Papa Francisc a ajuns în Armenia
24.06.2016, Erevan (Catholica) - Papa Francisc a sosit în capitala Armeniei la 2.50PM, vineri, 24 iunie, în cea de-a 14-a sa călătorie apostolică în afara Italiei. Armenia este o țară muntoasă, având granița la vest cu Turcia, la est cu Azerbaidjanul, la nord cu Georgia, iar la sud cu Iranul. Pontiful a fost primit cu căldură de președintele Serj Sargsyan și de Catolicosul Karekin al II-lea al Întregii Armenii. A fost prezent și Patriarhul armean catolic Grégoire Pierre al XX-lea, precum și diverse autorități religioase și civile.
Vizita, prima a Papei Francisc în această țară cea dintâi creștină din istorie, are un logo care subliniază tocmai acest fapt, prin înscrisul de jos, iar sus este indicată perioada, adică 24-26 iunie. Este un logo circular împărțit în două culori: galben pentru Vatican, respectiv mov pentru Ecimiadzin, sediul Bisericii Apostolice Armene, în al cărei Palat Apostolic va sta Pontiful ca oaspete al Catolicosului armean. În designul logoului, prin linii simple sunt indicate două locuri semnificative pentru armeni: Muntele Ararat, cu conotațiile lui biblice, și mănăstirea Kor Virap, de pe coasta muntelui, unde Papa Francisc va merge duminică în vizită. Este mănăstirea unde Sfântul Grigore Iluminătorul, căruia i se atribuie convertirea națiunii armene la creștinism, în anul 301, deci la începutul secolului al IV-lea, a fost cândva ținut prizonier pe fundul unei fântâni.
Papa Francisc merge pe urmele predecesorului său, Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Armenia în 2001. Dintre momentele speciale ale vizitei se numără Liturghia de sâmbătă, din orașul Gyumri din nord-estul țării, care a fost lovit puternic de un cutremur în 1988. La Liturghie se estimează că vor participa circa 400.000 de persoane. În aceeași zi va avea loc o întâlnire ecumenică de rugăciune pentru pace, în piața principală din Erevan. În acea piață au avut loc de-a lungul timpului numeroase evenimente și concerte, de exemplu cel al celebrului cântăreț armean Charles Aznavour. Papa este popular în Armenia, o națiune în care identitatea creștină se îmbină cu cea națională. Numeroase persoane, în special femeile, poartă cruci pectorale mari, iar taximetriștii își fac semnul crucii de fiecare dată când trec pe lângă o biserică.
Armenii sunt recunoscători pentru proclamarea de către Pontif, pe 12 aprilie 2015, a călugărului armean Grigore din Narek ca Doctor al Bisericii. Dar și pentru mesajul trimis la a o suta comemorare a „Marelui Rău” (Metz Yeghen) din 1915, când armenii au fost masacrați de trupele otomane. Un capitol negru din istoria Armeniei de care Papa Francisc va ține cont, mergând sâmbătă dimineața pentru a aduce un tribut memoriei celor căzuți la complexul memorial Tzitzernakaberd, unde se va întâlni cu zece descendenți ai refugiaților armeni care au fost primiți în reședința papală de la Castel Galdolfo de Papa Benedict al XV-lea în 1915.