Papa Francisc și Catolicosul armean: Criza familiei este cauzată de secularism
26.06.2016, Erevan (Catholica) - Într-o declarație comună semnată duminică, 26 iunie 2016, Papa Francisc și Catolicosul Karekin al II-lea și-au exprimat convingerea comună că atunci când familia nu mai este privită ca sacră, ea cade în criză. Declarația comună a fost semnată în ultima zi a vizitei de trei zile a Papei Francisc în Armenia, abordând teme precum persecuția și discriminarea, recunoscând în același timp pașii pozitivi spre unitatea dintre Biserica Romei și Biserica Apostolică Armeană. În declarație, cei doi lideri și-au exprimat recunoștința față de Dumnezeu pentru “apropierea continuă și crescândă în credință și în iubire între Biserica Apostolică Armeană și Biserica Catolică în mărturia lor comună adusă mesajului Evangheliei într-o lume sfâșiată de conflicte și dorind întărire și speranță”.
Declarația amintește diferiții pași întreprinși spre unitate, inclusiv vizita din 2001 a Sf. Ioan Paul al II-lea, pentru a marca a 1700-a aniversare a creștinismului în Armenia, precum și Liturghia solemnă din aprilie 2015, comemorând genocidul armean din 1915. “Îl lăudăm pe Domnul pentru faptul că astăzi credința creștină este din nou o realitate vibrantă în Armenia și că Biserica Armeană duce înainte misiunea sa cu un spirit de colaborare fraternă între Biserici, susținându-i pe credincioși în construirea unei lumi de solidaritate, de dreptate și de pace.
Declarația abordează “tragedia imensă” văzută în Orientul Mijlociu și în alte părți ale lumii: ucideri, strămutări și exil, care au dus la persecuția minorităților religioase și etnice, “până acolo încât aceste suferințe din cauza apartenenței la o confesiune religioasă au devenit o realitate zilnică. Martirii aparțin tuturor Bisericilor și suferința lor constituie un ‘ecumenism al sângelui’ care transcende diviziunile istorice dintre creștini, chemându-ne pe noi toți să promovăm unitatea vizibilă a discipolilor lui Cristos.”
Papa și Catolicosul s-au rugat “pentru o schimbare a inimii în toți cei care comit aceste crime și în cei care sunt în măsură să oprească violența”. Ei au făcut apel la liderii lumii pentru a promova pacea și dreptatea pentru cei „care așteaptă cu neliniște pace și dreptate în lume, care cer respectarea drepturilor atribuite lor de Dumnezeu, care au nevoie urgentă de pâine, nu de arme”. Declarația deplânge actele nejustificate de ură, discriminare și violență în numele valorilor religioase fundamentaliste. „Respectul față de diferențele religioase este condiția necesară pentru conviețuirea pașnică a diferitelor comunități etnice și religioase. Tocmai pentru că suntem creștini, suntem chemați să cutăm și să dezvoltăm căi de reconciliere și de pace.”
„Cerem credincioșilor din Bisericile noastre să deschidă inimile lor și mâinile lor la victimele războiului și terorismului, la refugiați și la familiile lor. Este în joc însuși sensul umanității noastre, al solidarității, al compasiunii și generozității noastre, care poate să fie exprimat în mod corespunzător numai printr-o angajare imediată și practică de resurse. Recunoaștem că toate acestea au fost făcute deja, dar reafirmăm că mult mai mult se cere din partea responsabililor politici și a comunității internaționale cu scopul de a asigura dreptul tuturor de a trăi în pace și siguranță, pentru a susține statul de drept, pentru a ocroti minoritățile religioase și etnice, pentru a combate traficul și contrabanda de ființe umane.”
Declarația comună abordează și rolul secularismului în alimentarea crizei familiei care se manifestă în întreaga lume. „Secularizarea din ample sectoare ale societății, înstrăinarea sa de ceea ce este spiritual și divin, conduce în mod inevitabil la o viziune desacralizată și materialistă despre om și despre familia umană. În această privință suntem preocupați datorită crizei familiei în multe țări. Biserica Apostolică Armeană și Biserica Catolică împărtășesc aceeași viziune despre familie, bazată pe căsătorie, act de gratuitate și de iubire fidelă între un bărbat și o femeie.”
Se recunoaște noua fază de succes în relațiile dintre Biserica Apostolică Armeană și Biserica Catolică, „întărite de rugăciunile noastre reciproce și de angajarea noastră comună în depășirea provocărilor actuale”. „Astăzi suntem convinși de importanța crucială de a dezvolta aceste relații, întreprinzând o colaborare profundă și mai decisivă nu numai în domeniul teologic, ci și în rugăciune și într-o cooperare activă la nivelul comunităților locale, în perspectiva de a împărtăși o comuniune deplină și exprimări concrete de unitate… Calea reconcilierii și a fraternității este deschisă în fața noastră. Duhul Sfânt, care ne conduce la tot adevărul, să susțină orice efort autentic pentru a construi punți de iubire și de comuniune între noi.”