Ziua de rugăciune pentru sfinţenia preoţilor la Cluj-Napoca
22.06.2015, Cluj (Catholica) - Ziua de rugăciune pentru sfinţenia preoţilor, în strânsă legătură cu Sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus şi cu Anul Vieţii Consacrate în Biserica Catolică, a fost, pentru Ierarhul şi preoţii Eparhiei de Cluj-Gherla, prilej de împărtăşire, comuniune în rugăciune şi meditaţie asupra propriei vocaţii preoţeşti. Programul acestei zile, desfăşurat vineri, 19 iunie 2015, în prezenţa a cca. 100 de preoţi de pe întreg teritoriul Eparhiei, a cuprins Sf. Liturghie celebrată de Episcopul eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, în capela „Sf. Iosif” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca.
În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a vorbit pe marginea Evangheliei zilei (de la Matei, 10,32-11,1), în care „Isus îi cheamă pe cei 12, le dă putere şi după aceea îi trimite în misiune. Mântuitorul le dă şi câteva sfaturi practice pentru misiunea lor şi anume, le cere ca garanţia lor să nu fie partea materială […], ci garanţia şi puterea lor să vină de la forţa pe care au primit-o de la Cel ce i-a trimis în misiune. O a doua cerere este cea a păcii: ei trebuie să fie oameni făcători de pace.” Episcopul le-a mai spus preoţilor: „Ni se cere să mergem împotriva curentului acestei lumi, să nu ne adaptăm modei timpurilor, politicii, altor influenţe cu avantaje materiale, ci să avem scara valorilor pe care Hristos ne-o indică. Astfel, detaşaţi de cele materiale şi de ataşamentele familiale, să dăm prioritate misiunii pe care Hristos ne-o oferă.” A subliniat şi faptul că „mult mai mult decât cuvântul sau administrarea Sacramentelor, este comportamentul preotului”. Nu doar prin cuvânt, dar prin tot ceea ce face, prin faptele sale, preotul trebuie să îl reprezinte, să îl ofere pe Isus Hristos şi să conducă sufletele la El.
Ziua dedicată sfinţirii preoţilor a continuat prin aprofundarea misiunii preoţeşti şi după Sf. Jertfă Liturgică. Un prim punct a fost meditaţia propusă de invitatul special, pr. Dan din comunitatea „Sf. Ioan Evanghelistul” de la Bucureşti. Pr. Dan s-a oprit asupra cap. 13 a Evangheliei de la Ioan, subliniind gestul spălării picioarelor. „Prin acest gest arată că a venit să slujească, să ne purifice şi să ne iubească cu o iubire care vine să ne întâlnească cu tot ceea ce suntem. Nu este o iubire sentimentală, ci o iubire care vine să pătrundă în vieţile noastre.” Şi a continuat: Isus „ne învaţă cum trebuie să împlinim slujirea noastră ca preoţi şi cum trebuie să împlinim autoritatea în Biserică. Omeneşte vorbind, autoritatea dă o poziţie de superioritate, dar Isus răstoarnă această percepţie şi spune: trebuie să vă folosiţi de autoritatea pe care o aveţi pentru a-i sluji pe cei de jos, pe cei ce au probleme, handicap, pe cei care nu au reuşit în viaţă, pe cei care nu se mai descurcă singuri.”
Reflecţiile zilei au fost aprofundate în cadrul discuţiilor pe grupuri şi în alte momente de rugăciune, pentru ca preoţii să îşi consolideze harul de a-şi urma desăvârşit chemarea, astfel încât, „la fiecare Jertfă Liturgică în care transformă pâinea şi vinul, să dobândească şi puterea de a transforma inimile, făcându-le asemenea cu Inima Preasfântă a lui Isus Hristos”. (fragmente din amplul material apărut pe EparhiaClujGherla.ro)