chile, destinată lucrătorilor din reţeaua informatică din America Latină (RIIAL). Mai mult, în acest continent vast am demarat deja de câtva timp o colaborare fructuoasă cu CELAM şi trebuie să spun că preşedintele, Cardinalul Raymundo Damasceno Assis, s-a arătat deosebit de atent faţă de această formă de colaborare”.