Papa mulţumeşte Poliţiei italiene
22.05.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a primit ieri dimineaţă, în Aula Paul al VI-lea, şase sute de rude ale membrilor Poliţiei grav răniţi sau morţi în timpul serviciului, mulţumindu-le pentru mărturia de speranţă creştină şi pentru fidelitatea lor faţă de instituţii şi faţă de o misiune care „cere curajul de a-i ajuta pe cei în pericol şi a opri agresorul”. Societatea ca întreg „vă este îndatorată pentru posibilitatea de a duce o viaţă în ordine, liberă de violenţă şi corupţie”.
„Cei care, zi după zi, îşi asumă cu seriozitate şi dedicare profesia şi se pun la dispoziţia comunităţii, în special cei ce sunt în pericol sau se află în situaţii deosebit de grave, merg înainte spre semeni şi îi slujesc. Acţionând astfel îşi trăiesc viaţa, chiar şi cu eventualitatea pierderii ei, asemenea lui Isus. Doar contemplându-l pe Isus pe cruce putem găsi forţa de a ierta şi mângâierea că şi crucile noastre vor fi mântuite de crucea Sa, şi astfel fiecare jertfă şi fiecare tragedie îşi va afla răscumpărarea în El”, a afirmat Sfântul Părinte. „Mărturia despre valorile creştine este mai elocventă în timpurile noastre, în care zelul generos al atâtora nu este adesea însoţit de capacitatea de a-l canaliza într-un mod coerent şi constant. În vremurile noastre se dovedeşte mai uşor să te dedici temporar sau parţial. Dimpotrivă, munca poliţiei cere ceva solid în timp şi, deşi situaţiile se schimbă, există o constantă în orice timp: garantarea legii şi ordinii pentru toţi cetăţenii.”
Papa a observat că în ultimii ani poliţia a avut acţiuni decisive în răspunsul dat valului de refugiaţi ce sosesc în Italia, căutând refugiu de războaie şi persecuţii. „Voi sunteţi în prima linie atât în primirea iniţială a imigranţilor, cât şi în contracararea traficanţilor fără scrupule. În această sarcină, vă evidenţiaţi prin spiritul de slujire şi umanitate, motivate nu doar de lege ci mai întâi de toate de imperativul moral de a face binele, de a salva cât mai mulţi şi de a nu economisi nici timp şi nici energie în acest angajament. Fiţi mândri de munca voastră şi continuaţi să slujiţi statul, pe fiecare cetăţean şi fiecare persoană aflată în pericol. Apărându-i pe cei slabi şi legea veţi găsi adevăratul sens al slujirii voastre şi veţi fi un exemplu pentru ţară, care are nevoie de oameni ce să o slujească cu altruism, generozitate şi constanţă.”