Culturile feminine – plenara Consiliului Pontifical al Culturii
04.02.2015, Vatican (Catholica) - „Culturile feminine: egalitate şi diferenţă” este tema adunării plenare a Consiliului Pontifical pentru Cultură, aflată în desfăşurare la Roma în perioada 4-7 februarie 2015. Programul lucrărilor a fost prezentat luni, 2 februarie, în Sala de Presă a Sfântului Scaun, de preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, Cardinalul Gianfranco Ravasi, aflăm de pe situl Radio Vatican.
Au mai luat parte la întâlnirea cu jurnaliştii preşedintele Radio Televiziunii Italiene, Anna Maria Tarantola, şi directoarea canalului Rai News 24, Monica Maggioni, care s-au îngrijit de deschiderea publică a adunării plenare, de miercuri după amiază, de la Teatrul Argentina din Roma. Deschiderea va consta într-un program cultural intitulat „Privirea femeilor”, filmat de Televiziunea Italiană (RAI) şi care cuprinde servicii video, lecturi şi interviuri în sală, muzică live şi conexiuni la platformele de socializare.
Ce se înţelege prin „culturi feminine”? Răspunsul l-a dat Cardinalul Ravasi pe baza documentului pregătitor al adunării plenare, elaborat de un grup de femei care au lucrat împreună cu responsabili ai Consiliului: „Expresia ‘culturi feminine’ nu înseamnă despărţirea lor de cele masculine. Aceasta exprimă conştiinţa că există o privire asupra lumii şi asupra a tot ceea ce ne înconjoară, asupra vieţii şi a experienţei umane, care este caracteristică femeilor”. De aici decurge exigenţa preluată de Cardinalul Ravasi de a crea un organism ad hoc: „Dorinţa este aceea de a constitui pentru Consiliul pentru Cultură – aşadar nu în mod oficial pentru Sfântul Scaun, ci pentru preşedintele dicasterului şi pentru dicaster – o Comisie feminină permanentă”.
Cât priveşte domeniile de analiză şi dezbatere spre care se îndreaptă atenţia adunării plenare, Cardinalul Ravasi a subliniat patru dintre acestea. „Primul domeniu este parcursul delicat despre egalitate şi diferenţă, cu tot ceea ce acesta presupune. Al doilea, generarea, un termen tehnic care trebuie privit cu atenţie pentru că nu se referă numai la capacitatea de a genera viaţa, pe care, desigur, o include, ci este mult mai mult decât atât, e o idee simbolică, un cod simbolic mai general. Al treilea, corporalitatea, ceea ce fără îndoială este unul dintre capitolele nelipsite – uneori, din păcate – în care elementul feminin trebuie să fie considerat. Al patrulea domeniu este raportul cu religia, un raport care a avut diverse etape şi momente diferite”.