Arhiepiscopul pakistanez cere pedepsirea pastorului ce a ars Coranul
06.04.2011, Lahore (Catholica) - Arhiepiscopul Lawrence Saldanha de Lahore a cerut guvernului SUA să ia măsuri împotriva pastorului creştin care a ars Coranul într-un protest din Florida. „Guvernul SUA vorbeşte despre libertatea religioasă, dar noi cerem să prevină astfel de acţiuni din partea unor extremiştilor sau a creştinilor fundamentalişti”, a afirmat preşedintele Conferinţei Episcopilor din Pakistan pentru Kirche in Not. „Pastorul ar trebui închis o perioadă”, a continuat prelatul. „Având în vedere efectele acţiunilor sale din lumea întreagă, ar trebui să fie sub control şi să înţeleagă răul pe care l-a făcut.”
La 20 martie, pastorul Terry Jones din Florica, al unei comunităţi neconfesionale de 50 de membri, a prezidat ceea ce a numit „Ziua de Judecare Internaţională a Coranului”, în cadrul căreia a fost arsă cartea. Clipul video publicat pe situl bisericii arată o carte udată cu kerosen căreia i s-a foc într-un cuptor de metal aflat în lăcaşul de cult. Ştirea a provocat proteste ample în nordul Afganistanului. Au fost ucişi cel puţin şapte membri din echipele ONU şi alte 24 de persoane în cadrul unor proteste din această ţară. Demonstraţii au fost organizate şi în Pakistan. Arhiepiscopul Saldanha nu a confirmat ştirea conform căreia evenimentul din Florida ar fi dus la atacuri recente împotriva asupra a trei biserici. A atestat însă sentimentele puternice ale musulmanilor. „Deşi nu au fost încă reacţii împotriva creştinilor, s-ar putea sfârşi totul prost”, a spus el. Bisericile din Pakistan beneficiază de câteva luni de măsuri sporite de protecţie: gărzi înarmate, blocuri de ciment, camere video de securitate şi saci de nisip plasate în zonă.
La 2 aprilie preşedintele Barack Obama a răspuns la gestul aprinderii Coranului, dar şi la violenţele ce au urmat. „Desacralizarea oricărui text sfânt, inclusiv a Coranului, este un act de intoleranţă extremă şi de fanatism”, a afirmat preşedintele american. „Dar a ataca şi ucide oameni inocenţi ca răspuns este revoltător şi un afront adus decenţei şi demnităţii umane.” Reverendul Jones a spus atunci când a ars Coranul că această carte, „luată ad litteram, conduce la violenţă şi activităţi teroriste, promovează rasismul şi prejudecăţile împotriva minorităţilor, împotriva creştinilor şi împotriva femeilor”. A declarat ulterior pentru BBC că nu se simte responsabil de uciderea celor din Afganistan. În septembrie anul trecut, pastorul de 58 de ani a anunţat că va arde Coranul în contextul comemorării atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Personalităţi din toată lumea, inclusiv Papa Benedict al XVI-lea, i-au cerut să nu facă aşa ceva, şi atunci şi-a anulat planurile.
Prima data sa ii pedepseasca pe ucigasii din Afganistan si apoi poate fi condamnat si pastorul Jones!
De multi-multi ani Biserica (Papa Ioan Paul II urmat de Sf.Parinte Benedict XVI ) incearca si reuseste un dialog tot mai larg si pasnic cu Islamul. Cui nu-i convine pacea si buna intelegere, buna convietuire? Acel nefericit pastor arzator de Coran, ca si Luther,au fost doar instrumente ale unor vointe intunecate si neinduplecate ale Raului. Sa luam mereu aminte!
Si eu cred ca acest Pastor greseste. Coranul, nu l-am citit – am procurat doua variante ale lui traduse in limba romana, una editata de Editura Galaxia Gutenberg, iar a doua este o reeditare a traducerii lui dr. Silvestru Octavian Isopescul la Editura Cartier – dar am fost instiintat ca este de fapt un poem inspirat din Biblie, Vechiul si Noul Testament (carti care sunt sfinte si la islamisti ), si cred ca asa si este. In fine, candva, din Arabia Saudita, probabil de la Medina, se va ridica un imparat greco-roman care va rezidi Bisericile lui Iisus Christos si care va domni 12 ani. Si eu cred ca acel Pastor trebuie judecat conform dreptului international pentru acest sacrilegiu al arderii Coranului. Din punct de vedere strict crestin nu sunt dumirit de ce nu lumineaza cu candela lui numai pe cei din casa, daca considera ca poemul din Coran nu este un obiect casnic lui.
Nu este ciudat ca noi, crestinii, suntem mai preocupati de condamnarea unui om care a ars (desigur in mod simbolic) coranul mai mult decat ne preocupa arderea Bibliei fenomen uzual, in special in lumea predominant musulmana? A fi crestin a devenit, astazi, foarte periculos dar, desigur ca din fotoliile noastre comode este greu de vazut. Intreaba Doru-Mihai de mai sus: „Cui nu-i convine pacea si buna intelegere, buna convietuire?” Raspunsul la aceasta intrebare? Invinovatind pe acest pastor ne invinovatim pe noi si suntem pe un drum gresit. Arderea acestui coran a fost de fapt o reactie la masacrele carora le cad victime crestinii si fratii nostrii mai mari, evreii. Cei cateva mii ucisi in septembrie 2001 nu au ars niciun Coran sau au ars si ei…