Un Cardinal filipinez tânăr, dar cu conexiuni internaţionale bune
26.02.2013, Manila (Catholica) - La 55 de ani, Cardinalul Luis Tagle de Manila, Filipine, este unul dintre cei mai tineri şi mai noi membri ai Colegiului Cardinalilor, dar şi unul dintre numele de Cardinali des pomenite ca posibil viitor Papă. Tinereţea, experienţa pastorală, pregătirea teologică şi abilităţile de comunicare i-au impresionat pe Cardinali şi pe Episcopi din lumea întreagă încă înainte ca Papa Benedict al XVI-lea să îl introducă în Colegiul Cardinalilor în luna noiembrie a anului trecut.
În 1997, Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea l-a numit membru al Comisiei Teologice Internaţionale, un organism consultativ al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, pe atunci condusă de Cardinalul Joseph Ratzinger, care a devenit Papa Benedict al XVI-lea. Discursurile ţinute de Episcopul Tagle în 2005, 2008 şi 2012 la Sinoadele Episcopilor au atras atenţia, şi la fel prezentarea făcută în februarie 2012 la conferinţa organizată de Vatican despre răspunsul la abuzurile sexuale comise de clerici, în special în ţările unde până acum puţine acuzaţii au devenit publice. Atunci prelatul a spus că Biserica din Asia nu poate să aştepte criza să erupă pentru a începe să controleze scandalul abuzurilor şi că trebuie să ia măsurile care să asigure că victimele sunt în vizorul grijii Bisericii. „Nu trebuie să aşteptăm ca bomba să explodeze. Prevenirea exploziei este cel mai bun răspuns”, spunea el. Cardinalul a indicat apoi cum trebuie să îşi pregătească Episcopii asiatici politicile de protecţie a copiilor, ţinând cont de obiceiurile şi comportamentele culturale, care fac dificil să defineşti atingerile nepotrivite şi care fac ca abuzurile să fie păstrate secrete.
În discursul de la Sinodul Episcopilor dedicat noii evanghelizări, din octombrie 2013, pe atunci Arhiepiscopul Tagle s-a concentrat pe umilinţa care trebuie să caracterizeze interacţiunea Bisericii cu lumea, o temă care se regăseşte des în scrierile şi în predicile sale. A fi umil înseamnă a recunoaşte când Biserica nu are toate răspunsurile şi a fi deci dispus să rămâi în tăcere, a spus el în faţa Sinodului, adăugând că „o Biserică obişnuită cu tăcerea îi va ajuta pe cei fără voce să înţeleagă că nu sunt singuri”. În predica de la instalarea sa ca Arhiepiscop de Manila, în 2011, a promis că va rămâne umil. „Îmi spun adesea ca şi cum Domnul mi-ar vorbi: ‘Chito, să nu crezi că ai devenit mare datorită noii tale poziţii. Fii mai degrabă mare ca discipol iubit şi iubitor al Domnului'”, spunea el, folosind porecla din copilărie. Le-a mai spus atunci catolicilor că Biserica trebuie să îl trateze pe Isus asemenea Apostolilor. „Ştim că Domnul păzeşte Biserica Sa. O păzeşte cu noi în acele nopţi lungi de confuzie şi neajutorare. Atunci când, în ciuda bunelor noastre intenţii şi eforturi, există încă mulţi oameni săraci pe care nu îi putem hrăni, oameni fără case pe care nu îi putem adăposti, femei şi copii pe care nu îi putem proteja, cazuri de corupţie şi nedreptate pe care nu le putem îndrepta, noaptea lungă a Apostolilor în mijlocul mării continuă în noi.” Dar experienţa aceasta face Biserica „să crească în compasiune faţă de semenii a căror viaţă pare a fi o noapte neagră fără de sfârşit.”
În decembrie, după ce atât Camera Deputaţilor cât şi Senatul au aprobat variante ale legii despre sănătatea reproducerii, criticată de Episcopii filipinezi pentru că prevede finanţarea contraceptivelor pentru săraci, Cardinalul Tagle a spus că iniţiativa legislativă este „neinspirată şi tragică. Dar nu o luăm ca o înfrângere a adevărului, căci adevărul va învinge, în special adevărul despre viaţa umană, despre căsătorie şi familie.” A promis că Arhidieceza de Manila „va lucra mai serios să promoveze sfinţenia vieţii umane şi a persoanei umane”, inclusiv educându-i pe tineri în spiritul valorilor catolice, oferind asistenţă concretă săracilor şi militând pentru păstrarea adevăratului sens al căsătoriei.
Într-un video-interviu realizat vara trecută de postul de televiziune „Salt and Light” din Canada, Arhiepiscopul Tagle a fost întrebat dacă crede că va fi ales vreodată un Papă din Asia. „Nu ştiu. Poate ar trebui să îl întrebăm pe Duhul Sfânt”, a spus el. „Nu e vorba atât de naţionalitate, cât persoana” e cea care contează, a explicat atunci. Următorul Papă poate veni „din orice parte a lumii, dar dacă acea persoană întrupează pentru Biserică, în acest timp particular, harul pe care Domnul îl doreşte pentru Biserică în Păstorul ei suprem, atunci îl vom primi cu bucurie cu toţii”. Născut la 21 mai 1957, Tagle a studiat la Seminarul San Jose şi la Ateneul Universităţii din Manila, cu licenţe în filosofie şi teologie. Şi-a luat doctoratul în teologie la Universitatea Catolică a Americii, din Washington, teza fiind pe tema colegialităţii episcopale în doctrina şi practica Papei Paul al VI-lea. A fost hirotonit preot pentru Dieceza de Imus, 27 februarie 1982, şi a slujit în diferite parohii şi ca director spiritual în seminarul din Imus, al cărui rector a fost mai apoi. A predat filosofia şi teologia la Seminarul Cuvântului Divin şi la Seminarul San Carlos.
La mijlocul anilor 1990 a fost parte a comitetului editorial care a lucrat la o istorie a Conciliului Vatican II pentru Institutul de Studii Religioase din Bologna, Italia. Respectiva lucrare istorică este descrisă în anumite cercuri ca fiind prea progresistă, prezentând Conciliul Vatican II ca o „ruptură” cu tradiţia Bisericii mai degrabă, decât ca o reformă în continuitate cu tradiţia. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop de Imus în 2001. A fost preşedintele comitetului pentru doctrină al Conferinţei Episcopale Filipineze şi preşedinte al biroului pentru probleme teologice în Federaţia Conferinţelor Episcopale Asiatice. Din 2008 a apărut săptămânal la o emisiune de televiziune, „Cuvântul expus”, în care oferă reflecţii pe marginea lecturilor duminicale. (după un material CNS)
Il cunosc personal pe SE Tagle. Este un om deosebit. Ma rog Duhului Sfant sa dea un om ca el in fruntea Bisericii.
Cu stima, Giuliano