Simpozion internaţional in memoriam Alexandru Cardinal Todea la Stânceni
12.08.2012, Stânceni (Catholica) - Centenarul naşterii Cardinalului Alexandru Todea şi cea de-a zecea comemorare a morţii sale au fost celebrate la Schitul carmelitan de la Stânceni, jud. Mureş, în ziua de duminică, 5 august 2012, cu ocazia unui colocviu internaţional asupra subiectului dificil al Bisericilor Greco-Catolice şi unitatea Bisericilor. Au participat peste o sută cincizeci de persoane venite din diferite ţări ale Europei, între care catolici de rit latin, bizantin şi ortodocşi, beneficiind de traduceri simultane în limba română şi în limba franceză, aflăm de pe BRU.ro.
Această reflecţie răspunde dorinţei PS Vasile Hossu, Episcop greco-catolic de Oradea (+1997): „Noi suntem martori ai scandalului sfâşierii cămăşii fără cusătură a lui Cristos. Dar noi avem încredere că Răstignirea Sa este rodnică. Existenţa noastră vrea să fie opera unităţii şi reconcilierii… Misiunea noastră este de a pregăti ziua binecuvântată a marii reuniri, care nu va fi o supunere la Scaunul lui Petru, ci o îmbrăţişare reciprocă în credinţă şi caritate. Iată de ce noi dorim să participăm la dialogul ecumenic cu Bisericile ortodoxe… Iată de ce trebuie să descoperim patrimoniul oriental din ce în ce mai mult, astfel încât să recâştigăm credibilitatea şi să devenim martori vii ai unităţii”.
Acest ultim punct a fost subliniat cu ocazia comunicării ortodoxe la acest colocviu, făcute de pr. drd. Cătinean, ca delegat al IPS Ioan Sălăjan al Covasnei şi Harghitei. Colocviul a fost prezidat de către succesorul PS Hossu, PS Virgil Bercea, nepot al Cardinalului Todea. Moderator în prima parte a fost diaconul francez Didier Rance, un bun cunoscător al acestui spaţiu eclezial, iar al celei de-a doua părţi dr. Vincenţiu Cernea de la Bucureşti. IPS Serafim, Mitropolit ortodox român pentru Germania şi Europa Centrală, i-a chemat pe cei prezenţi să fie fideli martirilor lor care aparţin patrimoniului comun al celor două Biserici, Ortodoxă şi Catolică. Nu este întâmplător că acest colocviu are loc într-un Carmel, căci martiriul alb, cel al vieţii consacrate în întregime lui Dumnezeu este, şi el, un punct comun între cele două Biserici ale noastre.
Voci venite din România (C. Ghişa, Cluj), din Ucraina (pr. M. Dymyd, Lviv) şi din Ungaria (PS Fulop, Episcop greco-catolic de Hajdudorog) au confirmat că Bisericile Greco-Catolice din aceste ţări doresc să colaboreze activ la unitatea Bisericilor. Mărturiile celor care l-au cunoscut îndeaproape pe Cardinalul Todea – un nepot (PS Virgil Bercea), un Nunţiu (IPS Jean-Claude Perisset), secretara sa fidelă (Maria Keul), unul dintre preoţii pe care i-a hirotonit în clandestinitate (pr. Liviu Sabău), un medic (pr. dr. Mihai Ştefănescu, Târgu-Mureş), un vecin din Reghin (Valer Pol) – sunt convergente în a vedea în Cardinalul Todea un veritabil „martor al Celui Nevăzut”. Mons. Francois Garnier, Arhiepiscop de Cambrai, Franţa, a făcut şi el un apel la convertire personală, fără de care nu poate exista ecumenism adevărat. Actele simpozionului vor fi editate în limba română şi în limba franceză.