Liturghie solemnă la Iaşi de mulţumire pentru inaugurarea pontificatului Papei Francisc
21.03.2013, Iaşi (Catholica) - În ziua de 19 martie 2013, creştinii catolici au celebrat sărbătoarea Sf. Iosif, patronul Bisericii Universale. Sf. Iosif este şi patronul Diecezei de Iaşi, al celor două seminarii diecezane de la Iaşi şi de la Bacău, dar şi al altor centre de spiritualitate ale Episcopiei de Iaşi. Sărbătoarea din anul 2013 a căpătat o importanţă aparte, deoarece în această zi, la Vatican, Papa Francisc şi-a inaugurat pontificatul. Aceste aspecte au fost scoase în evidenţă la Liturghia pontificală celebrată în Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iaşi, în seara aceleiaşi zile, la ora 18, fiind prezidată de PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iaşi, avându-l alături de PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi. În jurul altarului s-au aflat 22 de preoţi, printre care pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Seminarului din Iaşi, pr. Iosif Dorcu, paroh şi decan de Iaşi, pr. dr. Iosif Enăşoae, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, preoţi de la Episcopie, de la Seminar, de la parohiile şi congregaţiile prezente în Iaşi. Catedrala a fost plină cu seminariştii de la Seminarul din Iaşi, cu persoane consacrate, mulţi credincioşi, printre care şi mulţi tineri, citim în relatarea de pe Ercis.ro.
În aceeaşi zi de 19 martie, PS Petru Gherghel a participat la Liturghia care a marcat hramul Colegiului Catolic şi al Seminarului Liceal „Sfântul Iosif” din Bacău, iar PS Aurel Percă a participat la Liturghia hramului Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, unde seminariştii anilor IV şi V au primit slujirile lectoratului şi respectiv acolitatului. La ora 18, în sunetul cântecelor „Patriarhule măreţe” şi „Ecce sacerdos magnus”, intonate de corul mare al catedralei, pregătit de pr. dr. Florin Spătariu, procesiunea, condusă de un seminarist ce ducea crucea procesională, a ajuns la altar. La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe toţi cei prezenţi, amintind de cuvintele de la antifonul de la intrare a Liturghiei: „Iată slujitorul credincios şi înţelept pe care Domnul l-a aşezat în fruntea familiei sale” (cf. Luca 12,42). „Aceste cuvinte se referă direct la slujitorul credincios pe care noi îl cinstim astăzi, pe care l-a cinstit însuşi Isus şi Maica sfântă, se referă la Iosif cel drept, ales de Dumnezeu pentru o misiune aşa de nobilă”.
Totodată, Episcopul a spus că aceste cuvinte „se potrivesc astăzi într-un chip deosebit pentru Sfântul nostru Părinte Papa Francisc, care a fost ales de Dumnezeu, ca şi Iosif, în fruntea familie sale, încredinţându-i lui această bucurie de a sluji, de a-l face cunoscut pe El şi de a-i sluji pe oameni”. Tot la început au fost amintiţi sărbătoriţii zilei, cei care poartă numele Sfântului Iosif, printre care s-au numărat şi preoţii Iosif Dorcu şi Iosif Enăşoae, îndemnându-i „să nu uite că trebuie să fie slujitori credincioşi şi înţelepţi”. După proclamarea lecturilor, PS Petru Gherghel a început predica sa printr-o rugăciune de preamărire: „Te preamărim, Doamne, pentru că l-ai aşezat pe Iosif alături de Maria, ca să-l ocrotească pe Isus. Te preamărim, Doamne, pentru Sfântul nostru Părinte Papa Francisc”. Preasfinţitul a amintit de afirmaţia Sf. Augustin: „Cine te-a creat pe tine fără tine, nu te va mântui fără tine”, scoţând prin aceasta în evidenţă importanţa chemării lui Dumnezeu pentru fiecare persoană şi a răspunsului omului, pentru că „Dumnezeu are nevoie de oameni şi se încredinţează slujirii noastre… Dumnezeu ne alege să fim instrumentele Sale”.
A vorbit despre planul lui Dumnezeu cu omul păcătos şi despre „iubirea infinită a Tatălui care l-a creat şi l-a iubit pe om”, iubire care nu a încetat niciodată. Ca un ajutor în înţelegerea iubirii divine a fost dată ca exemplu parabola fiului risipitor. Dumnezeu i-a avut în planul Său şi pe Maria şi Iosif, a amintit Preasfinţitul, deoarece „pentru realizarea profeţiilor făcute despre Mesia era nevoie de o legitimare, de o descendenţă din casa lui David, de care se bucura dreptul Iosif… Dumnezeu a ales să-l folosească, a avut nevoie de el… de da-ul lui, de consimţământul său”. „Misterul pe care îl descoperim astăzi încă o dată în slujirea celor două persoane, Maria şi Iosif, alese de Dumnezeu să stea alături de Isus şi să împlinească o misiune cu totul specială, continuă în mii de alte forme; fiecare persoană care se bucură de darul vieţii din partea lui Dumnezeu are o misiune de îndeplinit… El nu impune condiţii speciale, sofisticate; nu priveşte la faţa omului, ci la inima lui”, a spus în continuare Păstorul Diecezei.
Vorbind despre Papa, Preasfinţitul a scos în evidenţă câteva trăsături speciale descoperite zilele acestea la Sanctitatea Sa: „El a impresionat lumea cu simplitatea lui şi cu farmecul credinţei sale de adevărat slujitor al lui Dumnezeu şi al oamenilor, mai ales al celor săraci, suferinzi şi nedreptăţiţi, asemenea lui Cristos”. A amintit şi de surpriza pe care a făcut-o Dumnezeu prin alegerea Papei: „Ceea ce a contat în cazul său nu au fost opiniile jurnaliştilor, ale oamenilor, care de cele mai multe ori privesc la faţa oamenilor, ci degetul lui Dumnezeu, care l-a arătat că este cel mai vrednic să stea la cârma Bisericii Sale”. PS Petru a amintit de omilia Sfântului Părinte, despre programul prin care doreşte el să urmeze exemplul Sf. Iosif şi care sunt acele calităţi care îl fac pe Iosif să fie mare. Episcopul a încheiat cuvântul său de învăţătură reamintind că „Dumnezeu îşi pune încrederea în noi, pentru că ne iubeşte”.
Fiind şi în Anul Credinţei, cu toţii, păstor şi credincioşi, şi-au mărturisit credinţa rostind Crezul, apoi s-a făcut rugăciunea credincioşilor în care au fost rostite rugăciuni şi pentru Sfântul Părinte. La sfârşitul Liturghiei, PS Petru, amintind de invitaţia la rugăciune a Sfântului Părinte, i-a invitat pe toţi să se roage Îngerul Domnului pentru Biserică, pentru Sfântul Părinte, pentru familii, pentru cei care poartă numele Sfântului Iosif şi pentru ca fiecare să aibă bucuria prezenţei lui Isus. După binecuvântarea pontificală, în sunetul cântării „Christus vincit”, procesiunea a ieşit din altar, îndreptându-se spre sacristie.