Papa Francisc: Să ne lăsăm iubiţi de tandreţea lui Dumnezeu
07.06.2013, Vatican (Catholica) - A ne lăsa iubiţi de Domnul cu tandreţe este dificil, dar acest lucru trebuie să îl cerem de la Dumnezeu, a fost invitaţia Papei Francisc de la Liturghia celebrată vineri, 7 iunie 2013, în Casa Santa Marta, vorbind despre Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, din această zi. A fost prezent personalul Arhivei Secrete a Vaticanului; au concelebrat arhivistul Sfintei Biserici Romane, Mons. Jean-Louis Bruguès, şi prefectul, Mons. Sergio Pagano. Isus ne-a iubit mult nu cu cuvinte, ci cu acţiuni şi cu viaţa Sa – Papa Francisc a repetat acest lucru de mai multe ori în predica de vineri, în sărbătoarea pe care el însuşi a definit-o ca „sărbătoarea iubirii”, a unei „inimi care a iubit mult”. O iubire care, aşa cum repeta Sf. Ignaţiu, „se manifestă mai mult în acţiuni decât în cuvinte” şi care este mai mult „a da decât a primi”. „Aceste două criterii sunt oarecum stâlpii adevăratei iubiri”, şi Bunul Păstor reprezintă în întregime iubirea lui Dumnezeu.
El îşi cunoaşte una câte una oiţele Sale, „deoarece iubirea nu este o iubire abstractă sau generală: este iubirea faţă de fiecare”: „Un Dumnezeu care […] se face unul dintre noi şi merge împreună cu noi, rămâne cu noi, rămâne în Biserica Sa, rămâne în Euharistie, rămâne în Cuvântul Său, rămâne în cei săraci, rămâne cu noi mergând. Aceasta este apropierea: păstorul aproape de turma Sa, aproape de oile Sale, pe care le cunoaşte una câte una”. Explicând un pasaj din Cartea profetului Ezechiel, Papa a pus în lumină un alt aspect al iubirii lui Dumnezeu: grija pentru oaia pierdută şi pentru cea rănită şi bolnavă: „Domnul ne iubeşte cu tandreţe… Nu ne iubeşte cu cuvinte. Se apropie şi ne iubeşte cu tandreţe. Apropiere şi tandreţe! Acestea sunt două moduri ale iubirii Domnului, care se apropie şi ne dăruieşte toată iubirea Lui, chiar şi prin lucrurile cele mai mici: cu tandreţe. Şi aceasta este o iubire puternică, deoarece apropierea şi tandreţea ne fac să vedem forţa iubirii lui Dumnezeu.”
„Voi iubiţi aşa cum v-am iubit Eu?” a întrebat Papa Francisc cu întrebarea lui Isus, subliniind că iubirea trebuie „să fie aproape de celălalt”, să fie „ca aceea a bunului samaritean” şi în particular sub semnul „apropierii şi al tandreţii”. Dar cum să îi întoarcem Domnului toată această iubire? Este un alt punct asupra căruia s-a oprit Pontiful: cu siguranţă iubindu-l, fiind „aproape de El”, „tandri cu El”, dar aceasta nu ajunge: „Mai dificil decât să îl iubim pe Dumnezeu este să ne lăsăm iubiţi de El! Modalitatea de a întoarce atâta iubire este să ne deschidem inimile şi să ne lăsăm iubiţi. Să îl lăsăm să fie aproape de noi şi să îl simţim aproape. Să îl lăsăm să fie tandru, să ne mângâie. Acest lucru este foarte dificil: să ne lăsăm iubiţi de El. Poate acest lucru trebuie să îl cerem astăzi la Liturghie: ‘Doamne, eu doresc să te iubesc, dar învaţă-mă ştiinţa dificilă, obiceiul dificil de a mă lăsa iubit de Tine, de a te simţi aproape şi de a te simţi tandru!’ Fie ca Domnul să ne dea acest har!”