Vaticanul a găzduit o zi de studiu despre familie şi creaţie
31.03.2014, Vatican (Catholica) - Sâmbătă, 29 martie 2014, Consiliul Pontifical pentru Familie a organizat o zi de reflecţie despre familie ca păzitoare a lumii create. „Am dorit să promovăm o zi de reflecţie, împreună cu organizaţia Greenaccord, pe tema ‘Familie, protejează Creaţia!'”, a declarat Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, preşedintele Consiliului Pontifical. „În acest timp al Bisericii există multă reflecţie pe tema familiei”, a explicat el. „Ne-am gândit că este important şi să legăm tema familiei de aceea a protejării creaţiei, sub două perspective”.
Prima este importanţa responsabilităţii familiei pentru lumea creată, „la a fi atentă să respecte creaţia, să nu o distrugă, să nu risipească, să nu distrugă viaţa care ne înconjoară, deoarece toate acestea se întorc înapoi”. Aşa cum familia are grijă de lumea creată, lumea creată este spaţiul în care creşte familia. A doua perspectivă este aceea a caracterului practic. „Protejarea creaţiei nu este un lucru abstract sau teoretic”, a subliniat Arhiepiscopul Paglia. Familiile trebuie să fie atente la lumea din jurul lor în mod practic, „nu doar pentru ele însele, ci şi pentru generaţiile viitoare”.
Arhiepiscopul a continuat plângându-se de „dictatura comerţului” care îngreunează o „viaţă de solidaritate”. Dacă există în schimb mai puţină „presiune de a consuma”, rezultatul îl constituie „relaţii mai înţelepte între persoane”. A mai remarcat o „contradicţie în rândul familiilor care trebuie să protejeze creaţia” – şi anume aceea de „a nu genera viaţă”. „Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai planta copaci?”, a întrebat el metaforic. „Dacă sunt mai puţini copii, şi dezvoltarea este afectată negativ. Este mai multă tristeţe, mai multă violenţă. De aceea familiile au ca primă responsabilitate aceea de a da viaţă… prin copii şi nu în teorie. În acest sens, familia protejează creaţia şi în măsura în care ascultă ceea ce Domnul a spus la început: înmulţiţi-vă şi stăpâniţi pământul.”
Programul desfăşurat în Aula de conferinţe Sf. Pius al X-lea din Vatican a inclus teme precum: „Agricultura ca o alegere de viaţă pentru familiile tinere”, „Pentru o economie responsabilă şi orientată spre persoane”, „Vulnerabilitatea familiei la consumism”. Gary Gardner, de la Worldwatch Institute, din Washington D.C., unul dintre vorbitori, a declarat că „trăim într-o epocă în care sunt multe, multe ameninţări, aş spune fără să exagerez, la adresa civilizaţiei aşa cum o ştim noi, şi Biserica are un rol foarte important, familia are un rol foarte important de jucat în confruntarea cu aceste ameninţări”. Pe lângă problemele de mediu precum schimbările climatice, există o convingere culturală „că a consuma mai mult este esenţa vieţii”.
Există însă multe căi practice prin care familiile pot „proteja creaţia” şi de asemenea să construiască relaţii mai sănătoase. El a sugerat ca familiile să caute în Postul Mare să consume mai puţin, sau poate să facă ceva simplu precum plantarea unei grădini. „Pot fi implicaţi copiii şi ei învaţă despre importanţa sănătăţii solului, despre insectele şi viermii care trăiesc în sol, despre cum se leagă acestea de o recoltă bogată din grădină, care la rândul ei este legată de propria noastră sănătate. Este un mod minunat de a aduce familia împreună şi, aproape fără să îţi dai seama, de a îngriji creaţia. Aceste activităţi sunt bune nu doar pentru mediu, ci şi pentru întărirea familiei”, a declarat Gardner.