Conflictul din Ucraina, cea mai mare criză după cel de-al doilea război mondial
09.06.2015, Roma (Catholica) - Capul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a spus că ţara se confruntă cu o „catastrofă umanitară” cu consecinţe globale ce nu pot fi ignorate de comunitatea internaţională. A făcut apel către participanţii la summitul G7 de săptămâna viitoare pentru a lucra în direcţia găsirii de soluţii efective. „Agresiunea împotriva Ucrainei este o provocare pentru conservarea păcii în lume, care nu poate pretinde că nu se întâmplă nimic în Răsăritul Europei”, a declarat Arhiepiscopul Sviatoslav Şevciuc, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.
Conflictul a erupt în Ucraina anul trecut, în februarie, când fostul preşedinte a fost dat jos după luni de proteste violente, fiind numit un nou guvern. În martie, peninsula Crimeea a fost anexată Rusiei, iar separatişti pro-ruşi au preluat controlul asupra unor porţiuni din estul Ucrainei. Peste 6.000 de persoane au murit în conflictul din estul Ucrainei. Rebelii au sprijinul Rusiei, ca arme şi trupe, susţin atât Ucraina cât şi naţiuni occidentale. Pe 15 februarie s-a ajuns la un acord de încetare a conflictului, dar luptele au continuat. Arhiepiscopul Şevciuc a declarat pentru CNA că în Ucraina nu are loc un conflict izolat, ci unul cu „serioase consecinţe globale”.
– În februarie s-a ajuns la un acord de încetare a focului în zonele de conflict din Ucraina, dar luptele par să continue. S-a îmbunătăţit situaţia de atunci? Sunt semne de încetare până la sfârşitul lui 2016?
– Am primit cu mari speranţe vestea despre acordul de la Minsk. Dar cu tristeţe trebuie să admitem că aceste înţelegeri nu au fost implementate. Încetarea focului a fost încălcată. Este adevărat că a scăzut intensitatea luptelor în teritoriile ocupate, dar aceasta nu înseamnă că luptele s-au oprit de tot. În fiecare zi primim veşti triste despre uciderea sau rănirea unora, ca urmare a continuării luptelor. Ieri (interviul a fost luat la 27 mai şi publicat pe 7 iunie) am aflat că armata noastră a fost atacată lângă Mariupol. Cel mai alarmant este însă faptul că în ultimele luni sute de piese de armament au intrat în Ucraina dinspre Federaţia Rusă. Vorbim de tancuri (aproximativ 700 ajungând în Donbas), artilerie grea, lansatoare mobile de rachete etc. Pe lângă aceasta, conform informaţiilor de care dispune guvernul ucrainean şi observatorii internaţionali, există o masivă acumulare de trupe ruse în Ucraina şi pe graniţa cu Rusia.
Aceste lucruri ne fac să credem că partea rusă, cu prezenţa ei militară masivă în Ucraina, nu caută pacea, nu se bazează pe legi sau pe respectarea înţelegerilor internaţionale, ci pe forţă. Folosind ameninţarea armată, Rusia încearcă să îşi impună voinţa în Ucraina. În opinia mea, atâta timp cât luptele continuă şi sporeşte prezenţa militară rusă în teritoriu Donbas, procesul politic real, care ar conduce la o soluţionare paşnică a conflictului, nu poate să dea roade. În acest sens, descentralizarea dorită ca parte a reformei constituţionale a guvernului ucrainean nu va avea efect asupra procesului de pace.
– Tema conflictului din Ucraina va fi abordată fără îndoială la summitul G7 din Bavaria, din 7-8 iunie. Aveţi speranţe legat de concluziile discuţiilor? Există teme pe care aţi dori să le trateze liderii?
– Pentru cetăţenii ucraineni este foarte important ca la nivelul comunităţii internaţionale, în special al summitului G7, războiul din Ucraina să nu fie considerat din perspectiva unui conflict local ci ca un conflict cu grave consecinţe globale, cu efecte acum, dar mai ales în viitor. Cred că este o încurajare pentru Rusia în violarea legii internaţionale şi în agresiunea militară faptul că nici o instituţie internaţională nu are astăzi puterea de a oferi o funcţionare corespunzătoare a sistemului internaţional de securitate care garanta în trecut pacea dintre naţiuni. În aceste circumstanţe, nimeni din lumea globalizată nu poate vorbi de pace, nu se poate simţi în siguranţă, chiar dacă este departe de estul Ucrainei. Agresiunea împotriva Ucrainei este o provocare pentru conservarea păcii în lume, care nu poate pretinde că nu se întâmplă nimic în Europa de Est. Mi-ar plăcea ca summitul G7 din Bavaria să ţină cont că Europa de Est se confruntă acum cu o catastrofă umanitară care, ţinând cont de teritoriul pe care îl poate afecta, este cea mai mare criză de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Să oprim războiul împreună! Să arătăm solidaritate Ucrainei, care este victima unei agresiuni nedrepte!
– Papa Francisc a arătat un interes mare faţă de conflictul ucrainean şi este creditat cu ajutorarea refacerii relaţiilor dintre SUA şi Cuba. Credeţi că Vaticanul poate ajuta la o înţelegere de pace în Ucraina?
– Sfântul Părinte a afirmat cu numeroase ocazii că va face tot ce îi stă în putere pentru a preveni izbucnirea unui nou război în Europa. În timpul vizitei „ad limina” a Episcopilor din Ucraina, în luna februarie, Papa Francisc i-a asigurat pe Episcopii noştri că Sfântul Scaun va face tot ce poate pentru a asigura înţelegeri de pace pentru Ucraina. Cum se va întâmpla, ce paşi vor fi făcuţi, nu ştim. Dar istoria Bisericii noastre ne învaţă că pacea lui Cristos învinge mereu războiul, că adevărul lui Dumnezeu este de partea celor care sunt trataţi nedrept. Acum şaptezeci de ani toţi Episcopii noştri au fost închişi de regimul stalinist, structurile Bisericii au fost distruse, proprietăţile noastre confiscate. Inamicii noştri au crezut că pun capăt însăşi existenţei Bisericii noastre, dar spre surprinderea lor, după mulţi ani de existenţă clandestină, în catacombe, Biserica noastră s-a ridicat la o existenţă eclezială deplină la 25 de ani de la independenţa Ucrainei. Dorim să credem că Dumnezeu este cu Ucraina, deoarece ţara noastră este victima unei agresiuni militare nedrepte. Suntem convinşi că Mântuitorul nostru, care a fost El însuşi victimă pe cruce pentru mântuirea omenirii, ne va ajuta. Iar Sfântul Părinte, care este Vicarul lui Cristos pe pământ, este şi va fi sprijinitorul şi ajutorul nostru în aceste vremuri dificile.
– Papa a fost invitat de Episcopi să viziteze Ucraina. A existat un răspuns din partea Vaticanului legat de când ar putea avea loc această vizită?
– Episcopii catolici din Ucraina, precum şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, l-au invitat oficial pe Papa în Ucraina. În opinia noastră, similar cu conflictele militare dintre Argentina şi Chile, precum şi dintre Argentina, şi Marea Britanie, misiunea de pace a Sfântului Părinte este de a ajuta la oprirea războiului. Suntem deci convinşi că vizita Sfântului Părinte în Ucraina ar fi un gest deosebit de puternic de pace, care, cu puterea Duhului Sfânt, va împlini ceea ce nu este posibil pentru G7. După câte ştiu eu, nu există un răspuns oficial al Sfântului Scaun la invitaţie, dar nu există nici o respingere a ei. Ne rugăm deci şi sperăm că vizita va avea loc în viitorul apropiat.