Sfințirea Capelei Martirilor și Mărturisitorilor din Sighetu Marmației
15.09.2015, Baia Mare (Catholica) - În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 13 septembrie 2015, la ora 17, preoții și credincioșii s-au adunat în curtea Protopopiatului Greco-Catolic de Sighet, unde au așteptat sosirea Preasfințitul Vasile Bizău, Episcopul de Maramureș, pentru a sfinți masa altarului și a binecuvânta noul spațiu de celebrare liturgică. Împreună cu Arhiereul, preoții și credincioșii au urcat la etajul clădirii, unde a fost amenajată și înzestrată cu cele necesare celebrărilor Capela Martirilor și Mărturisitorilor, aflăm din relatarea de pe BRU.ro.
După începerea ceremoniei de sfințire, pr. protopop Vasile Iusco a dat citire documentului care va da mărturie peste timp despre evenimentul petrecut la Sighet: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și împreună lucrarea Spiritului Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită, s-a sfințit Capela Martirilor și Mărturisitorilor, cu hramul Duminica Tuturor Sfinților, din Sighetu Marmației, Piața Libertății nr. 25, în binecuvântata zi de 13 septembrie, anul Domnului 2015, prin punerea Sfintelor Moaște ale Fericitului Jerzy Popiełuszko, preot martir polonez, în masa Sfântului Altar; prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul și Marele Mir, prin invocarea lucrării Spiritului Sfânt de către Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei de Maramureș, în timpul pontificatului Sfântului Părinte Papa Francisc, al păstoririi ca Întâistătător al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major.”
Clădirea, aflată în centrul municipiului Sighetu Marmației, a fost proprietatea Vicariatul Foraneu Greco-Catolic de Sighet, care a funcționat aici până în anul 1948. Odată cu desființarea structurilor Bisericii Române Unite cu Roma, clădirea a fost preluată de către statul român, care a dat construcției o altă întrebuințare. La începutul anului 2014, clădirea a fost recuperată de către Eparhia Greco-Catolică de Maramureș, care a redat construcției un caracter ecleziastic. Din inițiativa și purtarea de grijă a PS Vasile Bizău, în cursul lunii octombrie a anului 2014 au început lucrările de amenajare și înzestrare a Capelei Martirilor și Mărturisitorilor, conform prevederilor statutului, canoanelor și tradiției de secole a Bisericii Române Unite cu Roma.
După sfințirea mesei altarului și a icoanelor, a urmat rânduiala Vecerniei Mari cu Litia, pentru sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Răspunsurile au fost date de surorile din Congregația Maicii Domnului și grupul de preoți prezenți la eveniment. La eveniment au mai participat și Surorile Benedictine din Sighet, Frații Franciscani Capucini de la Sighet, precum și Surorile lui Isus Răscumpărătorul de la Bârsana. Capela s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor din Sighetu Marmației.
În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Vasile a subliniat prezența și depunerea moaștelor Fericitului Jerzy Popiełuszko, în contextul unui martiriu similar cu cel al Episcopilor Greco-Catolici decedați la Sighet, sub același regim comunist, prezent în estul Europei. A continuat cu prezentarea Bisericii lui Cristos în imaginea mamei, care nu este și nu trebuie să fie părăsită niciodată, indiferent că este bătrână, bolnavă sau în suferință. Contextul istoric sau social nu schimbă niciodată statutul unic al mamei, așa cum nici Biserica nu se schimbă în misiunea ei, peregrină pe acest pământ.
După cuvântul de învățătură al Episcopului, părintele protopop a rostit mulțumirile, în primul rând adresate Arhiereului, pentru grija părintească pe care o poartă în calitatea de Păstor al Eparhiei de Maramureș, precum și pentru efortul financiar de a amenaja capela. A urmat sărutarea mesei de altar nou consacrată și miruirea tuturor celor prezenți la ceremonie.