Sute de preoţi americani semnează o petiţie către Sinodul Episcopilor
21.05.2015, Washington (Catholica) - Aproximativ o mie de preoţi din SUA şi-au asumat petiţia către membrii viitorului Sinod al Episcopilor semnată cu ceva vreme în urmă de aproximativ 500 de preoţi britanici. Declaraţia americanilor coincide deci exact cu cea britanică, cerându-le Episcopilor ce vor participa în toamnă la Sinodul dedicat familiei să proclame „clar şi ferm” învăţătura Bisericii privind căsătoria şi sexualitatea umană.
Strângerea de semnături a fost coordonată de organizaţia preoţească Credo, verificându-se că semnatarii sunt clerici americani. Preoţii, văzând confuzia resimţită în ultima vreme de laici, după Sinodul de anul trecut, doresc să reafirme „fidelitatea noastră fermă în doctrinele tradiţionale privind căsătoria şi adevăratul sens al sexualităţii umane, pe temelia Cuvântului lui Dumnezeu şi aşa cum a învăţat magisteriul Bisericii de două mii de ani”. Printre semnatari sunt şi şapte Episcopi, trei activi şi patru emeriţi. Conform sitului CredoPriests.org, petiţia a fost semnată ca răspuns la apelul Papei Francisc pentru un dialog deschis şi onest.
Sfântul Părinte spunea anul trecut: „Este necesar să se spună tot ceea ce, în Domnul, simte cineva că trebuie să spună: fără reţineri din politeţe, fără ezitare. Şi, în acelaşi timp, trebuie să se asculte cu umilinţă şi să se primească, cu inimă deschisă, ceea ce spun fraţii.” Directorul pentru comunicaţii al Diecezei de Lincoln, J.D. Flynn, a declarat: „Sfântul Părinte este foarte clar legat de invitaţia adresată tuturor de a discuta anumite probleme legate de Sinod şi de a oferi puncte de vedere”. Episcopul de Lincoln, a explicat el, a semnat petiţia deoarece a văzut-o ca un mod de încurajare şi de sprijinire a Părinţilor Sinodali.
O traducere incorectă a documentului de la mijlocul Sinodului din 2014, precum şi reacţia presei, a presărat confuzie între catolici privind scopul şi efectele practice ale Sinodului. Declaraţia susţinută de preoţii americani cere prezentarea clară a poziţiei Bisericii pe teme precum căsătoria şi familia. „Uneori presei seculare îi lipseşte înţelegerea contextului [… şi] a încercat să transforme conversaţia legată de Sinod într-un dialog cu fronturi opuse, ca în politica americană, dar nu aşa funcţionează Biserica”, a mai spus Flynn.
Episcopul Kagan de Bismark a spus similar că media a încercat să înţeleagă Sinodul din perspectiva unui proces politic, şi nu a unui dialog între Episcopi care sunt în comuniune cu Papa. „Media seculară a dat impresia că Papa l-ar avea pe Cardinalul Kasper drept purtător de cuvânt. Ei bine, nu este aşa. Papa poate foarte bine să vorbească pentru el însuşi. Cardinalul Kasper şi-a exprimat propriile gânduri şi este liber să facă astfel.” Istoria Bisericii şi a diferitelor Sinoade şi Concilii ce au avut loc arată că au existat adesea diferenţe între opiniile personale, dar aceasta nu înseamnă că tot ce spune cineva va ajunge literă de lege în învăţătura Bisericii, a explicat prelatul.
„Dacă cineva vrea să îşi facă o idee bună despre cum funcţionează Sinoadele, să citească în Faptele Apostolilor cum Paul şi Barnaba au mers la Ierusalim şi s-au întâlnit cu apostolii, pentru a clarifica dacă cei convertiţi din alte popoare trebuie sau nu să fie circumcişi pentru a fi creştini adevăraţi”, a continuat Episcopul Kagan. „Este o foarte bună analogie, de ţinut în minte.” A mai spus că ştia de declaraţia britanică, dar nu şi de o iniţiativă similară americană, până când un preot l-a abordat cerându-i permisiunea să semneze. După ce a citit, Episcopul Kagan a spus că nu are nimic împotrivă să semneze chiar şi el.