Interviu cu pr. dr. Tarciziu Șerban: Paștele împreună. De ce? Cum? Când?

6 răspunsuri

 1. Alexandru Vasiliu spune:

  Excelent, părinte Tarciziu.

 2. Marin spune:

  Sunt roman ortodox, locuiesc intr-o tara predominant catolica. Familia mea sarbatoreste Sf Pasti de doua ori! Sarbatorim si cu catolicii si cu ortodocsii, la fel facem la inaltarea Domnului si Sf Rusalii. Sa fiu iertat, dar cred ca nu gresec daca vad ca cei din jurul meu sarbatoresc eu nu?! Eu cred ca Dumnezeu vrea sa fim uniti, nu dezbinati, si ar trebui mai marii nostri sa gaseasca o solutie pt ca Sf Pasti sa fie sarbatorite la aceeasi data! Sunt multe probleme internationale la care se cere unitate si fratie intre crestini! Numai impreuna vom putea razbi! Sa nu uitam niciodata ca toti suntem frati, fii aceluiasi Dumnezeu. Da, vrem cu adevarat sa fim impreuna putem (numai sa vrem).

 3. Zanfir Constantin spune:

  Avem un singur Dumnezeu, recunoastem ca ne tragem cu totii din Adam si Eva, avem aceeasi invatatura, a Lui Iisus etc. si cu toate acestea rautatea din noi este mai puternica, egoismul nostru nu ne lasa sa fim uniti, fericiti; mai marii nostrii posibil ca nu se roaga destul, nu mai au timp si pentru meditatie; oamenii au nevoi de sprijin, ajutati sa „devina”; nemultumirea si revolta s-a generalizat; deci nu stim sa ne rugam, nu stim ce sa cerem in rugaciunile noastre; Iisus s-a retras 40 zile in pustie; e o necesitate imperioasa de respect. Sa-mi fie cu iertare; bat si eu, plin de speranta, poate mi se deschide.
  Celor ce sarbatoresc Sf. Paste, le urez cu lacrimi in ochi, LA MULTI ANI! PASTE FERICIT! CRISTOS A INVIAT!

 4. Cornel spune:

  Excelenta prezentare si clarificare a datei Pastelui.
  Speram ca Biserica Ortodoxa Romana sa se alinieze calendarului gregorian si cu data sarbatoririi Sfintelor Pasti, la fel cum a facut cu Craciunul.
  Eu sunt greco-catolic dar spiritual si sentimental sunt unit cu totul cu Sfantul Parinte si in privinta Sarbatorii Pastelui.
  Ne dorim ca macar Biserica Greco-Catolica Romana sa faca primul pas spre celebrarea Sarbatorii Invierii Domnului, asa cum fac greco-catolicii ruteni.
  Multumim din suflet, Parinte Tarciziu si va dorim Sarbatori binecuvantate!

 5. Adrian spune:

  Încă nu au trecut 2000 de ani de la Învierea Domnului. Ar fi cazul să reformulați pentru a nu induce în eroare cititorii.

 6. Maria spune:

  Tot in Consiliul de la Nicaeea a fost numit inca un criteriu de respectat – calculele se fac asa cum s-a spus, dar data trebuie sa fie DUPA Pastele sau Passach evreiesc. Pentru ca evenimentele biblice atunci se petrec, dupa Passach.
  Fix nu poate fi niciodata pentru ca nu ne referim la un eveniment astronomic sau schimbare de anotimpuri ca nu suntem panteisti si Passach nu va fi niciodata la data fixa fiind calculat dupa calendarul vechi ebraic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *