ÎPS Ioan la 75 de ani: privire spre trecut și spre viitor

07.11.2019, București (Catholica) - La ceas aniversar, credincioși, persoane consacrate, preoți și episcopi s-au strâns în jurul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pentru a-și exprima dragostea și recunoștința, și pentru a-i mulțumi împreună lui Dumnezeu, la Sf. Liturghie solemnă celebrată în dimineața zilei de miercuri, 6 noiembrie 2019, în Catedrala Sf. Iosif din Capitală. Au concelebrat Mons. Miguel Maury Buendia – Nunțiu Apostolic în România, PS Mihai Frățilă – Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” de București, PS Iosif Păuleț – Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al ARCB, și PS Aurel Percă – Episcop auxiliar la Iași, preoți romano-catolici din parohiile și comunitățile religioase de pe teritoriul ARCB, preoți greco-catolici din București și trei preoți catolici malankarezi din India, aflați la Craiova în această perioadă.
Născut pe 6 noiembrie 1944, ÎPS Ioan a fost ales de preoți la conducerea Arhidiecezei de București mai întâi ca administrator diecezan, în 1983 – așa cum a amintit, de altfel, la predică -, și numit ulterior de Papa Ioan Paul al II-lea Episcop (în 1984, și consacrat la Roma în același an) și Arhiepiscop Mitropolit de București (în 1990, și instalat în Catedrala Sf. Iosif). În cadrul predicii, pornind de la lecturile alese pentru această Sfântă Liturghie solemnă, Excelența Sa a subliniat unitatea Bisericii în diversitatea carismelor și responsabilităților din Biserică. Oprindu-se asupra figurii păstorului, ÎPS Ioan și-a îndreptat privirea spre trecut, dar și spre viitor. „Ați fost martori, împreună cu mine”, le-a spus ÎPS Ioan preoților, „la o creștere frumoasă a comunităților din Arhidieceza noastră, și îi mulțumim lui Dumnezeu împreună pentru acești ani”.
Referindu-se la viitorul Bisericii locale, Arhiepiscopul a subliniat că dacă toți – comunități parohiale, familii, comunități călugărești – vor trăi carismele pe care Dumnezeu le-a dat, „atunci Biserica va fi într-adevăr binecuvântată, și se va simți unită, oricât de împrăștiați am fi pe tot teritoriul Arhiepiscopiei”. „Dacă vom ști să avem relații bune cu celelalte culte religioase, dacă vom prețui tot ce înseamnă identitate catolică și dacă vom fi mândri de această identitate, preoți și credincioși împreună, dacă vom avea o bună legătură cu oamenii de bunăvoință din cultură, din presă etc., atunci, toate acestea vor fi șanse pentru Biserică pentru a cânta mai departe milostivirile lui Dumnezeu”.
„Oricât de mari și de insidioase ar fi capcanele răului, ale mysterium iniquitatis, Biserica are toată puterea să le învingă pe toate, pentru că este condusă și călăuzită de Duhul Sfânt și de Păstorul Suprem, Cristos Domnul nostru. Și nu uităm, în nici un caz, de ceea ce am trăit mereu: de comuniunea strânsă cu Sfântul Părinte, urmașul Sfântului Petru – acest aspect face parte din identitatea noastră catolică, și ținem mult la acest lucru”, a mai spus Înaltpreasfințitul Ioan. Excelența Sa le-a mulțumit preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor pentru lucrarea lor în Arhidieceză și pentru mărturia lor de credință.
Totodată, ÎPS Ioan a amintit faptul că, în conformitatea cu normele bisericești [Codul de Drept Canonic], la împlinirea vârstei de 75 de ani, fiecare Episcop diecezan îi înaintează Sfântului Părinte o scrisoare prin care renunță la oficiu, explicând că, în mod firesc, și Excelența Sa a trimis Sfântului Părinte Papa Francisc, prin intermediul Nunțiaturii Apostolice în România, o astfel de scrisoare. Sfântul Părinte, la timpul pe care îl va considera oportun, va numi un nou Arhiepiscop la conducerea Arhidiecezei, până atunci ÎPS Ioan rămânând în funcție, cu toate obligațiile și drepturile ce îi revin: „Greutatea pe care o poartă păstorii este preluată de alții și dusă mai departe, cu ajutorul lui Dumnezeu. Așa se va întâmpla și cu mine, așa cum se întâmplă în toată lumea. Și îi mulțumim Domnului că ne dă această seninătate și această bucurie sufletească, să trecem prin toate etapele vieții cu voia Domnului.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Cornel Damian i-a adresat ÎPS Ioan urări din partea tuturor, iar cei prezenți i-au cântat La mulți ani. „La acest ceas aniversar”, a spus PS Cornel, „vreau să exprim recunoștința și dragostea credincioșilor, a persoanelor consacrate, a preoților aici prezenți, în Catedrala noastră, dar și a celor care ne urmăresc prin intermediul internetului sau al radioului, și a celor care, din diferite motive, nu au putut să fie prezenți: recunoștință și dragoste pentru tot efortul și slujirea pe care le exercitați în Arhidieceză, și pentru sacrificiul pe care l-ați făcut pe parcursul acestor ani. […] Vă însoțim cu rugăciunea noastră, mulțumindu-vă încă o dată pentru grija părintească pe care ați avut-o și o aveți față de noi, pentru faptul că ne-ați înconjurat întotdeauna cu dragoste de părinte, ne-ați învățat, ne-ați călăuzit. Îl rugăm pe Dumnezeu să reverse în continuare sănătate și har asupra Înaltpreasfinției voastre, iar pe Sfânta Fecioară Maria o rugăm să vă fie mereu mamă și ocrotitoare. Din partea tuturor, vă spun: Întru mulți ani, Înaltpreasfințite.”
ÎPS Ioan Robu s-a născut la Târgu Secuiesc, unde părinții săi au venit pentru foarte scurt timp datorită serviciului tatălui său, la 6 noiembrie 1944, fiind originar din satul Traian, jud. Neamț. A absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iași și a fost hirotonit preot la 15 august 1968. A fost vicar la parohia din Craiova și la Catedrala „Sf. Iosif”, după care a urmat studii de specializare la Roma, în Italia, în perioada 1973-1977, la Universitatea din Lateran, Academia Alfonsiană, obținând titlul de doctor în teologie. După întoarcerea în țară, pentru scurt timp a fost paroh la Buzău în vara anului 1977. În perioada 1977-1983 a fost profesor și apoi rector la Institutul Teologic din Iași.
La 1 decembrie 1983 a fost ales la conducerea Arhiepiscopiei, mai întâi ca Administrator Diecezan apoi Episcop-Administrator Apostolic (25 octombrie 1984). A fost consacrat Episcop titular de Celle Proconsulari la 8 decembrie 1984, la Roma, de către Cardinalul Casaroli, Secretar de Stat al Vaticanului. În 29 aprilie 1990, în prezența delegatului Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Arhiepiscopul Angelo Sodano, a fost numit și instalat Arhiepiscop-Mitropolit de București. În decursul celor 35 de ani de episcopat, a avut bucuria de a primi la București vizita a doi urmași ai Sfântului Petru: pe Papa Ioan Paul al II-lea – astăzi, sfânt -, în zilele de 7-9 mai 1999, și pe Papa Francisc, în perioada 31 mai – 2 iunie a.c.