Papa cere iertare valdezienilor pentru persecutare
23.06.2015, Torino (Catholica) - Papa Francisc a cerut iertare pentru persecuţia condusă de catolici împotriva valdezienilor, o mişcare evanghelică cu începuturile în secolul XII. A fost fondată de Peter Waldo, un comerciant bogat din Lyon, Franţa, după ce a renunţat la bogăţii şi a început să predice sărăcia evanghelică drept cale spre perfecţiune. Mişcarea, cunoscută şi ca „săracii din Lyon”, a fost declarată eretică în 1184 de Papa Luciu al III-lea şi de Papa Inocenţiu al III-lea în 1215. Mişcarea evanghelică îşi are astăzi centrul în regiunea italiană Piemont.
Pastorul templului valdezian din Torino, Paolo Ribet, l-a primit pe Sfântul Părinte, referindu-se la el ca „fratele nostru Francisc”. Reflectând asupra temei fraternităţii şi unităţii, Papa a spus că ecumenismul aduce împreună persoane care cred în Isus Cristos. A spus de asemenea că „unitatea, care este rod al Duhului Sfânt, nu înseamnă uniformitate”. Dar diferenţele dintre credinţe nu au fost mereu respectate ci, dimpotrivă, au devenit motiv de război. „Din partea Bisericii Catolice vă cer iertare. Cer iertare pentru atitudinile şi comportamentele necreştine, chiar inumane, pe care le-am arătat de-a lungul istoriei. În numele Domnului Isus Cristos, iertaţi-ne!”
Papa şi-a exprimat recunoştinţa pentru bunele relaţii care există acum între Biserica Catolică şi valdezieni, care, a spus el, „îşi au tot mai mult temelia în respectul reciproc şi iubirea reciprocă”. Printre domeniile de colaborare dintre catolici şi valdezieni, Episcopul Romei a evidenţiat grija pentru cei ce suferă, în special pentru săraci, bolnavi şi migranţi. „Diferenţele pe teme importante antropologice şi etice, care continuă să existe între catolici şi valdezieni, nu ne împiedică să colaborăm în alte domenii. Dacă mergem împreună, Domnul ne va ajuta să trăim acea comuniune ce precede orice contrast.”
La finalul discursului Papa le-a mulţumit pentru primirea făcută, care „aş vrea să ne întărească într-un nou mod de a fi unii cu alţii: privind înainte de toate la măreţia credinţei noastre şi a vieţii noastre în Cristos şi în Duhul Sfânt, şi, numai după aceea, la divergenţele care încă subzistă. Vă asigur de pomenirea mea în rugăciune şi vă cer vă rog să vă rugaţi pentru mine: am nevoie de aceasta. Domnul să ne dea nouă tuturor milostivirea sa şi pacea Sa.” În aplauzele mulţimii, Papa a primit o reproducere a primei Biblii tipărite în 1532 de pastorul Templului Valdezian.